Bogdan Peșchir, cunoscut pe TikTok sub pseudonimul “bogpr”, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, fiind acuzat de coruperea alegătorilor prin mijloace electronice. Procurorii susțin că, în perioada 28 martie 2024 – 31 ianuarie 2025, Peșchir a oferit peste 879.000 de dolari sub formă de “daruri” pe TikTok și a efectuat transferuri de peste 300.000 de lei prin aplicația Revolut către 265 de persoane, pentru a le influența să voteze pentru candidatul prezidențial Călin Georgescu.
Conform anchetatorilor, strategia de atragere a alegătorilor a fost planificată cu mult timp înaintea campaniei electorale și a implicat creșterea notorietății lui Peșchir pe TikTok, prin oferirea de “gift-uri” și colaborări cu alți utilizatori influenți. Scopul final era crearea unei rețele de susținători pentru promovarea lui Georgescu.
Numele lui Bogdan Peșchir a fost menționat în documentele prezentate de Serviciul Român de Informații (SRI) în cadrul Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), care au stat la baza deciziei Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale din decembrie 2024, din cauza suspiciunilor de interferență externă în procesul electoral.
Reprezentanții TikTok au confirmat că utilizatorul “bogpr” a efectuat plăți în valoare de 381.000 de dolari, în perioada 24 octombrie – 24 noiembrie 2024, către conturi implicate în promovarea lui Călin Georgescu, inclusiv după încheierea campaniei electorale.
În urma acestor dezvăluiri, autoritățile române au efectuat percheziții pentru a investiga sursele de finanțare ale campaniei lui Georgescu, concentrându-se pe proprietăți legate de Bogdan Peșchir, suspectat că a plătit sume considerabile pentru promovarea candidatului pe rețelele sociale.
Peșchir a fost adus sub escortă la sediul Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR) pentru audieri, după care procurorii au dispus reținerea sa pentru 24 de ore. Ulterior, instanța a emis un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Acest caz scoate în evidență vulnerabilitățile procesului electoral în era digitală și subliniază necesitatea unor măsuri mai stricte pentru a preveni influențarea alegătorilor prin intermediul platformelor online.