Mopedele/Scuterele, considerate mijloace eficiente de transport folosite pentru evitarea şi reducerea aglomeraţiei urbane sunt din păcate la fel de frecvent şi implicate în accidente rutiere.
Din analiza situaţiei operative rezultă că, în anul 2009, la nivelul judeţului Giurgiu s-au produs 17 accidente rutiere în care au fost implicate mopedele.
Echipamentul de protecţie salvează vieţi
Privind evoluţia accidentelor rutiere, din anul 2007 şi până în prezent, se poate constata faptul că odată cu modificarea legislaţiei (posibilitatea de a conduce mopede pe drumurile publice, începând cu vârsta de 16 ani, fără a fi necesar permisul de conducere) accidentele în care au fost implicaţi conducătorii de mopede au crescut.
Dacă în anul 2008 s-au înregistrat 12 accidente, în primele 9 luni ale anului 2009 au avut loc 17 accidente.
În ceea ce priveşte mediul comiterii, analiza datelor subliniază că s-au produs 4 accidente în afara localităţii şi 13 în interiorul acesteia.
Cele mai multe dintre accidentele în care au fost implicaţi utilizatorii de mopede s-au produs pe fondul neacordării de prioritate vehiculelor, urmată de viteza neadaptată la condiţiile de drum şi vreme.
Întrucât fenomenul accidentelor de circulaţie în care sunt implicate mopedele este îngrijorător, pentru creşterea gradului de siguranţă în trafic, Serviciul Poliţiei Rutiere şi Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii vine în sprijinul mopediştilor informându-i cu privire la principalele obligaţii prevăzute de Codul Rutier:
– vârsta minimă pe care trebuie să o aibă o persoană pentru a conduce un moped/scuter pe drumurile publice este de 16 ani.
– persoanele care nu posedă permis de conducere pot conduce mopede pe drumurile publice, numai dacă fac dovada că au absolvit un curs de legislaţie rutieră în cadrul unei unităţi autorizate de pregătire a conducătorilor de autovehicule.
– pe timpul circulaţiei pe drumurile publice, conducătorul de mopede şi persoanele transportate sunt obligate să aibă asupra lor actul de identitate, certificatul de absolvire a cursului de legislaţie rutieră şi certificatul de înregistrare al vehiculului, la administraţia publică locală pe raza căreia domiciliază, după ce în prealabil a fost omologat de R.A.R.
– pe timpul deplasării pe drumurile publice, conducătorul mopedelor şi persoanele transportate pe acestea au obligaţia să poarte casca de protecţie omologată.
– conducătorii mopedelor sunt obligaţi să folosească luminile de întâlnire pe toată durata deplasării.
– este obligatorie pentru conducătorul scuterului, îmbrăcămintea cu elemente fluorescent-reflectorizante, de la lăsarea serii până în zorii zilei sau atunci când vizibilitatea este redusă.
– să deţină asigurare obligatorie pentru răspundere civilă în caz de daune provocate unor terţe persoane.
Recomandările pe care le facem conducătorilor de mopede sunt respectarea regulilor de circulaţie pentru a nu fi implicaţi în accidentele rutiere şi conştientizarea acestora cu privire la importanţa utilizării echipamentului de protecţie, care salvează vieţi.