Au fost publicate primele concluzii oficiale ale anchetei privind accidentul în care a fost implicat submersibilul Titan

Data:

Paza de Coastă a Statelor Unite prezentat luni primele detalii din ancheta privind implozia submersibilului Titan, care a avut loc în iunie 2023 în Atlanticul de Nord, în apropierea epavei Titanicului, și care a cauzat decesul a cinci persoane, informează AFP.

Submersibilul, cu o lungime de 6,5 metri, construit de compania americană OceanGate Expeditions, a început scufundarea pe 18 iunie 2023 pentru a explora epava Titanicului și era programat să revină la suprafață după șapte ore. Însă, contactul cu acesta a fost pierdut la mai puțin de două ore de la începutul scufundării.

O amplă operațiune de căutare a fost lansată pentru a salva cei cinci pasageri, care ar fi avut rezerve de oxigen pentru aproximativ patru zile. Cu toate acestea, submersibilul a fost distrus la scurt timp de o “implozie catastrofală”, care a ucis toți cei cinci pasageri pe loc, inclusiv cercetătorul francez Pierre-Henri Nargeolet, în vârstă de 77 de ani, cunoscut drept “Domnul Titanic”.

Printre celelalte victime se numără Stockton Rush, directorul OceanGate Expeditions, în vârstă de 61 de ani, omul de afaceri pakistanezo-britanic Shahzada Dawood, de 48 de ani, fiul acestuia, Suleman, de 19 ani, și exploratorul britanic Hamish Harding, de 68 de ani. Incidentul s-a petrecut la aproximativ 640 de kilometri de coastele Canadei.

Câteva zile mai târziu, “presupuse rămășițe umane” au fost descoperite printre resturile submersibilului Titan, la o adâncime de 4.000 de metri și la 500 de metri de Titanic, potrivit Pazei de Coastă americane. Investigația în acest caz a durat 15 luni.

Scopul acestei anchete este de a “identifica orice dovezi de erori materiale (de construcție sau de proiectare) care ar fi putut provoca accidentul, pentru a formula recomandări adecvate și a preveni repetarea unor astfel de tragedii”, au transmis reprezentanții Pazei de Coastă într-un comunicat publicat duminică.

Luni, în orașul Charleston, Carolina de Sud, a început o serie de audieri publice organizate de comisia de anchetă, care se vor desfășura pe parcursul a două săptămâni într-un tribunal local. Aceste audieri sunt de natură tehnică și nu reprezintă un proces penal sau civil.

Conform cotidianului The New York Times, inginerul Tony Nissen, concediat de OceanGate în 2019, a declarat că a fost presat de directorul companiei, Stockton Rush, să afirme că submersibilul era complet sigur, în ciuda unor teste care indicau probleme. Rush ar fi minimizat aceste îngrijorări, spunând: “Va fi OK”, referindu-se la soliditatea carenei submersibilului.

După accident, au apărut acuzații de neglijență la adresa OceanGate Expeditions, dezvăluite de Nissen, în special legate de hubloul submersibilului, care nu era proiectat să reziste la adâncimi atât de mari.

Share articol:

Citiți și:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
SEMNAL

Accident grav pe DN1: Două persoane au murit, alte trei au fost rănite

Un accident grav a avut loc astăzi pe DN1,...

Simulările pentru Evaluarea Națională 2025 încep pe 18 martie

Elevii de clasa a VIII-a vor susține simulările pentru...

Teroare la marginea Galațiului: Șacalii pun stăpânire pe un cartier întreg

Locuitorii unui cartier din Galați trăiesc cu frica în...