Apa distribuită în Slobozia conţine pesticide, fier şi bacterii peste limita admisă

Data:

Prefectul judeţului Ialomiţa, Mădălin Teculescu, a dat publicităţii, miercuri, 3 februarie, concluziile analizelor probelor de apă recoltate din sursa subterană şi reţeaua de distribuţie ale municipiului Slobozia, efectuate de laboratorul naţional de apă din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP) Bucureşti, la solicitarea Instituţiei Prefectului.
Reprezentanţii INSP Bucureşti au prelevat 32 de probe de apă din 17 foraje, la intrarea în staţia de tratare, ieşirea din staţia de tratare dar şi din anumite unităţi de învăţământ, blocuri de locuinţe şi Spital.
Potrivit rezultatelor, concentraţia de amoniu a fost peste limita admisă la toate forajele, la fier, de asemenea, s-au înregistrat depăşiri atât în unele foraje cât şi la intrarea şi ieşirea din staţia de tratare, iar la unele grădiniţe şi şcoli valoarea determinată a fost de chiar 3.000 micrograme/litru faţă de 200 admis.
Rezultatele analizelor mai arată că apa are o turbiditate cu o valoare de şapte ori mai mare în unele puncte, iar la opt dintre foraje şi în anumite unităţi de învăţământ există pesticide peste limita admisă.
Din punct de vedere microbiologic, în apa prelevată de la Şcoala Specială s-au depistat bacterii coliforme şi enterococi, iar în alte locaţii probele au fost necorespunzătoare pentru aceiaşi parametri.
Conform coordonatorului Laboratorului Naţional, dr. Anca Tudor, „riscul pentru sănătate rezultă din acele depăşiri ale concentraţiilor pentru fier şi pesticide, mai ales că acestea au fost constatate în colectivităţile şcolare, dozele mici de pesticide acumulate în timp putând afecta sistemul nervos, ficatul, sistemul imunitar, având efecte carcinogene, mutagene şi embriotoxice. Fierul determinat la ieşirea din staţia de tratare a fost peste concentraţia maximă admisă, ceea ce demonstrează faptul că sursa acestuia nu o reprezintă doar structura veche a reţelei de distribuţie. Calitatea apei distribuite este neconformă pentru parametrii turbiditate, bacterii coliforme şi enterococi, ceea ce determină risc de apariţie a gastroenterocolitelor şi enterocolitelor în rândul colectivităţii de copii“.
Acest institut are şi câteva propuneri de soluţionare a problemelor. În colectivităţile şcolare unde apa distribuită a avut rezultate neconforme, să se asigure aprovizionarea cu apă de masă îmbuteliată până la remedierea situaţiei, luarea în considerare a schimbării sursei de apă pentru aprovizionarea municipiului Slobozia, dar şi informarea DSP Ialomiţa de către Primăria municipiului Slobozia asupra respectării termenului de confirmare referitor la perimetrul de protecţie sanitară.
„INSP a transmis aceste date. O să vedeţi că, în curând, şi celelalte instituţii aflate în această horă, DSP Ialomiţa, Primăria Slobozia, Urban Slobozia, îşi vor schimba punctele de vedere. Încet, încet, trebuie să ne lămurim în privinţa acestei probleme, pentru că a devenit de o notorietate fantastică. Faptul că nu s-a tratat cu seriozitate problema aceasta şi a fost trimisă pe un segment politic nu este în regulă. Am dorit să fac publice aceste analize. Aştept reacţia DSP, în colaborare cu Primăria şi Urban, iar dacă nu va apărea nici o reacţie până joi, la ora 11.00, joi seară voi întruni Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă care va lua şi decizii administrative asupra celor din comitetele locale care nu au luat măsuri“, a concluzionat prefectul Teculescu.
Pe 22 ianuarie, Direcţia de Sănătate Publică Ialomiţa a decis anularea autorizaţiei de funcţionare pentru sistemul centralizat de alimentare cu apă din sursa subterană a municipiului Slobozia, zona de protecţie sanitară severă ce nu a fost instituită în decursul a şase luni fiind un punct definitoriu în retragerea autorizaţiei.
Cu toate acestea, SC Urban continuă să furnizeze apă în municipiu şi localităţile limitrofe în aceleaşi condiţii de potabilitate, Slobozia neavând la ora actuală o sursă alternativă decât Amonil. Revenirea la sursa de apă Amonil, preluată din Dunăre, nu este, însă, luată în calcul de autorităţile locale şi nici nu s-ar putea din punct de vedere tehnic să se revină la acest sistem mai devreme de aproximativ două luni.
Prefectul judeţului susţine că „darea în funcţiune a apei din sursă subterană a fost forţată“, iar măsura de anulare a autorizaţiei din cauza neinstituirii zonei de protecţie sanitară severă fiind cumulată cu faptul că analizele privind calitatea apei nu s-au îmbunătăţit.
„Darea în funcţiune a apei din sursă subterană a fost forţată. S-a dat aşa cum s-a dat. Fără avize, fără acorduri aşa cum trebuia, fără probe, sau mai bine zis cu probe care arătau că sunt probleme. După ce s-a dat autorizaţia, în acelaşi timp s-a dat şi programul de conformare. DSP, în primul punct din programul de conformare, are obligaţia urmăririi analizelor. Într-un anumit segment de timp. Văzând că aceste analize nu s-au îmbunătăţit deloc, din contră, au început să fie din ce în ce mai rele, DSP coroborând acest punct cu punctul 4 din programul de conformare care avea un termen precis, 30 decembrie 2009, de realizare a împrejmuirilor conform prevederilor legale, a retras această autorizaţie. A anulat-o. Dar nu numai din cauza faptului că nu s-au făcut aceste perimetre, ci şi pentru că acele analize nu s-au îmbunătăţit. De ce nu se spune treaba asta? Situaţia este destul de delicată şi trebuie luate măsuri urgente“, a ţinut să precizeze prefectul.
Joi seară, prefectul s-a ţinut de cuvânt şi a convocat Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, la care a participat şi primarul municipiului Slobozia, Gabi Ionaşcu. Măsurile luate sunt pe termen scurt, însă sunt ca o măsură de siguranţă până la clarificarea situaţiei.

Alin Radu
Alin Radu
Dupa doi ani petrecuti in presa centrala (Prima TV si Evenimentul Zilei) am fondat reteaua de publicatii locale "Semnal". Astfel, in 2002 aparea ziarul Semnal in judetele Ialomita si Calarasi. Ulterior in portofoliul Grupului de Presa Semnal s-au mai adaugat si alte publicatii locale in judetele: Ilfov, Giurgiu, Dambovita, Prahova, Buzau, Arges si Olt. Cred cu tarie ca presa este cu adevarat cea de-a patra putere in stat. Conditia primordiala este sa fie presa adevarata. Sau asa cum imi place sa spun: "Presa trebuie sa serveasca cetatenii, nu guvernantii!"

Share articol:

De același autor:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
SEMNAL

Ceasornicar, cizmar, pălărier. Meserii din secolul trecut, pe care de dispariție

Ceasornicarii, cizmarii, sifonarii, electricienii, cei care repară frigiderele, televizoarele...

Buzău. Un autoturism a acroșat un pieton care traversa strada regulamentar

Incidentul de pe DN 2, în zona Mărăcineni, județul...

Comedie, dramă și muzică simfonică: ProTicket aduce pe scenă spectacole de neuitat

ProTicket, cel mai mare producător de teatru privat din...