Angajaţii de la Laminorul Brăila au protestat cerând repornirea activităţii

proteste angajati laminorulAngajaţii Laminorului din Brăila au protestat, încă de luni, 1 iulie, în faţa sediului uzinei, cerând repornirea activităţii de producţie. Conducerea le-a transmis salariaţilor nu numai că nu sunt bani pentru continuarea activităţii, dar şi că bugetul unităţii este gol.
„A fost vorba de o manifestare spontană a câtorva zeci de salariaţi care au dorit să ştie dacă şi când va fi repornită activitatea de producţie. Acum, am aflat că nici măcar bani de salarii nu mai există, ci doar marfă pe stoc şi zero speranţe de repornire. Le-a cerut să trecem din şomaj tehnic în şomaj-şomaj, adică oamenii să fie plătiţi din fondul de asigurări, dar mi-au spus că nici aşa nu se poate“, a punctat Constantin Iarca, unul dintre liderii sindicali ai muncitorilor, pentru cotidianul Obiectiv de Brăila.
„Pentru noi este clar că lucrurile în ce priveşte unitatea sunt scăpate de sub control şi nu există soluţii. Din disperare vom ajunge şi noi să blocăm căi de acces şi să pichetăm instituţiile locale“, a mai spus acesta pentru aceeaşi publicaţie.
De câteva luni, cei 400 de salariaţi unităţii sunt ţinuţi în şomaj tehnic. La finele lunii martie, uzina „Laminorul“ a intrat oficial în insolvenţă, după ce singură ceruse acest lucru Tribunalului Brăila. Instanţa a admis cererea formulată de companie privind deschiderea procedurii pe Legea specială 85/2006 şi a numit administrator judiciar.
Înainte de acest demers, la mijlocul lunii februarie mai precis, firma bucureşteană „Invest Nikarom“ SRL a achiziţionat de la gigantul „Mechel“ toate activele deţinute de compania rusă în România, pentru suma de aproximativ 52 de euro. Practic, tranzacţia a vizat combinatele „Mechel Câmpia Turzii“, „Ductil Steel Oţelul Roşu“, „Ductil Steel Buzău“, „Laminorul Brăila“ şi „Mechel Târgovişte“.

Leave a Reply

Your email address will not be published.