Buzău: Zilele George Emil Palade la Colegiul B.P.Hasdeu

În perioada 12-17 noiembrie, a.c., la Colegiul naţional B.P.Hasdeu din Buzău vor avea loc ‘Zilele George Emil Palade’ în cadrul cărora va fi prezentate o sesiune de comunicări ştiinţifice în parteneriat cu ‘Almade School’ din Olanda.

‘Alături de aniversarea a 145 de ani de la înfiinţarea colegiului, vom sărbători şi centenarul naşterii marelui George Emil Palade, laureat al premiului Nobel, care a absolvit liceul nostru în 1930. Pentru consacrarea celor două evenimente am pregătit o medalie comemorativă bătută la Monetăria Statului, precum şi o insignă care va deveni simbol al Colegiului Hasdeu. Totodată, vom lansa un club şi o revistă de cultură, dezvelirea unei plăci din alamă care va fi montată pe frontispiciul instituţiei noastre’, a declarat directorul Colegiului ‘B.P. Hasdeu’ din Buzău, Ionel Banu.

Potrivit acestuia, pentru aniversarea a 145 de ani de la înfiinţarea Colegiului B.P.Hasdeu timp de o lună vor avea mai multe evenimente culturale.

‘Pe 9 noiembrie, a.c., liceenii vor avea ocazia să se reîntâlnească cu savantul Mihai Bălănescu, absolvent al colegiului, membru al Academiei Române, pentru ca acţiunea să se încheie pe 6 decembrie, Ziua Ocrotitorului Spiritual, Sfântul Ierarh Nicolae, cu decernarea Diplomei George Emil Palade, pentru cercetare ştiinţifică şi un spectacol de gală’, a mai spus Banu.

‘George Emil Palade (n. 19 noiembrie 1912, Iaşi – d. 8 octombrie 2008) a fost un medic şi om de ştiinţă american de origine română, specialist în domeniul biologiei celulare, laureat în 1974 al premiului Nobel pentru fiziologie şi medicină. În 1986 i-a fost conferită în Statele Unite National Medal of Science (‘Medalia Naţională pentru ştiinţă’) în biologie pentru: ‘descoperiri fundamentale (de pionierat) în domeniul unei serii esenţiale de structuri supracomplexe, cu înaltă organizare, prezente în toate celulele vii’.

 

 

 

AGERPRES

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.