Politistii au prins vineri o grupare formata din 28 de hoti, care furau bijuterii din vilele de langa Bucuresti. Unele erau amanetate, altele – topite.
Sapte mese incarcate cu mai bine de cinci kilograme de bijuterii din aur si argint, arme, ceasuri, parfumuri, laptopuri si telefoane mobile. Asta au gasit, ieri, la sediul I.P.J Ilfov, bogatasii carora le-au fost sparte locuintele in ultimele cinci luni. Ei au fost invitati la politie ca sa le recunoasca.
Multe dintre obiecte au fost deja revendicate si, ca urmare, fiecare dintre cele 28 de persoane retinute ieri a trebuit sa justifice, in fata anchetatorilor, provenienta obiectelor recunoscute de adevaratii proprietari. „Evident, nu au fost cooperanti. Chiar daca am gasit obiectele in casele lor, suspectii au spus ca le-au cumparat din targ“, a declarat, pentru EVZ, unul dintre politisti.
Gruparea retinuta ieri este suspectata ca a spart casele unor oameni de afaceri, doctori, profesori universitari si ziaristi, toate aflate in judetul Ilfov. Cand politistii de investigatii criminale ai I.P.J. Ilfov, jandarmii Brigazii Speciale de Interventie si luptatori de interventie rapida din Politia Romana le-au batut la usa, i-au gasit pe cativa dintre hoti cu bagajele facute, pentru a pleca in strainatate. Luati prind surprindere, cativa dintre ei au incercat sa scape. Unul s-a urcat in podul casei, iar altul a sarit pe geam si a intrat in casa unei vecine. L-au gasit mascatii in pat, „pozand“ in somnoros. Un altul a fugit pe camp, dar urma i-a fost gasita repede de un caine politist. Interesant a fost pentru oamenii legii sa descopere, in curtea unuia dintre suspecti, in comuna Pantelimon, o topitorie. Aici, hotii ar fi adus multe dintre bijuteriile furate, pe care le transformau in lingouri, pe care apoi la vindeau.
Cei 28 de barbati retinuti sunt suspectati de furturi din locuinte, din societati comerciale dar si de talharii, in urma carora au creat un prejudiciu de aproximativ 400.000 de lei.
Gruparea era bine structurata, pe paliere, si era coordonata de trei sefi care dictau liniile de actiune.
Unii monitorizau locuintele, altii actionau si altii vindeau bunurile furate, uneori imediat dupa „lovitura“ data. Tocmai de aceea, arma de vanatoare a primarului din Snagov, Apostol Musat, luata de hoti, nu a fost recuperata.
Hotii preferau casele aviatorilor care locuiesc in Otopeni, dar si cele din Snagov, Pantelimon si Bragadiru. Intrau la bogatii care nu si-au dotat vilele cu sisteme de alarma.
Fortau ferestrele tip termopan si cautau in mod special bijuterii pentru a le transforma in lingouri. Iar daca nu erau topite, podoabele ajungeau, de cele mai multe ori, la o casa de amanet care ii apartine unuia dintre hoti. Anchetatorii mai spun ca au fost gasite, vineri, 109 de contracte cu firmele de amanet.