În cazul copiilor legaţi de paturi în Secţia Pediatrie a Spitalului Judeţean Buzău, comisia de anchetă a Consiliului Judeţean a constatat “mai multe încălcări ale prevederilor legale” şi a cerut conducerii unităţii spitaliceşti “sancţionarea de urgenţă” a celor implicaţi, “mergând până la desfacerea contractului de muncă”.
“Totodată, poliţia s-a autosesizat şi a deschis un dosar penal pentru rele tratamente aplicate minorului”, a anunţat marţi preşedintele comisiei de anchetă, Laurenţiu Gavrilă, într-o conferinţă de presă.
El a precizat că în cazul celor “şase copii de la centrele de plasament internaţi au afecţiuni psihice severe legea permite contenţionarea pe o perioadă de maximum patru ore, pentru că exista pericolul ca aceştia să-şi provoace în mod inconştient răni’, adăugând că ‘numeroase prevederi ale legii nu se cunosc şi nu se aplică”.
“Comisia a constatat încălcări ale prevederilor legale, spitalul avea obligaţia să ţină un registru special în care aceste măsuri să fie consemnate, aplicarea măsurii trebuia să se efectueze numai cu informarea reprezentantului legal al pacientului, conducerea secţiei avea obligaţia să ceară acordul Direcţiei Generale de Protecţie a Copilului, trebuia să existe o dispoziţie scrisă a medicului şef de secţie cu privire la aplicarea acestei măsuri în care trebuiau detaliate factorii care au condus la contenţionare şi să specifice natura acesteia. Totodată, există obligaţia ca dispoziţia să fie înscrisă în foaia de observaţie a pacientului, să fie precizată ora la care s-a dispus această măsura care nu poate depăşi ca termen patru ore, prevederi care au fost încălcate în totalitate”, a spus Laurenţiu Gavrilă.
Potrivit preşedintelui comisiei de anchetă, “având în vedere aceste constatări, conducerea Consiliului Judeţean a solicitat conducerii spitalului să dispună de urgenţă sancţionarea conducerii secţiei de pediatrie şi să ia de urgenţă măsuri pentru punerea în aplicare a legii”.
La rândul său, Nicolae Enache, şeful Secţiei Psihiatrie infantilă a Spitalului Săpoca, reprezentant al Colegiului Medicilor, a declarat în conferinţa de presă că “legea permite contenţionarea pacienţilor, dar acest lucru nu este de dorit şi nu se mai practică nici măcar la bolnavii psihici de la Spitalul Săpoca”.
Mai mulţi copii cu nevoi speciale, care provin din centre de plasament, au fost descoperiţi luni de un post de televiziune local legaţi de mâini în Secţia de Pediatrie a Spitalului Judeţean. Medicii au motivat acest gest spunând că personalul medical nu este suficient şi din această cauză copiii internaţi aici nu pot beneficia de supraveghere continuă, aşa cum este prevăzut în lege, iar pentru a se asigura că micuţii nu se vor răni asistentele au decis să îi lege de pătuţuri.
AGERPRES