Spitalul Judetean de Urgenta Braila a infiintat Comisia Medicamentelor, formata din mai multi medici din unitatea sanitara, care vor stabili de comun acord ce medicamente vor fi achizitionate de institutie.
Presedintele Consiliului Judetean Braila, Gheorghe Bunea Stancu, a declarat, marti, pentru AGERPRES, ca infiintarea acestei comisii are drept scop eliminarea „intermedierilor“ care existau pana acum intre medicii spitalului si anumite firme producatoare sau distribuitoare de medicamente.
„Fiecare aducea inainte medicamente dupa cum voia el. Acum avem o Comisie a Medicamentelor, care stabileste ce medicamente intra in spital si responsabil este nu un om, ci o comisie. Lucram si la subiectul legat de o buna legatura, inclusiv pe partea financiara, intre spital si producatorii de medicamente. Trebuie sa terminam cu sacosele la doctorul X si Y. Cred ca intelegeti ce vreau sa spun si nu este nicio noutate“, a spus Stancu.
Presedintele CJ Braila a sustinut ca Spitalul Judetean de Urgenta este cu platile la zi in ceea ce priveste achizitionarea de medicamente, iar la ultima aprovizionare, cand s-au descarcat doua TIR-uri, „s-au curbat politele farmaciilor sub greutatea medicamentelor“, deci nu se pune problema ca pacientii sa vina cu medicamente sau materiale sanitare de acasa.
Stancu a propus ca pacientii din spitalele aflate in administrarea autoritatilor judetene sa declare pe propria raspundere daca refuza medicatia, pentru a nu mai aparea discutii ca bolnavii nu primesc medicamente in spitalele din Braila.
„Vom da in spitale, prin manageri si Colegiul director, un document in care sa apara obligativitatea ca medicii sa foloseasca doar farmacia spitalului. Atunci cand pacientul doreste un super medicament sa consemneze intr-o declaratie pe propria raspundere ca i s-a oferit din partea spitalului medicamentul potrivit, dar doreste un altul. Declaratia va sta la fisa bolnavului, sa nu mai avem probleme de genul ca pacientul a fost trimis de manager la farmacie sa isi ia nu stiu ce medicament“, a explicat Bunea Stancu.
Presedintele CJ a subliniat ca tine foarte mult ca spitalele sa fie capabile sa asigure toate medicamentele, iar facturile catre furnizori sa se incadreze in termenul de plata, tocmai pentru a nu aparea niciun motiv care sa duca la intarzierea acestora in spitale.
„Suntem in grafic cu datoriile. Chiar si pentru furnizori avem datorii in termen de 60 de zile, desi in contractul cu ei se precizeaza ca plata sa se faca la maxim 90 de zile. Oferim medicamentele care sunt comune in Romania, urmand ca pacientii care vor medicamente de la firme straine sa si le cumpere, conform indicatiilor pe care le dau medicii. Si pentru ortopedie am creat un plafon pentru a avea suruburi si tije, ce le trebuie lor. Eu cred ca am gasit drumul spre normalitate“, a mai spus Stancu.