Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă (INSEMEX) Petroșani a identificat cauza exploziei de la Crevedia.
Evenimentul tragic, petrecut la sfârșitul lunii august 2023 la o stație GPL din Crevedia, a rezultat în pierderea a șase vieți și rănirea a peste 50 de persoane, majoritatea fiind pompieri implicați în stingerea focului. Conform raportului specialiștilor, incendiul a fost generat de un nor de gaze format într-un perimetru de aproximativ 40 de metri, inclusiv deasupra clădirii.
Investigația a evidențiat că descărcarea GPL-ului s-a efectuat cu dispozitive neadecvate, transferând gazul dintr-o cisternă mare într-una mai mică. Cu toate acestea, nu s-a putut determina cu exactitate sursa declanșării flăcărilor. Specialiștii au indicat că aceasta ar fi putut fi generată de surse diverse, precum electricitate, căldură, mișcare mecanică, flacără deschisă sau electrostatică, conform informațiilor furnizate de Antena 3 CNN.
De asemenea, s-a subliniat că explozia ar fi putut fi cauzată și de factori precum o țigară aprinsă sau o scânteie. Impactul tragic al exploziilor asupra stației GPL din Crevedia, județul Dâmbovița, a implicat nu doar pierderea de vieți umane, ci și afectarea a numeroase locuințe din zonă. Răniții au fost transportați la spitale din Capitală și din străinătate.
Investigația ulterioară a dezvăluit că stația GPL din Crevedia funcționa ilegal din iulie 2020, fără a deține autorizație de securitate la incendiu. Procurorii au susținut că scurgerile de gaze de la autocisternele sau cisternele depozitate în curtea firmei și existența unei surse de aprindere au fost cel mai probabil cauzele incendiului și a exploziilor.
Imobilul din Crevedia nu beneficia de avize și autorizații corespunzătoare pentru operațiuni cu GPL (depozitare, transvazare etc.), conducând la o situație periculoasă. Pe parcursul anchetei, au fost audiate peste 150 de persoane vătămate, mulți dintre aceștia constituindu-se parte civilă în dosar.