Buzau – Joi si vineri – a 25-a editie a concursului sportiv-militar „Memorialul general Grigore Bastan“

Data:

Cea de a 25-a editie a concursului aplicativ sportiv-militar „Memorialul general Grigore Bastan“ se desfasoara, joi si vineri, la Buzau.
Joi, va avea loc un simpozion, prilej cu care membrii Fundatiei Grigore Bastan vor prezenta personalitatea celebrului parasutist roman care a stabilit, pe 20 august 1970, un record individual de inaltime la saltul cu parasuta, nedoborat pana in prezent.
In cursul zilei de vineri, pe Aerodromul din Buzau vor avea loc salturi cu parasuta si acrobatie aeriana cu avioane Icarus.
„Incepand cu anul 1996, Ministerul Apararii Nationale a inscris acest concurs in agenda sa. Evenimentul se numeste concursul aplicativ-militar ‘Memorial general – maior Grigore Bastan’. In 2011 se marcheaza 25 de ani de la prima editie, relevand preocuparile fundatiei de a deveni un real liant intre parasutistii militari si cei sportivi, in jurul ei gravitand toti cei pasionati de acest sport deosebit de spectaculos“, a declarat, pentru AGERPRES, Valentina Bastan, presedintele fundatiei.
Inventator si detinator de record national, Grigore Bastan a fost primul general parasutist al Romaniei, se arata pe site-ul fundatiei. Absolvent al Scolii de pilotaj si al Scolii de parasutisti, el si-a inceput cariera in anul 1941 cu gradul de sergent.
In 1944 si-a demonstrat curajul pentru prima oara, prin participarea la luptele pentru eliberarea Capitalei, impotriva trupelor hitleriste. Pentru merite deosebite, Grigore Bastan a fost decorat cu „Virtutea Militara de razboi, clasa a II-a“.
Comandant al primului batalion de parasutisti din Romania, el si-a dedicat viata parasutismului militar si elevilor sai. In paralel, timp de peste 20 de ani s-a ocupat de pasiunea sa – parasutismul sportiv, ca presedinte al Comisiei Centrale de Parasutism.
Preocuparea constanta de a dezvolta si moderniza parasutismul s-a materializat in conceperea si realizarea complexului de parasute BG7M – BG3M, intrat in dotarea Armatei romane in anul 1961.
Folosind aceasta inventie proprie, pe 20 august 1970, generalul Bastan a stabilit recordul national de parasutare de la 9.600 de metri, cu cadere libera de aproximativ 7.000 de metri. Chiar si astazi recordul a ramas nedoborat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Share articol:

Ultimele articole

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Articole asemanatoare
SEMNAL

La Bohème cu Opera Naţională Română din Iaşi pe operei bucureştene la Bucharest Opera Festival

Opera Națională Română Iași prezintă marți, 11 iunie, ora...

Se conturează un proiect vital pentru sănătatea publică, Centura Verde București-Ilfov

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, alături de...

S-a deschis Aurora Retail Park Giurgiu

Cometex, dezvoltatorul de parcuri comerciale, a inaugurat Aurora Retail...

Peste 9.000 de fermieri din Olt așteaptă ajutorul de 1.500 euro pe hectar

În județul Olt, aproape 9.300 de agricultori s-au înregistrat...