Menținerea tinereții pielii depinde în mare măsură de păstrarea nivelurilor de colagen și elasticitate, esențiale pentru fermitate și un ten neted. Totuși, anumite alimente ultraprocesate pot accelera îmbătrânirea pielii prin scăderea colagenului și elasticității.
Aceste alimente conțin zaharuri, carbohidrați rafinați și aditivi care contribuie la inflamație, glicație și stres oxidativ, favorizând apariția ridurilor și lăsarea pielii. Potrivit dr. Elaine F. Kung, dermatolog, alimentele influențează și producția de ulei a pielii.
Dr. Adrienne O’Connell, director medical, avertizează că un consum excesiv de lactate, cum ar fi untul, poate duce la un ten gras, care poate astupa porii și declanșa acnee. În schimb, uleiurile naturale ale pielii pot avea efecte pozitive, dar în exces pot provoca probleme.
Robyn Newmark, expert în îngrijirea pielii, subliniază că margarina ar trebui evitată pentru a preveni ridurile și uscarea pielii. Acest aliment, fabricat frecvent cu uleiuri parțial hidrogenate, conține grăsimi trans, care, pe lângă riscurile cardiovasculare, accelerează îmbătrânirea pielii. Grăsimile trans cresc sensibilitatea pielii la radiațiile ultraviolete, care afectează colagenul și elastina. De asemenea, margarina poate duce la inflamație cronică, favorizând formarea ridurilor.
Cerealele zaharoase pot avea un impact negativ asupra pielii datorită indicelui glicemic ridicat și conținutului mare de zahăr. Acestea pot provoca glicare, un proces prin care zahărul se leagă de proteinele de colagen și elastină, formând AGE (produse finale de glicare avansată). AGE slăbesc colagenul și elastina, ducând la pierderea fermității și la apariția ridurilor.
Dr. Simran Sethi explică faptul că zahărul rafinat afectează grav integritatea acestor proteine, iar pielea devine predispusă la deshidratare și riduri. O alternativă sănătoasă pentru cerealele zaharoase sunt fructele, care satisfac pofta de dulce și ajută la hidratarea pielii datorită conținutului lor ridicat de apă.