Buzăul – gazda unei expoziții inovatoare, marcând o PREMIERĂ prin etichetarea obiectelor în limbajul semnelor pentru a facilita accesul persoanelor fără auz

Cele mai citite

La Galeriile de Artă din Buzău, a avut loc cu succes lansarea expoziției “Descoperă Buzăul – Patrimoniul de lângă tine”, marcând astfel o premieră. Această expoziție inovatoare oferă oportunitatea copiilor și adulților cu deficiențe de auz de a explora tradițiile, obiceiurile și obiectivele turistice semnificative ale județului Buzău, prin intermediul unor etichete expuse în limbajul semnelor.

Prin integrarea limbajului semnelor în expoziție, organizatorii au creat un mediu inclusiv, în care cei cu deficiențe de auz pot accesa informații prețioase despre patrimoniul local. Astfel, vizitatorii au posibilitatea de a descoperi bogăția culturală și istorică a județului, contribuind la sensibilizarea și incluziunea comunității.

Expoziția “Descoperă Buzăul – Patrimoniul de lângă tine” reprezintă un pas important în direcția promovării accesibilității și diversității culturale, evidențiind angajamentul față de nevoile tuturor categoriilor de public. Acest demers inovator subliniază importanța artei și culturii în a deveni mai accesibile și relevante pentru toți, indiferent de abilități. Pe durata a trei luni, locuitorii din Buzău vor avea privilegiul de a explora patrimoniul natural și cultural al județului prin intermediul Expoziției “Descoperă Buzăul – Patrimoniul de lângă tine”, inițiată de Consiliul Județean (CJ) Buzău. În cadrul acestei expoziții, care cuprinde prezentări vizuale ale obiectivelor naturale, culturale și a principalelor activități ale comunităților rurale, luna decembrie primește o atenție deosebită, concentrându-se pe prezentarea calendarului creștin și a tradițiilor caracteristice acestei perioade.

De o importanță remarcabilă, expoziția a fost adaptată pentru a fi accesibilă și persoanelor cu deficiențe de auz. Etichetarea obiectelor expuse în limbajul semnelor românești reprezintă o inovație care facilitează transmiterea informațiilor referitoare la patrimoniu și oferta cultural-turistică către această categorie de public vizitator. Acest pas către accesibilitate și incluziune subliniază angajamentul Consiliului Județean Buzău față de diversitatea publicului și dorința de a face patrimoniul local mai accesibil pentru toți cetățenii.

“Sunt încântat că avem ocazia să găzduim un astfel de eveniment; este o poveste care debutează astăzi și se desfășoară până la ultimele sărbători de iarnă, inclusiv Dragobetele pe 24 februarie. Aici se conturează o simbioză între cele cinci trasee gastronomice din județul Buzău. Discutăm, de asemenea, despre tradițiile de iarnă care ne sunt foarte dragi. Este o poveste, cred, în premieră, unde copiii cu anumite provocări pot să înțeleagă și să participe la acest eveniment”, a declarat Petre Emanoil Neagu, președintele Consiliului Județean (CJ) Buzău.

De asemenea, conform conducerii Liceului Tehnologic Special pentru Copii cu Deficiențe Auditive, inițiativa de facilitare a accesului copiilor lipsiți de auz la evenimente culturale ar trebui să fie promovată la nivelul tuturor instituțiilor publice specializate.

Ultimele articole

Angajații TESA de la Spitalul Județean de Urgență Buzău continuă acțiunile de PROTEST!

În intervalul orar cuprins între 10:00 și 12:00, protestul angajaților TESA din cadrul Spitalului Județean de Urgență Buzău a...

Primarul comunei Bălăceanu a semnat contractul de finanțare pentru modernizarea rețelei de apă a localității

Primarul Gică Geangoş anunță cu entuziasm că, odată cu obținerea finanțării necesare, proiectul din comuna Bălăceanu pentru modernizarea sistemului...

ANM: Zona montană a județului Buzău – sub COD PORTOCALIU de viscol

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare de importanță ridicată, de tip Cod portocaliu, pentru fenomenele meteorologice...

Semnal Magazin

Curiozități, călătorii, istorie

Ultimele articole din județ