Braila – Fostul primar Radu Portocala, comemorat la 60 de ani de la moartea sa in inchisoarea de la Sighet

Cele mai citite

Fostul primar de Braila, Radu Portocala, ministru, avocat, om politic si intelectual de inalta tinuta, va fi comemorat la 60 de ani de la moartea sa care a survenit in inchisoarea de la Sighet, sambata, la Teatrul „Maria Filotti“, potrivit unui comunicat remis vineri de Primaria Braila.
Invitat de onoare al acestui eveniment va fi Radu Portocala, nepotul fostului edil si om politic brailean, despre care scriitorul Mihail Sebastian spunea ca este „o personalitate politica distinsa, un om tanar, un organizator excelent, o minte personala si deschisa“.
Cu acest prilej, Editura „Istros“ a Muzeului Brailei, sub ingrijirea nepotului Radu Portocala, a reeditat brosura „Un ales/Sarbatorirea D-lui Radu Portocala/Omagiul Baroului, magistraturii si intelectualitatii brailene“, tiparita la 24 decembrie 1939, la Tipografia „Tiparul“ Braila.
Evenimentul este organizat de Consiliul Judetean Braila si Muzeul Brailei, in colaborare cu Primaria Municipiului Braila si Teatrul „Maria Filotti“ Braila.
Radu Portocala s-a nascut la 12 august 1888, iar in 1922 a fost ales primar al Brailei si a facut mari reforme de modernizare urbanistica si administrativa a orasului.
A fost membru in trei guverne liberale, secretar de stat la Ministerul de Interne, ministru de stat la Presedintia Consiliului de Ministri.
A fost arestat in 1948 si i s-a inscenat un proces de sabotaj. A fost incarcerat in inchisoarea de la Sighet si torturat, in 1952, pana la moarte.
Actul de deces, eliberat abia in 1957 si remis familiei in 1958, stabileste data mortii la 13 aprilie 1952.
A fost Cavaler al Ordinului Mihai Viteazul, distins cu Steaua Romaniei, Coroana Romaniei, Ofiter al „Legiunii de Onoare“ (Franta), Cavaler al Ordinului „George I“ (Grecia), Cavaler al Ordinului „Coroana Italiei“.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele articole

Madeira, perla Atlanticului

Insula Madeira, situată în mijlocul Oceanului Atlantic, se remarcă prin peisajele sale spectaculoase, istoria bogată și atmosfera relaxată. Acest...

Alte articole din aceasta categorie