Bacalaureat diferenţiat, simulări ale examenelor, reducerea numărului de clase – soluţii pentru îmbunătăţirea situaţiei din învăţământ

Cele mai citite

Alin Radu
Alin Radu
Dupa doi ani petrecuti in presa centrala (Prima TV si Evenimentul Zilei) am fondat reteaua de publicatii locale "Semnal". Astfel, in 2002 aparea ziarul Semnal in judetele Ialomita si Calarasi. Ulterior in portofoliul Grupului de Presa Semnal s-au mai adaugat si alte publicatii locale in judetele: Ilfov, Giurgiu, Dambovita, Prahova, Buzau, Arges si Olt. Cred cu tarie ca presa este cu adevarat cea de-a patra putere in stat. Conditia primordiala este sa fie presa adevarata. Sau asa cum imi place sa spun: "Presa trebuie sa serveasca cetatenii, nu guvernantii!"

Săptămâna trecută, mai precis joi, 22 iulie, s-a desfăşurat o nouă şedinţă a Colegiului Prefectural, în cadrul căreia au fost prezentate diverse rapoarte şi informări ale Inspectoratului Şcolar Judeţean, ale Direcţiei de Sănătate Publică, dar şi ale Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.
Primul punct de pe ordinea de zi a şedinţei a făcut referire la situaţia privind procentul de promovabilitate înregistrat la examenul de bacalaureat din acest an, care cu greu a reuşit să ajungă la 48,87% după contestaţii, fiind completat de un alt subiect legat de pregătirea noului an şcolar.
Inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Ialomiţa, Ilie Stavăr, a trebuit să justifice cumva acest rezultat deloc mulţumitor, dar să găsească şi soluţii de îmbunătăţire a situaţiei. În plus, acesta a fost nevoit să răspundă şi primarilor prezenţi la şedinţă, care reclamau lipsa fondurilor şi a personalului necesar pentru pregătirea în bune condiţii a noului an şcolar.

Simulări şi pregătire suplimentară a elevilor

Privitor la examenul de Bacalaureat din acest an, putem spune, pe scurt, că la nivelul judeţului Ialomiţa au existat opt centre de examinare şi două centre zonale de evaluare. La examen s-au înscris 2.675 de candidaţi, din care au fost prezenţi 2.613. Dintre aceştia, în urma susţinerii probelor, au fost respinşi 1.333 de elevi.
Potrivit inspectorului şcolar general, din examen au fost eliminaţi trei candidaţi pentru tentativă de fraudă, la centrul de examinare din cadrul Grupului Şcolar de Industrie Alimentară Feteşti, înregistrându-se şi un caz special al unei fete de la Liceul de Artă din Slobozia care a susţinut, din motive medicale, cele şase probe la domiciliu.  Cel mai „tare” liceu a fost „Grigore Moisil” din Urziceni, unde toţi elevii au promovat examenul, fiind urmat de Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Slobozia, cu 98,45%, de Liceul Teoretic „Carol I” Feteşti, Seminarul Teologic „Sf. Ioan Gură de Aur” din Slobozia cu 95,65% şi Liceul de Artă „Ionel Perlea” cu 92,31%. Celelalte licee au obţinut un procent de promovabilitate sub 90%, pe ultimele locuri situându-se Grupul Şcolar „Mihai Eminescu” din Slobozia, cu 10,26%, Grupul Şcolar Agricol din Armăşeşti, cu 9,28%, Grupul Şcolar de Industrie Alimentară Feteşti cu 7,20% şi Grupul Şcolar Agricol Căzăneşti cu 7,14%.
„Dacă luăm în consideraţie liceele teoretice, procentul de promovabilitate este unul foarte bun, adică 95%. Dacă luăm în consideraţie procentul de promovabilitate la celelalte licee, la grupurile şcolare, acesta este foarte prost. (…) Pentru că, din start, la Grupurile şcolare pătrund elevi cu note foarte mici, cu nota 3, notă provenind dintr-un examen standardizat. Ce trebuie să facem noi ca aceşti elevi care au pătruns cu nota trei să-şi continue o ascensiune în ceea ce priveşte pregătirea lor? O oarecare ascensiune se poate constata în liceele noastre, dar nu este determinantă. Soluţia care se aşteaptă este existenţa bacalaureatului diferenţiat, în sensul existenţei bacalaureatului de tip A, B şi C. (…) În măsurile pe care le voi lua ca inspector şcolar general se vor întâlni şi măsuri de genul acesta. Vom simula bacalaureatul la aceste unităţi care au obţinut rezultate slabe, de două, trei ori…şi vom pregăti suplimentar elevii. Dacă vom face o simulare, iar elevul va şti unde se situează în luna martie, la a doua simulare trebuie să constatăm un oarecare progres (…) La liceele care sunt în oraş, cum ar fi „Mihai Eminescu”, unde rezultatele sunt slabe, vom micşora numărul de clase, astfel încât să facem posibilă învăţarea într-un singur schimb. Rezultatele proaste care se marchează în anul ăsta se datorează şi faptului că se învaţă în mai multe schimburi. Dacă s-ar învăţa într-un singur schimb, rezultatele s-ar fi văzut. (…) În plus, este vorba şi despre munca omului de la catedră”, se justifica Stavăr.

Prefectul avertizează primarii că urmează controale

În cadrul şedinţei Colegiului Prefectural s-a vorbit şi despre stadiul pregătirii anului şcolar 2010 – 2011. În opinia inspectorului şcolar general, la acest capitol „se stă destul de bine până în momentul de faţă”.
„Am informaţii că multe unităţi şcolare sunt pregătite să primească elevii şi profesorii la clasă, adică şi-au pus la punct internatele, şcolile, urmând ca oamenii de serviciu şi cei care au participat la igienizare să intre într-un binemeritat concediu. Vor mai fi probleme în anumite locaţii, pentru că nu se primeşte un sprijin total din partea primăriilor”, spunea acesta.
Nu de aceeaşi părere au fost primarii prezenţi la şedinţă, cel mai vehement fiind primarul comunei Movila, Mihai Valeriu. Acesta a reclamat atât lipsa fondurilor, dar şi a personalului necesar atât în primărie cât şi pentru efectuarea igienizărilor în unităţile de învăţământ.
„Să-mi răspundeţi dumneavoastră, dacă puteţi, cum să se îmbunătăţească activitatea şcolară, iar rezultatele să fie ceva mai bune în 2011, în condiţiile în care reducerile de personal sunt drastice, scăderile de salariu sunt cu 25%, ca să nu spun 32%? Credeţi dumneavoastră că profesorii se vor mobiliza mai bine, că aceşti copii vor merge la şcoală îmbrăcaţi mai bine, hrăniţi mai bine ca să aibă putere să înveţe? (…) Trebuie să ştiţi că la Movila, din 27 de oameni angajaţi la primărie, rămân 17. Adică, nimeni nu va mai merge la şcoală să bată un cui, să facă ceva. Nu vom mai avea şofer să transportăm elevii, nu vom mai avea fochist…nu vor mai fi oameni, iar noi nu vom mai putea să facem minima curăţenie în jurul primăriilor… Este o situaţie catastrofală. Sperăm ca această situaţie să nu dureze prea mult şi să ne lase să angajăm…”, afirma Mihai Valeriu.
Primarul din Movila, în stilu-i caracteristic, a deschis Cutia Pandorei, provocându-l pe Ilie Stavăr la discuţii aprinse pe această temă. Şedinţa s-a transformat într-un schimb de replici între primar şi inspectorul general, prefectul fiind nevoit să intervină pentru a linişti lucrurile.
„Dacă dumneavoastră gândiţi că prin darea afară a fochistului, a şoferului, rezolvaţi problemele primăriei, greşiţi. Pe dumneavoastră v-au ales cetăţenii care au copii, pe care dumneavoastră îi transportaţi, v-au ales cetăţenii la care dumneavoastră trebuie să asiguraţi încălzirea spaţiului în care aceştia învaţă. Dacă dumneavoastră vă limitaţi doar la clubul din primărie, atunci am terminat!”, a spus, iritat, Ilie Stavăr.
Şi de aici o întreagă polemică. Prefectul s-a văzut nevoit să intervină, pentru a face câteva precizări, la fel de iritante pentru unii primari.
„Am să intervin acum, în calitatea mea de fost primar, şi am să spun următorul lucru, deşi am să supăr colegii primari. Ştim cu toţii că în primăriile noastre sunt oameni care stau degeaba. Ştim foarte bine acum, marea majoritate dintre cei prezenţi, că în urma controalelor de la venitul minim garantat s-au constatat extraordinar de multe dosare făcute aiurea, bani daţi fără rost, dar totuşi asistenţi sociali am avut în toate primăriile. Vreau să vă aduc la cunoştinţă că va urma un control pe urbanism, pe construcţii, pentru că şi acolo avem funcţionari ai primăriei care scot pe an câte 20 de certificate de urbanism şi câte 5-6 autorizaţii de construire. Deci, cunoaştem foarte bine problemele din sistem. Extraordinar de bine. Sunt localităţi unde excesele sunt extraordinar de mari. Per total, situaţia nu este roz”, a ţinut să precizeze Mădălin Teculescu.
În plus, reprezentantul Guvernului în teritoriu i-a avertizat pe edilii localităţilor din judeţ să ia în serios avertizările meteo şi hidro pe care le primesc, având în vedere schimbările climatice din ultima perioadă, dar şi proiectele pe care le au, în vederea accesării de fonduri europene.
„În raportul comisiei europene sunt fraze delicate. De aceea, şi la nivelul judeţului vom monitoriza ceea ce s-a întâmplat şi ceea ce se întâmplă cu aceste fonduri europene. Am stabilit ca, până la 5-6 august, să avem toate materialele, de la toate forurile care se ocupă cu acordarea de bani europeni, şi să facem apoi o analiză cât mai transparentă şi cât mai publică, atât cu puncte slabe cât şi mai puţin slabe. Trebuie să fim foarte atenţi pentru că lucrurile nu sunt foarte bune din punctul ăsta de vedere şi dumneavoastră cunoaşteţi lucrurile acestea”, a adăugat prefectul.
Pentru următoarea şedinţă a Colegiului Prefectural, reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă, din compartimentul „Inspecţie socială”, vor trebui să prezinte o situaţie privind verificările efectuate în judeţ pe Legea 416 privind venitul minim garantat, iar Inspectoratul în Construcţii, privind modul de respectare a disciplinei urbanistice în judeţul Ialomiţa. (L.M.)

1 COMENTARIU

  1. La Chimie tot in 2 schimburi se invata….Se aude si la Stavar? SI la fel de varza e conducerea de acolo ca si majoritatea profesorilor….Stie Stavar asta? Sau nu vede decat mancarea buna de la cantina???

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele articole

Varadero, plaja fără sfârșit

Varadero este una dintre cele mai faimoase plaje din lume, situată în provincia Matanzas din Cuba. Acesta este un...

Alte articole din aceasta categorie