Brăila – Unul din celebrele timbre Mauritius, scos la vânzare cu 2,1 milioane de euro

Cele mai citite

Unul dintre cele 12 timbre Mauritius, cele mai rare din lume, estimate de colecţionari ca fiind cele mai valoroase, se află la un colecţionar din Brăila, care s-a hotărât să îl pună în vânzare cu preţul de 2,1 milioane de euro.
Celebrul timbru Mauritius, pentru care se bat marii filatelişti ai lumii, este deţinut la Brăila de preşedintele Asociaţiei Filatelice „Dunărea“, Ion Ivan, care a declarat pentru AGERPRES că, „după mai bine de 30 de ani de analiză a problemei“, s-a hotărât să scoată la vânzare acest timbru, motiv pentru care şi-a construit şi un site în acest sens, www.neluivan-braila.ro.
Pe site, poate fi văzut timbrul Mauritius de doi penny, cât a costat în 1847, pe vremea când a fost emis, în mărime originală, un istoric al acestei mărci poştale, detalii despre modul de realizare al lui, precum şi referinţe despre preţul la care poate fi achiziţionat.
Emis în 1847, pe vremea reginei Victoria, în insula cu acelaşi nume, Mauritius este primul timbru colonial şi, practic, a cincea emisiune de mărci poştale din lume, după Anglia – 1840, Elvetia – 1843, SUA şi Brazilia – 1846.
Marca poştală Mauritius, cu o poveste unică în istoria timbrelor, a fost emisă pe 21 septembrie 1847, în insula Mauritius, ca timbru post office de un penny şi doi penny, într-un tiraj extrem de redus.
Istoria spune că, la vremea respectivă, insula Mauritius era condusă de un guvernator. Soţia guvernatorului, Lady Gomm, programase o serată, unde urma să invite multă lume, motiv pentru care s-a gândit să realizeze nişte timbre speciale, cu care să decoreze plicurile cu invitaţiile la bal.
„Lady Gomm a chemat la ea pe Joseph Bernard, pictor în miniatură şi gravor (1816-1865) şi a comandat mărcile poştale. Pictorul Bernard le-a tipărit în casa lui din Port-Luis pe plăci de aramă. A tipărit câte 500 bucăţi din fiecare valoare, un tiraj foarte mic, de unde şi raritatea lor. În afară de tirajul mic, faima acestor mărci se mai datorează şi greşelii gravorului. În timp ce grava plăcile, Joseph Bernard având vederea asupra oficiului poştal şi văzând sigla acestuia atârnată, a fost victima unei confuzi. Astfel, în loc de cuvintele POST PAID (Franco) a aplicat pe timbre inscripţia POST OFFICE“, scrie Ion Ivan pe site-ul său.
Colecţionarul a declarat pentru AGERPRES că timbrul Mauritius, realizat ca pictură în miniatură, se află în colecţia sa din 1977, ca moştenire de familie de la tatăl său, Vasile Ivan, care a trăit 109 ani şi a fost unul dintre apropiaţii regelui Ferdinand, de la care a moştenit şi pasiunea de colecţionar.
Ion Ivan oferă şi câteva detalii despre cum a fost realizată această marcă poştală. Timbrul Mauritius nu este imprimat cu cerneală în hârtie, el este realizat cu vopsea de pictură aplicată pe hârtie. Este conceput prin sistemul litografic din trei părţi: fondul este creat manual pe fiecare timbru pe acelaşi principiu, dar nu perfect identic unul cu altul; portretul reginei este aplicat în centru, unde îşi arată măiestria pictorul Bernard; cadrul este mai proeminent, cu scrisul orb – fondul scrierii este reprezentat de hârtie.
„Pentru a verifica autenticitatea unui astfel de timbru, una din metode constă în verificarea cu penseta a vopselii aplicate pe hârtie , care este în relief. Deoarece scrisul este în relief, penseta se opreşte în pereţii literelor. Se poate spune mai mult, însă aceasta este o explicaţie simplă, dată pe înţelesul tuturor. Marca deţinută de regina Marii Britanii şi marca deţinută de mine este cu marginea lată, comparativ cu celelalte mărci cunoscute. De aceea o marcă cu margine este mai valoroasă decât celelalte“, mai spune Ion Ivan.
Colecţionarul brăilean a făcut public faptul că s-a hotărât să vândă timbrul Mauritius, evaluat la 2,5 milioane de euro, cu suma de 2,1 milioane de euro.
„Am avut o ofertă de 5,5 miliarde de lei. Persoana respectivă mi-a spus să nu mă supăr, dar numai atât poate să îmi dea pe el. Nu puteam să îl jignesc, i-am spus doar că refuz. Banul lui, marfa mea. Timbrul valorează peste două milioane de euro ca pictură în miniatură. În 2009, la Viena, s-a vândut unul cu 3,3 milioane de euro“, a mai spus Ivan.
Ion Ivan deţine sute de lucrări de artă, piese importante de numismatică, medalistică şi cartofilie, milioane de timbre poştale, insigne şi cărţi poştale vechi de peste un secol, precum „Piuă de măcinat pietre de aur“ sau „Casa naşterii Regelui Matei Corvin“.
„De la fiecare piesă colecţionată înveţi ceva şi pasiunea te mână mai departe spre a strânge, a căuta, a studia“, spune Ion Ivan, care este mâhnit că nu poate transmite pasiunea pentru colecţionat tinerei generaţii, mai ales că „piesele pe care le colecţionezi nu-ţi lasă niciodată mintea să ruginească, iar colecţiile sunt cele mai nobile hobby-uri“.
Timbrul Mauritius a fost emis în fosta colonie britanică, iar până astăzi s-au mai păstrat doar 12 exemplare estimate de colecţionari ca fiind cele mai valoroase din lume. Cum Mauritius era în acele vremuri o colonie britanică, timbrele cu efigia reginei britanice Victoria au ajuns în numeroase destinaţii din lume şi au făcut insula celebră.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele articole

Doi soți din Fetești au suferit răni grave, după ce au alunecat zeci de metri pe zăpadă, pe Valea Caraimanului din Bucegi

Un cuplu din Feteşti se afla sâmbătă într-o excursie montană împreună cu fiul lor, când au suferit un accident...

Alte articole din aceasta categorie