Bust al domnitorului Neagoe Basarab, inaugurat la Ariceștii Rahtivani

dezvelire statuie Neagoe BasarabPreşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, a participat duminică, 4 august, în localitatea Ariceştii Rahtivani la dezvelirea oficială a unei statui ce îl reprezintă pe domnitorul Neagoe Basarab cel Sfânt. Prima atestare documentară a localităţii datează din secolul al XVI-lea, iar amplasarea acestei statui nu este întâmplătoare, ci are loc în contextul în care un hrisov ieşit pe la 1517 din cancelaria lui Neagoe Basarab face o referire la satul Stoeneşti, sat ce aparţine comunei sus amintite. Domnitorul este deci cel care a întemeiat această aşezare cu aproximativ 500 de ani în urmă. Menţionăm că localitatea Ariceştii Rahtivani se află pe „Drumul Voievozilor“ – proiect derulat de Consiliul Judeţean Prahova şi care îşi propune să promoveze valorile cultural-istorice din zonă.
În cadrul acestor manifestări culturale, preşedintele Mircea Cosma a subliniat importanţa domnitorului Neagoe Basarab în istoria României, evidenţiind contribuţia însemnată a acestuia la dezvoltarea anumitor domenii precum meşteşugurile, comerţul, cultura, diplomaţia (a încercat să medieze conflicte şi să menţină relaţii bune cu Ungaria, Veneţia, Roma). În timpul domniei sale a fost construită Mănăstirea Curtea de Argeş şi a fost scrisă una dintre cele mai vechi capodopere ale literaturii române  – „Învăţăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Teodosie“.
dezvelire statuie Neagoe Basarab 2Tot duminică au fost omagiaţi şi ostaşii români căzuţi pe câmpurile de luptă din Ungaria. Acum 94 de ani, la 4 august 1919 armata română a intrat în Budapesta sub comanda generalului Gheorghe Mărdărescu şi a eliberat această ţară de sub regimul bolşevic al lui Bela Kun.
La manifestările culturale de duminică, 4 august 2013 au mai participat şi viceprim-ministrul, Gabriel Oprea, parlamentari de Prahova, reprezentanţi ai autorităţilor publice locale,oficialităţi judeţene precum şi primarul localităţii Ariceştii Rahtivani, Alexandru Cristea.

Leave a Reply

Your email address will not be published.