Biroul pentru Imigrari al judetului Ialomita a prezentat, in data de 14 ianuarie, in cadrul unei videoconferinte prezidate de catre directorul general al Oficiului Roman pentru Imigrari, chestor principal de politie, dr. Nelu Pop, analiza activitatii desfasurate in anul 2010.
Astfel, in evidenta serviciului, la sfarsitul anului 2010, se afla un numar total de 301 cetateni straini din state terte, care beneficiaza de un drept de rezidenta, dintre acestia, 74 sunt straini cu rezidenta permanenta, 8 sunt straini cu rezidenta temporara in scop de studii, 166 sunt straini cu rezidenta temporara in scop de reintregire a familiei, 10 straini sunt cu rezidenta temporara pentru desfasurarea de activitati comerciale, 38 de straini sunt cu rezidenta temporara pentru angajare in munca, iar 5 cu rezidenta temporara in alte scopuri.
Din punctul de vedere al cetateniilor, majoritatea strainilor o reprezinta cei din Republica Moldova (96 cetateni), urmati de cetatenii turci (70 cetateni) si cei din Liban (33 cetateni), iar restul alte cetatenii (chinezi, sirieni etc).
De asemenea, in evidenta B.P.I. Ialomita figureaza un numar de 125 cetateni U.E., din care 21 rezidenti permanenti si 104 rezidenti temporari. Majoritatea cetatenilor U.E. o reprezinta cetatenii italieni (52 cetateni), urmati de cetatenii francezi (11cetateni) si cei spanioli (11 cetateni).
In anul 2010, au fost inregistrate si avizate 29 de invitatii facute de persoane fizice/juridice pentru straini din state cu potential migrator. Dintre acestea, 22 de invitatii au fost facute in scop de vizita si 7 invitatii in scop de afaceri, cetatenii straini invitati provenind din Siria – 12 cetateni, India – 5 cetateni), China – 3 cetateni si 9 din alte state – Maroc, Liban, Etiopia).
De asemenea, au fost eliberate 30 de autorizatii de munca pentru straini din state terte, din care 23 numai pentru cetateni chinezi, la solicitarea unor angajatori – societati comerciale cu sediul in judetul Ialomita.
In baza autorizatiilor de munca emise, strainii au obtinut vize de lunga sedere in scop de angajare de la ambasadele/consulatele Romaniei din strainatate si au intrat in Romania solicitand eliberarea permiselor de sedere in scop de munca.
Tot anul trecut a fost aprobata prelungirea dreptului de sedere si emiterea unui numar de 71 permise de sedere temporara si 48 carti de rezidenta temporara pentru strainii membri de familie ai cetatenilor romani.
In plus, ca urmare a aprobarii rezidentei permanente, au fost emise 3 permise de sedere permanenta si 4 carti de rezidenta permanenta pentru strainii membrii de familie ai cetatenilor romani.
Au fost inregistrati 25 de cetateni europeni, carora li s-au eliberat certificate de inregistrare, pentru 7 cetateni europeni aflati deja in evidenta fiind eliberate 7 carti de rezidenta.
Activitatea desfasurata pe linia combaterii migratiei ilegale si a muncii la negru a strainilor are la baza cooperarea interinstitutionala intre O.R.I. si celelalte structuri de Ordine si Siguranta Publica: Inspectoratul General al Politiei Romanie (I.G.P.R.), Inspectoratul General al Politiei de Frontiera (I.G.P.F.), Inspectoratul General de Jandarmi (I.G.J.), dar si cu structuri guvernamentale: Inspectia Muncii din cadrul Ministerului Muncii. Astfel, pe parcursul anului, in urma activitatilor specifice, au fost depistati 21 de straini cu sedere ilegala. Astfel, 16 straini au primit decizii de returnare, fiind obligati sa paraseasca de bunavoie teritoriul Romaniei, in termenul acordat, iar 5 straini au beneficiat de prelungirea dreptului de sedere motivat, intrucat indeplineau conditiile legale.
Au fost aplicate cetatenilor statelor terte un numar de 3 interdictii de intrare in Romania, pe perioade cuprinse intre 6 luni si 1 an. De asemenea, au fost constatate 6 casatorii de convenienta incheiate intre cetateni romani cu cei straini.
Date suplimentare privind activitatea O.R.I., documentatia necesara prelungirii dreptului de sedere, tipuri de formulare si alte informatii, pot fi obtinute prin accesarea site-ul oficial al O.R.I. la adresa http://ori.mai.gov.ro/ .
(L.M.)