Bulgaria a început căutarea furnizorilor pentru conducta de gaze Giurgiu – Ruse

_gaze_Matt_BuckProcedura de umplere completă la întreaga capacitate a secţiunii Ruse – Giurgiu a proiectului de interconectare a sistemelor de transport gaze naturale din România şi Bulgaria, va fi anunţată în mai, a declarat joi Kiril Temelkov, şeful Bulgartransgaz, citat de Novinite.
Proiectul de interconectare Bulgaria – România, pe direcţia Giurgiu – Ruse, urmăreşte creşterea siguranţei în aprovizionarea cu gaze naturale a României şi Bulgariei prin diversificarea surselor de gaze naturale destinate României şi Bulgariei, asigurarea continuităţii şi siguranţei livrărilor de gaze naturale către consumatorii rezidenţiali şi industriali în cazul apariţiei unor situaţii de criză în alimentarea celor două ţări cu gaze ruseşti. Bulgaria a demarat, în a doua parte a lunii august, lucrările de construire a interconectorului între reţelele de gaze naturale ale Bulgariei şi României.
Subliniind importanţa proiectului, Temelkov a amintit implicarea Comisiei Europene, care va cofinanţa cu 8,9 milioane de euro interconectarea sistemelor de transport gaze naturale din România şi Bulgaria.
Şeful Bulgartransgaz a explicat că proiectul continuă conform unui program optimizat, după ce descoperirea unei necropole în secţiunea bulgărească de lângă oraşul Marten a întârziat activităţile.
Temelkov a afirmat că în martie a început construirea secţiunii de 2,5 kilometri, care va subtraversa Dunărea, iar la mijlocul acestui an este prevăzută lansarea proiectului de interconectare a sistemelor de transport gaze naturale din România şi Bulgaria.
De asemenea, oficialul bulgar a declarat că urmează să înceapă căutarea furnizorilor de gaze naturale pentru conductă, care deja şi-au exprimat interesul pentru acest proiect. Şeful Bulgartransgaz a subliniat că gazoductul va avea o capacitate maximă de transport a 1,5 miliarde metri cubi de gaze pe an din Bulgaria în România, iar capacitatea minimă din România în Bulgaria va fi de 500 milioane metri cubi pe an.
Conducta de gaze Giurgiu – Ruse, care va subtraversa Dunărea, se va finaliza la sfârşitul anului 2013, construcţia urmând să facă parte din conducta Nabucco, a declarat, la finalul anului 2012, fostul secretar de stat în Ministerul Economiei din România, Rodin Traicu. Valoarea totală estimată a proiectului (cu valori eligibile pentru cofinanţare UE) este de 23,82 milioane euro, din care Transgaz -10,09 milioane euro şi Bulgartransgaz E.A.D. – 13,72 milioane euro.

(Agerpres)

Leave a Reply

Your email address will not be published.