Așezămintele Brătianu din strada Biserica Amzei din București au fost gândite ca o imensă bibliotecă deschisă tuturor românilor și pusă la dispoziție de familia Brătianu. Autorul ansamblului de clădiri a fost ales Petre Antonescu, prieten și arhitect dedicat familiei Brătianu. Petre Antonescu a proiectat, printre alte clădiri de referință pentru stilul național, Vila Florica, locul de suflet al familiei Brătianu. După Ion Mincu, Petre Antonescu face parte din a două generație a stilului național, alături de Cristofi Cerchez , Statie Ciortan și Paul Smărăndescu. Îi datorăm Palatul Primăriei București, inițial Ministerul Lucrărilor Publice, Banca Marmorosch-Blank, Palatul Krețulescu și numeroase reședințe particulare, cum este Vila Oromolu.
Așezămintele Ion I. C. Brătianu reprezintă perfecțiunea stilului de arhitectură neoromânesc consacrat de Petre Antonescu. În noiembrie 1928, la un an după ce moare Ion I. C. Brătianu, din inițiativa soției sale, Elisa Brătianu, și a fraților săi, este constituită Fundația Așezămintele Brătianu. Între anii 1929-1935 biblioteca a sporit de la 6000 la aproape 20.000 de volume, cărți legate cu artă. O adevărată comoară care conținea, printre mii de volume rare, corespondența marilor familii boierești, scrisori cu caracter personal, vechi rapoarte diplomatice, fragmente din corespondența lui Nicolae Bălcescu, zapisuri, jalbe întocmite de ispravnici, adică o mare parte din memoria neamului nostru.
În anul 1948, regimul comunist naționalizează Așezămintele Ion I. C Brătianu, iar până în 1989, părți din ansamblu au trecut pe rând, în subordinea Sfatului Popular al Raionului Stalin, Secției Gospodăriei de Partid CC a Partidului Muncitoresc Român, și ICRAL Herăstrău.
În anul 2021, în ziua de 8 octombrie, Filiala Teritorială București a Ordinului Arhitecților din România, împreună cu Biblioteca Națională a României, au redeschis Așezămintele Ion I. C. Brătianu, pentru prima dată după aproape 20 de ani de când acestea au fost închise. Evenimentul a fost o premieră pentru București.