In anul 2010, din o mie de amenzi aplicate de catre jandarmi, doar 22 au fost achitate

Cele mai citite

Inspectorul sef al IJJ Ialomita, Nicolae Parepa
Inspectorul sef al IJJ Ialomita, Nicolae Parepa

In general, activitatile jandarmilor sunt cunoscute. Ii vedem executand misiuni de ordine si siguranta publica, la paza si protectia obiectivelor, bunurilor, valorilor, transporturilor cu caracter special si de valori, dar si avand in paza conductele magistrale de transport produse petroliere.

La finalul fiecarui an, rezultatele muncii lor sunt contabilizate intr-un bilant. In conditiile in care anul 2010 a fost pentru multi unul destul de greu, se poate spune ca aceasta stare a lucrurilor nu a afectat substantial activitatea jandarmilor, insa a avut ceva efecte negative.  Asadar, pe parcursul anului 2010 au fost organizate si executate aproximativ 1.300 misiuni legate de asigurarea ordinii si sigurantei publice, aproximativ 150 misiuni pentru restabilirea ordinii si sigurantei publice, peste 8.000 misiuni pentru mentinerea ordinii si sigurantei publice si aproximativ 1.200 misiuni in cooperare cu Politia si cu alte institutii.

Faptele de natura penala constatate independent au fost reduse ca numar, dar nu de mai mica importanta in ceea ce priveste pericolul social al faptelor, urmarile produse sau valoarea prejudiciilor cauzate. Ca o particularitate, in aceasta perioada se poate mentiona diversitatea pe genuri de fapte, trecand de la furturi, violari de domiciliu, distrugeri, loviri sau alte violente, prostitutie, port de arme albe, trafic de persoane mergand pana la infractiuni la regimul silvic, manifestari sportive sau drepturi de autor. Din punct de vedere al pericolului social se pot aminti o serie de fapte de natura penala, dintre acestea cele mai semnificative sunt: intreruperea unei activitati infractionale privitoare la viata sexuala (tentativa viol), depistarea unei persoane de sex feminin, minora, care era constransa prin amenintarea cu acte de violenta sa intretina acte sexuale, contracost, cu diferiti barbati. Deloc de neglijat sunt doua fapte de furt in dauna A.N.I.F., fapte cu ocazia carora autorii au dezmembrat statii de irigatii, prejudiciile cauzate fiind semnificative – 251.117 lei.

Numarul faptelor de natura penala constatate pe timpul misiunilor in sistem integrat este de 341 infractiuni, superior celui inregistrat la finalul anului 2009, respectiv 149 de infractiuni. Preponderente au fost faptele indreptate contra patrimoniului (cu predilectie furturi) care au reprezentat 60% din total. In ciuda miilor de misiuni executate si a eforturilor depuse pentru prevenirea si combaterea infractiunilor, in final, sanctiunile aplicate aplicate face ca eforturile depuse de jandarmi sa nu aiba finalitatea scontata. Pe parcursul anului, efectivele I.J.J. Ialomita au aplicat 1.392 de sanctiuni contraventionale, din care 359 au fost avertismente scrise (25%). Procentual, numarul de constatari a cunoscut o usoara crestere fata de anul 2009 (0,9%). In continuare sunt predominante faptele de consum de bauturi alcoolice in locuri publice, adresarea de cuvinte si expresii jignitoare si amenintarea cu acte de violenta si provocarea de scandal. O problema care se reliefeaza tot mai accentuat este cea legata de achitarea amenzilor. Din totalul de 1.033 amenzi aplicate, au fost achitate doar 22, reprezentand 2,1%.

Pe langa celelalte activitati desfasurate, efectivele I.J.J. Ialomita au primit spre executare 353 mandate de aducere de la Instante de judecata si de la Parchete cu 101% mai mult decat in cursul anului 2009. Dintre acestea, 191 au fost executate cu prezentarea persoanei, iar celelalte 162 au fost executate cu neprezentarea persoanei, intocmindu-se in toate cazurile procese verbale de executare.

In activitatile Jandarmeriei ialomitene nu s-a urmarit doar combaterea faptelor antisociale, punandu-se accent si pe latura preventiva si, odata cu aceasta, realizarea unui parteneriat cu societatea civila in contextul in care obiectivul este unul comun: crearea si mentinerea unui climat de  ordine si siguranta publica.

Paza si protectia obiectivelor, bunurilor, valorilor, transporturilor cu caracter special si de valori si supravegherea si ordinea publica la conductele magistrale de transport produse petroliere este una din misiunile de baza executate de I.J.J. Ialomita, in care sunt angajate peste 50% din efectivele unitatii.

In perioada analizata, Inspectoratul de Jandarmi Judetean Ialomita a executat protectia, supravegherea si ordinea publica la 20 de obiective din competenta, paza, protectia, supravegherea si interventia la conductele magistrale de transport produse petroliere (titei) care tranziteaza judetul Ialomita in lungime totala de 149 km., paza si protectia transporturilor de bunuri si valori importante in beneficiul Trezoreriei Slobozia, paza si protectia transportului special de clor lichid in beneficiul S.C. Urban S.A. Slobozia, paza si protectia transporturilor de armament si munitie in beneficiul I.J.J. si in cooperare cu organele specializate ale S.R.I. Ialomita.

Efectivele subunitatilor de protectie, supraveghere si ordine publica au constatat pe parcursul anului sase infractiuni si au aplicat 72 de sanctiuni contraventionale in valoare de 19.740 lei.

Au fost executate peste 300 transporturi de bunuri si valori, 13 transporturi cu caracter special si peste 700 de  transporturi a corespondentei clasificate, in cooperare cu S.R.I.

(L.M.)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele articole

Eliberarea Parisului: un moment istoric de glorie și libertate

Eliberarea Parisului în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial a fost un eveniment crucial și memorabil în istoria Franței...

Alte articole din aceasta categorie