Au fost descoperite trei focare noi de pestă porcină africană în două din județul Buzău

Cele mai citite

Conform Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Buzău, unul dintre cele trei focare a fost descoperit într-o exploatație nonprofesională situată într-o zonă izolată în munți, afectând 16 animale.

“În ultima săptămână, au fost raportate trei noi cazuri de pestă porcină africană, două dintre acestea având loc în cadrul Unității Administrative Teritoriale (UAT) Pogoanele și unul în cadrul UAT Pănătău. Zona de câmp și teritoriile adiacente județului Buzău prezintă o presiune virală semnificativă. Monitorizăm cu atenție această regiune și facem un apel la populație să respecte riguros măsurile de biosecuritate în exploatații. Cu doar două săptămâni în urmă, am fost pe punctul de a încheia un focar, dar în săptămâna următoare au fost confirmate alte două focare în Pogoanele și unul în Pănătău, afectând în total 20 de porci, toți în exploatații nonprofesionale, dintre care 16 se aflau în Pănătău, o zonă izolată în dealurile montane”, a explicat Iulian Moca, purtătorul de cuvânt al DSVSA Buzău, într-un interviu pentru AGERPRES.

În toate cazurile, s-a procedat la sacrificarea animalelor bolnave și la dezinfectarea gospodăriilor.

“Toate animalele au fost eliminate, iar primăriile au supervizat ecarisarea și au efectuat operațiunile de dezinfecție. În prezent, se desfășoară investigații epidemiologice. Proprietarul din Pănătău nu este eligibil pentru despăgubiri, deoarece nu a respectat măsurile de biosecuritate. În zona montană, nu au fost înregistrate focare de pestă porcină africană în ultimii doi ani”, a subliniat reprezentantul DSVSA.

De asemenea, DSVSA Buzău a raportat existența a opt focare de tuberculoză bovină la nivelul județului, unele dintre ele fiind active încă din anul 2022.

Ultimele articole

Legenda boxului: Mike Tyson

Cu o carieră impresionantă în ring și o personalitate care a captivat milioane de fani din întreaga lume, Mike...

Castelul Bran: păstrătorul legendei și mărturia istorică

Situat în inima României, în județul Brașov, Castelul Bran reprezintă nu doar o bijuterie arhitecturală ci și un loc...

Epoca inchiziției spaniole: o privire în profunzime asupra trecutului întunecat

Inchiziția spaniolă a fost un episod semnificativ din istoria Spaniei, care a avut loc în principal în perioada medievală...

Semnal Magazin

Curiozități, călătorii, istorie

Ultimele articole din județ