ANCOM a descoperit 10 posturi radio pirat pe raza județelor Dâmbovița, Giurgiu, Prahova și Argeș

Date:

ancom_logoÎn prima jumătate a acestui an, Direcţia Regională Bucureşti din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a efectuat un număr de 1.046 de acţiuni de control în cele 15 judeţe din sud-estul ţării pe care le monitorizează, printre care judeţul Ilfov şi capitala. În urma acestor acţiuni de control s-au aplicat 12 avertismente şi 4 amenzi în valoare de 40.000 de lei.
455 de controale au fost efectuate la titularii de licenţe de utilizare a frecvenţelor radioelectrice, dintre care 350 la furnizorii de servicii de radiocomunicaţii şi 105 la furnizorii de radio şi televiziune. În urma acestor acţiuni de control au fost emise 3 notificări privind intenţia aplicării sancţiunii şi au fost aplicate 7 avertismente şi 3 amenzi în valoare de 15.000 lei pentru emisie având licenţele expirate. Amenzile au fost date companiilor Studio TVC S.R.L. (Alpha TV Argeş), Radiocity FM Bucureşti S.R.L. (City FM Bucureşti) şi Atelierele Culturale S.R.L. (Activ TV Bucureşti).
Aproximativ o treime din numărul total de acţiuni de control, respectiv 398, au vizat furnizorii de comunicaţii electronice: 274 de controale au fost efectuate la furnizorii de internet, 6 la furnizorii de telefonie şi 118 la furnizorii de servicii de retransmisie a programelor audiovizuale. Pentru remedierea abaterilor constatate, Direcţia Regională Bucureşti a ANCOM a aplicat 5 avertismente şi o amendă de 25.000 lei (Societăţii Enigma-System Mobile Virtual Network Operator).
55 din controalele efectuate în prima jumătate a acestui an au vizat furnizorii de servicii poştale, iar 138 de acţiuni de control au vizat producătorii, importatorii şi distribuitorii de echipamente radio şi echipamente terminale de telecomunicaţii. Nu au fost constate abateri.
Cele mai frecvente nereguli întâlnite pe parcursul celor 1.046 de controale efectuate în sud-est au fost cele referitoare la nerespectarea obligaţiei operatorilor de a publica pe pagina proprie de internet valorile parametrilor aferenţi indicatorilor de calitate administrativi pentru furnizarea serviciului de acces la internet conform perioadelor de raportate stabilite de ANCOM sau modificarea neautorizată a parametrilor tehnici şi operaţionali prevăzuţi în autorizaţia de asignare a frecvenţei, în cazul deţinătorilor de licenţă de emisie.
“Am constatat revenirea unui fenomen alarmant în zona de sud-est a ţării: emisia fără licenţă a unor posturi de radio pirat. Aceste emisii interferează cu emisiile autorizate şi pot provoca perturbaţii prejudiciabile, atât pentru alţi radiodifuzori aeronautică, cât, mai ales, pentru cei care utilizează staţii de emisie recepţie în activitatea profesională. Inspectorii Autorităţii au depistat în prima jumătate a acestui an 10 posturi de radio care emiteau fără licenţă în judeţele Argeş, Dâmboviţa, Giurgiu şi Prahova. În aceste cazuri au fost sesizate forţele de ordine, care au competenţa de a aplica sancţiuni în asemenea cazuri”, a declarat Cristin Popa, Directorul Direcţiei Executive Monitorizare şi Control din cadrul ANCOM.
77 dintre controalele efectuate de Direcţia Regională Bucureşti a ANCOM în prima jumătate a anului 2013 au fost în judeţul Argeş, 87 în judeţul Braşov, 64 în judeţul Buzău, 51 în judeţul Călăraşi, 90 în judeţul Constanţa, 52 în judeţul Dâmboviţa, 47 în judeţul Giurgiu, 42 în judeţul Ialomiţa, 43 în judeţul Olt, 77 în judeţul Prahova, 35 în judeţul Teleorman, 79 în judeţul Tulcea şi 40 în judeţul Vâlcea. De asemenea, un număr de 262 de acţiuni de control au avut loc în Bucureşti şi Ilfov.
Pe parcursul primului semestru al anului 2013 au fost realizate şi un număr de 631 de acţiuni de monitorizare a spectrului radio, în urma cărora au fost depistate 38 de cazuri de emisii radioelectrice neautorizate, precum şi situaţii de nerespectare a condiţiilor din licenţele de emisie, autorizaţiile tehnice de funcţionare, licenţele de utilizare a frecvenţelor sau autorizaţiile de asignare a frecvenţelor. În toate cazurile, s-au iniţiat imediat acţiunile necesare pentru intrarea în legalitate. De asemenea, a fost evaluat gradul de acoperire cu semnal 2G/3G a 10 oraşe şi peste 1.148 de km de drum.
Direcţia Regională Bucureşti are în subordinea sa Oficiul Judeţean Argeş, Oficiul Judeţean Braşov, Oficiul Judeţean Buzău, Oficiul Judeţean Călăraşi, Oficiul Judeţean Constanţa, Oficiul Judeţean Dâmboviţa, Oficiul Judeţean Giurgiu, Oficiul Judeţean Ialomiţa, Oficiul Judeţean Olt, Oficiul Judeţean Prahova, Oficiul Judeţean Teleorman, Oficiul Judeţean Tulcea şi Oficiul Judeţean Vâlcea.
Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) este instituţia care protejează interesele utilizatorilor de comunicaţii din România, prin  promovarea concurenţei pe piaţa de comunicaţii, administrarea resurselor limitate, încurajarea investiţiilor eficiente în infrastructură şi a inovaţiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Share post:

Abonare

Popular

More like this
Related

PUZ – „CENTRU LOGISTIC DEPOZITARE STICLĂ REALIZAT ÎN TREI ETAPE”

Având în vedere prevederile Legii 52/2003 privind transparența decizională...

Anunţ public privind depunerea solicitării de emitere a Acordului de Mediu

Anunţ public privind depunerea solicitării de emitere a Acordului...

PUZ- S.C. SKELA INDUSTRIES S.R.L. si Profil Trade

Având în vedere prevederile Legii 52/2003 privind transparența decizională...