Bercea Mondial, condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu executare în dosarul de evaziune

Bercea MondialuSandu Anghel, zis Bercea Mondial, a fost condamnat definitiv, joi, de instanţa supremă la doi ani de închisoare cu executare, în dosarul în care este acuzat de evaziune fiscală şi spălare de bani.

Instanţa a menţinut astfel condamnarea la doi ani de închisoare cu executare dispusă de Tribunalul Olt în martie 2012.
În 22 noiembrie 2012, Curtea de Apel Craiova a menţinut decizia Tribunalului Olt de condamnare a lui Bercea Mondial la doi ani de închisoare cu executare în dosarul în care este acuzat de evaziune fiscală şi spălare de bani.
Decizia a fost atacată de Sandu Anghel, în decembrie 2012, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care joi a dat o decizie definitivă în acest dosar.  După ce a fost trimis în judecată, în 2011, pentru spălare de bani şi evaziune fiscală în formă continuată, Bercea Mondial a fost condamnat, în 13 martie 2012, de Tribunalul Olt, la doi ani de închisoare cu executare. Ancheta a stabilit că, în perioada 2001-2005, Bercea Mondial a acordat, sub formă de avans, marfă şi împrumuturi financiare în sumă de 50.803.591.400 de lei vechi, în condiţiile în care între societăţile administrate de acesta şi firmele beneficiare nu s-au derulat tranzacţii comerciale. De asemenea, Bercea Mondial este acuzat că a distrus sau ascuns actele contabile aparţinând celor cinci societăţi al căror asociat şi administrator a fost, pentru a îngreuna şi obstrucţiona controlul fiscal, situaţie care a impus efectuarea verificărilor de pe extrasele de cont ridicate din unităţile bancare unde societăţile administrate au avut deschise conturile.
În urma controlului făcut de organele fiscale s-a mai stabilit că Bercea Mondial a acordat împrumuturi unor persoane fizice şi juridice, de la care a perceput o dobândă lunară cuprinsă între cinci şi 15 la sută, veniturile astfel obţinute în plus faţă de suma împrumutată nefiind declarate organelor financiare, sustrăgându-se, astfel, de la plata obligaţiilor către bugetul de stat.
La sfârşitul lunii februarie 2012, Bercea Mondial a fost condamnat la şapte ani şi jumătate de închisoare cu executare de magistraţii Tribunalului Olt, în dosarul în care era acuzat că şi-a înjunghiat nepotul, pe Ionuţ Anghel, zis Mercedes.
Dosarul său privind tentativa de omor se află pe rol la Curtea de Apel din Craiova, iar următorul termen în proces va avea loc pe 23 aprilie. În prezent, Sandu Anghel este încarcerat la Penitenciarul din Craiova. Bercea Mondial este cunoscut ca făcând parte din lumea interlopă din judeţul Olt, presa relatând că acesta a fost implicat în mai multe lupte între grupările interlope.
Membri ai familiei lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, au fost cercetaţi de Poliţia Olt, în ultimii şase ani, în aproximativ 120 de dosare penale, majoritatea fiind constituite în urma unor plângeri făcute între ei, iar în prezent mai sunt în lucru şase dosare penale pe numele lui Bercea Mondial.
În februarie 2010, Mircea Băsescu, fratele şefului statului, a botezat-o pe nepoata lui Bercea Mondial, ceremonia având loc la o biserică de cartier din Constanţa.
Mediafax

Leave a Reply

Your email address will not be published.