Argeș: amenzi în valoare totală de aproximativ 2 milioane de lei și activitatea a fost temporar suspendată la două centre, unul public și unul privat

Cele mai citite

Marți, prefectul județului Argeș, Radu Perianu, a susținut o conferință de presă axată pe controalele efectuate în centrele rezidențiale licențiate și nelicențiate destinate vârstnicilor, adulților cu dizabilități și copiilor.

“Comisia de control va funcționa pe toată durata mandatului meu! Le voi solicita instituțiilor implicate să comunice Instituției Prefectului, toate rapoartele de control din 2020 încoace”, a precizat prefectul încă de la început.

Potrivit declarațiilor sale, în județul Argeș au fost inspectate un total de 102 locații, incluzând centre rezidențiale licențiate și nelicențiate destinate vârstnicilor, adulților cu dizabilități și copiilor. Dintre acestea, 95 de locații funcționează în prezent, în timp ce 7 au fost radiate și nu mai desfășoară activități.

Din cele 102 centre verificate, 49 sunt deținute privat, iar 46 sunt în administrarea instituțiilor publice. În urma inspecțiilor, s-au aplicat amenzi în valoare totală de aproximativ 2 milioane de lei, iar activitatea a fost temporar suspendată la două centre, unul public și unul privat.

Privind centrul privat, prefectul Perianu a declarat: ”este vorba despre o locaţie unde au fost depistate probleme şi de către inspectorii DSP şi de către ISU. Nu avea autorizaţie sanitară de funcţionare și nici autorizaţie de securitate la incendiu. Era igrasie şi mucegai în grupurile sanitare, băile erau insuficiente pentru numărul de beneficiari, mobilerul era degradat, spălătoria era improvizată într-un beci insalubru. Din toate aceste motive, s-a dispus relocarea celor 16 vârstnici. Ei sunt acum într-un centru care a fost verificat şi corespunde cerinţelor”.

Centrul public unde s-a luat decizia de suspendare a activității aparține DGASPC Argeș și a fost închis parțial, în special un corp de clădire care conținea 4 dormitoare. În momentul controlului, s-au identificat 5 beneficiari în acest corp de clădire, dar aceștia au fost relocați imediat în timpul acțiunii de verificare. Astfel, au fost transferați în alt corp de clădire, care aparține tot DGASPC Argeș.

”Problemele constatate aici erau legate de condiţiile de viaţă: pereţi degradaţi, calorifere ruginite, mobiler cu un grad avansat de uzură, gândaci pe hol şi în bucătărie”, a declarat Perianu.

Acesta a mai spus că ”au fost mai multe plângeri venite de la persoane care reclamau fie locaţii care ar funcționa ilegal, fie locaţii acreditate, dar care nu îndeplinesc cerinţele. Toate sesizările au fost verificate. Pentru una dintre ele, a fost deschis un dosar penal şi Poliţia Argeş va stabili dacă este sau nu vorba despre fapte ilegale”.

Prefectul Perianu e de părere că ”este inadmisibil să fie haos şi să nu se respecte regulile în aceste locaţii! Absolut revoltător ca cei care ar trebui să îngrijească bătrâni, adulţi cu probleme, copii, să facă, de fapt, economie pe spatele lor! Au fost oameni care stăteau în camere supraaglomerate, pe saltele mai mici decât paturile, care reclamau calitatea mâncării şi multe altele. Sunt lucruri pe care vreau să înţeleg cum de nu au fost sau dacă au fost văzute până acum. Şi dacă da, de ce nu au fost remediate”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele articole

O tânără a fost accidentată mortal de un camion la Jilava

Accidentul a avut loc în jurul orei 17:15. IPJ Ilfov a fost informat despre un incident în care un...

Alte articole din aceasta categorie