Buzăul, bază operațională pentru dronele Bayraktar TB2 ale Armatei Române

Data:

Ministerul Apărării Naționale a anunțat că județul Buzău devine una dintre cele două locații din România unde vor fi operate dronele militare Bayraktar TB2, recent achiziționate de Forțele Terestre Române. Alături de județul Timiș, Buzăul va găzdui una dintre bazele cheie pentru exploatarea acestor sisteme aeriene fără echipaj uman, utilizate în misiuni de supraveghere și lovire de precizie.

România a achiziționat în 2024 trei sisteme Bayraktar TB2, fiecare compus din șase aeronave, două stații de control la sol, terminale de date, echipamente de comunicații, echipamente de mentenanță și vehicule tactice de sprijin. Acestea sunt în curs de integrare în structura operațională a Forțelor Terestre, în cadrul procesului de modernizare a Armatei României până în 2040.

Potrivit MApN, personalul militar din cele două județe a început deja pregătirea tehnică și operațională necesară exploatării dronelor. Bayraktar TB2 este unul dintre cele mai utilizate UAV-uri de tip MALE (Medium Altitude Long Endurance) și a fost testat în teatre de operații precum Ucraina, Siria, Libia și Karabah.

Dronele au o autonomie de până la 24 de ore și pot opera la altitudini de peste 7.000 de metri, cu o rază standard de acțiune de 150 km, extensibilă prin control satelitar. Sunt propulsate de motoare Rotax de 100 CP, ating viteze de croazieră între 130–150 km/h și pot ajunge la 220 km/h. Structura lor, realizată din materiale compozite, le conferă manevrabilitate și rezistență în condiții dificile.

Includerea Buzăului în acest program reflectă importanța strategică tot mai mare a zonei în contextul actual de securitate regională și contribuie la consolidarea capacităților de apărare ale României în cadrul angajamentelor asumate în NATO.

Dana Mateescu
Dana Mateescuhttps://revistatreispe.wordpress.com
Dana Fodor Mateescu este absolventă a Colegiului de Jurnalism, precum şi a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii din Bucureşti. A lucrat ca reporter de teren la Radio Uniplus, apoi la Radio 21. A urmat o perioadă bogată de colaborări la cotidienele centrale, ca reporter special – Național, Cronica Română, Adevărul, Dimineața, Gazeta de Sud, Libertatea, 7 Plus, Puterea, dar a scris și pentru revistele Academia Cațavencu, Plai cu Boi, Aspirina săracului, Singurul Atu, Claudia, Povești adevărate, Femeia, Lumea credinței, ș.a.. A debutat cu poezie în anul 2000, în Ziua literară, la cenaclul „Euridice”. A publicat mai multe volume de proză: - „Fetiţele din Cimitirul Roşu” - editura Mateescu; - „Povestiri din Bucureşti” - editura Cartea Românească; - „Tembelă până la moarte” - editura Cartea Românească; - „În pielea goală pe acoperișul fierbinte” - editura ROCART. Volume de poezie: - „Regele cu coroană de hârtie”; - „Poate că melcii au fost odată îngeri”. Cărți pentru copii: - „Inimioară de căţel”- editura Mateescu; - „Aventurile lui Bâz-Bâz cel isteţ” - editura Mateescu.

Share articol:

Citiți și:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
Național/Internațional

Ilie Bolojan, apel ferm în criza bugetară: „Nu mai putem continua așa”

Ilie Bolojan, președintele interimar al PNL și numele cel...

Ucraina a primit corpurile a 1.200 de soldați căzuți în luptă, în cadrul unui acord de repatriere

Autoritățile de la Kiev au anunțat repatrierea corpurilor a...

Anchetă la Berlin: Trei oi descoperite într-un apartament. Un român, principalul suspect

Poliția din Berlin a deschis o anchetă în urma...

Barometru INSCOP: Aproape jumătate dintre români nu cunosc evenimentele din 13-15 iunie 1990

Potrivit unui sondaj realizat de INSCOP Research, 45,7% dintre...

Semnal Magazin
SEMNAL

Cercetătorii cer interzicerea metodei de asfixiere a peștilor, considerată dureroasă

Un studiu recent realizat de cercetători de la Welfare...

Gura Portiței Resort își redeschide porțile în locația sa unică, după o investiție de 10 milioane de Euro

Gura Portiței Resort, locul legendar situat la granița dintre...

Conacul Sabinei Brătianu

Dintre toate clădirile impresionante de pe strada Clemenței, astăzi...

Vila Noël Cerefrea

Louis Noël (1872) a fost un aviator francez care...

Palatul Facultatii de Medicină și Farmacie “Carol Davila”

Constructia Facultatii de medicina a fost complet terminata si...

Pecron E300LFP – O sursă de energie fiabilă pentru orice aventură în natură

Pentru echipa editorială a rubricii Călătorii din ziarul Semnal,...