Bărbatul care a filmat trei femei aflate într-o toaletă, a fost achitat de Tribunalul București

Data:

Tribunalul București a decis achitarea unui bărbat care a instalat camere ascunse în toaleta unei clinici medicale din Capitală, motivând că incidentul a avut loc într-un „spațiu public”, iar legea nu acoperă astfel de situații.

Cu un an în urmă, bărbatul a ascuns camere video în odorizante amplasate în toaleta clinicii. Acestea au surprins imagini ale mai multor femei, dintre care trei au intentat proces, cerând condamnarea inculpatului și daune morale de câte 100.000 de euro.

Deși comportamentul său a fost considerat „nepotrivit din punct de vedere moral” de către magistrați, tribunalul a stabilit că nu s-a încălcat legea.

Decizia de achitare scoate la iveală limitele Codului Penal din România, care protejează viața privată doar în contextul locuinței victimei sau al spațiilor care țin de aceasta. În alte state membre ale Uniunii Europene, astfel de fapte ar fi considerate infracțiuni grave, pedepsite conform legislației care definește explicit violarea intimității în spațiile comune.

În alte state ale Uniunii Europene, asemenea fapte ar fi pedepsite dur. Este momentul ca legiuitorii români să se alinieze standardelor internaționale și să extindă definiția violării vieții private, astfel încât victimele să fie protejate, iar cei vinovați să fie trași la răspundere.

Acest caz trebuie să fie un semnal de alarmă pentru societate și autorități. Cât timp mai permitem astfel de „neconcordanțe” între moralitate și justiție?

Dana Mateescu
Dana Mateescuhttps://revistatreispe.wordpress.com
Dana Fodor Mateescu este absolventă a Colegiului de Jurnalism, precum şi a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii din Bucureşti. A lucrat ca reporter de teren la Radio Uniplus, apoi la Radio 21. A urmat o perioadă bogată de colaborări la cotidienele centrale, ca reporter special – Național, Cronica Română, Adevărul, Dimineața, Gazeta de Sud, Libertatea, 7 Plus, Puterea, dar a scris și pentru revistele Academia Cațavencu, Plai cu Boi, Aspirina săracului, Singurul Atu, Claudia, Povești adevărate, Femeia, Lumea credinței, ș.a.. A debutat cu poezie în anul 2000, în Ziua literară, la cenaclul „Euridice”. A publicat mai multe volume de proză: - „Fetiţele din Cimitirul Roşu” - editura Mateescu; - „Povestiri din Bucureşti” - editura Cartea Românească; - „Tembelă până la moarte” - editura Cartea Românească; - „În pielea goală pe acoperișul fierbinte” - editura ROCART. Volume de poezie: - „Regele cu coroană de hârtie”; - „Poate că melcii au fost odată îngeri”. Cărți pentru copii: - „Inimioară de căţel”- editura Mateescu; - „Aventurile lui Bâz-Bâz cel isteţ” - editura Mateescu.

Share articol:

Citiți și:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
SEMNAL

Accident grav pe DN1: Două persoane au murit, alte trei au fost rănite

Un accident grav a avut loc astăzi pe DN1,...

Simulările pentru Evaluarea Națională 2025 încep pe 18 martie

Elevii de clasa a VIII-a vor susține simulările pentru...

Teroare la marginea Galațiului: Șacalii pun stăpânire pe un cartier întreg

Locuitorii unui cartier din Galați trăiesc cu frica în...