Bătălia pe online din Ilfov

Bătălia pe online din Ilfov

Pandemia ne-a obligat să lucrăm din casă, să ne facem cumpărăturile online și să luăm decizii din fața PC-ului. Anul acesta este unul special, din punct de vedere electoral: vor fi două rânduri de alegeri, locale și parlamentare. Din punct de vedere al campaniei, va fi una atipică, mutată într-o măsură foarte mare din zona offline în online. Estimez că anul acesta vom vedea mult mai puține flyere, broșuri și ziare de campanie și mult mai multe “bătălii electorale” pe Facebook, ca principală zonă de diseminare a informațiilor. Am fost curioși să vedem cât de bine stau partidele politice precum și ziarele ilfovene (ca principale platforme de informare imparțiale (imparțiale, cel puțin în teorie).

Constatăm cu surprindere că online-ul i-a luat prin surprindere pe mulți, astfel că sunt doar două pagini de Facebook în Ilfov care contează cu adevărat: PSD Ilfov ( peste 63.000 de comentarii, share, like etc) și Ziarul Semnal cu peste 28.000 de interacțiuni cu pagina. Specialiștii din online recunosc engagement-ul (adică orice acțiune făcută de o persoană pe o pagină de Facebook) ca fiind cea mai importantă valoare. De ce nu este important numărul de like-uri? Pentru că like-uri se pot cumpăra de la Facebook, printr-o simplă campanie publicitară, pe când reacțiile oamenilor nu. Iar numărul de reacții la o postare arată cu adevărat cât de important a fost mesajul tău pentru comunitate. În plus îți spune cât de “vie” este comunitatea ta. Degeaba ți-a dat like la pagină dacă ulterior nu îți citește postările sau nu le consideră suficient de importante ca să le dea share.

Mai jos puteți vedea o comparație făcută de Facebook pentru perioada 10 – 16 Iunie 2020

În continuare voi face o analiză a principalilor competitori politici din Ilfov:

  • PSD: după ce a pierdut mai multe alegeri din cauza online-ului, PSD Ilfov se pare că și-a învățat lecția și a apăsat până la fund pedala de accelerație. Ca o notă de subsol, amintim faptul că în 2019 Facebook a descoperit o adevărată fabrică de troli a PSD România, motiv pentru care a blocat zeci de pagini și de conturi false, toate având legătură cu partidul aflat atunci la guvernare. Astfel, într-un răspuns oferit în exclusivitate pentru „Adevărul“, reprezentanții Facebook au detaliat modul în care au descoperit frauda informaționala practicată în favoarea partidului de guvernământ din România. „Am identificat această activitate printr-o investigație internă privind un comportament fals şi coordonat care avea legătură cu România. Ancheta noastră a beneficiat atât de raportări venite din surse deschise, cât şi de probe care ne-au fost furnizate de către partenerii noștri din industria de securitate care investighează acest tip de activitate“, au declarat, pentru „Adevărul“, reprezentanții Facebook.  Sursa aici: adevarul.ro
  • PNL – PNL România a avut cel mai mult de câștigat din online (Să nu uităm înfruntarea Johannis – Ponta, care a fost câștigată grație mediului online).  În mod surprinzător, PNL Ilfov este absolut invizibil în mediul online, fiind clar depășit de USR Ilfov și de PMP. De altfel, în articolul “Revine Petrache în cărți pentru șefia CJ Ilfov?” am făcut o analiză amplă despre slaba prestație ca imagine în online a lui Petrache, a lui Hubert și a Consiliului Județean astfel că nu are rost să revenim aici.
  • USR Ilfov deși are un număr similar de like-uri cu PMP Ilfov reușește să strângă un număr de oameni “implicați” de trei ori mai mare decât partidul lui Băsescu. 

Am vrut să comparăm și pagina ProRomânia Ilfov, dar nu am reușit să o găsim. Dacă este o scăpare din partea noastră îî rugăm pe cei de la ProRomânia să ne trimită datele și le vom adăuga cu plăcere la comparațiile noastre. În schimb, dacă nu au pagină, le recomandăm cu tărie să-și facă una, deși este cam târziu acum să creezi o comunitate închegată și implicată.

Iată cifrele din tabel, pentru perioada 10 – 16 Iunie 2020

Publicații:

  • Jurnalul de Ilfov  – 9500 de like-uri la pagină – 1500 de like, share sau comentarii la postări
  • Semnal – 4900 de like-uri la pagină – 28200 de like, share sau comentarii la postări
  • Viitorul Ilfovean – 2700 de like-uri la pagină – 435 de like, share sau comentarii la postări
  • Actualitatea de Ilfov – 1100 like-uri la pagină – 0 like, share sau comentarii la postări

Partide:

PSD Ilfov 6100 de like-uri la pagină – 63500 de like, share sau comentarii la postări

USR Ilfov de 3500 like-uri la pagină – 1200 de like, share sau comentarii la postări

PMP Ilfov 3000 de like-uri la pagină – 493 de like, share sau comentarii la postări

PNL Ilfov 2700 de like-uri la pagină – 430 de like, share sau comentarii la postări

 

În ceea ce privește traficul fiecărei pagini, nu putem face  decât o estimare, luând în calcul faptul că doar un cititor din 8 lasă și un comentariu, like sau share. Astfel, după cum puteți observa în imaginea alăturată, pagina noastră de Facebook a fost accesată de peste 204.000 de persoane în ultima săptămână.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.