Analize gratuite în 16 comune din județul Călărași pentru depistarea tuberculozei

Cele mai citite

În județul Călărași, caravana mobilă a proiectului Screening TB, care este coordonat de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, va ajunge în 16 comune, oferind astfel servicii medicale gratuite pentru depistarea precoce a tuberculozei locuitorilor. Potrivit Consiliului Județean Călărași, acest proiect vine în sprijinul locuitorilor din zonele rurale care au acces deficitar la servicii medicale specializate, unde au fost înregistrate cazuri de tuberculoză în ultimii ani.

Activitatea de screening a tuberculozei la nivelul județului Călărași este planificată să se desfășoare în perioada aprilie 2023 – mai 2023. Caravana medicală mobilă este dotată cu aparatură avansată de radiologie și diagnostic molecular rapid, care este cea mai avansată metodă de identificare a infecției cu bacilul tuberculozei, precum și cu un program de inteligență artificială care ajută la detectarea tuberculozei și a altor 14 patologii pulmonare.

Personalul medical specializat asigură serviciile medicale ale caravanei, iar cabinetul medical mobil va fi amplasat în zona primăriilor din comune sau în alte locuri comunicate din timp localnicilor. Toate aceste servicii sunt oferite gratuit pentru locuitorii din aceste zone.

Tuberculoza este o boală gravă, contagioasă, cu transmitere aeriană, iar experiența medicală arată că în spatele fiecărui caz de tuberculoză activă depistat se mai află încă 10 cazuri nediagnosticate. Rolul caravanei este acela de a ajuta populația aflată la risc să aibă acces la serviciile medicale necesare astfel încât depistarea și tratamentul tuberculozei să poată începe cât mai devreme. Tuberculoza se vindecă, dar e nevoie ca să fie diagnosticată la timp și pacientul să beneficieze de tratament complet. Implicarea medicilor de familie, a asistenților medicali comunitari, sprijinul autorităților locale și județene sunt esențiale pentru că numai împreună putem combate răspândirea tuberculozei”, spune medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din București.

” Semnarea protocolului de colaborare cu Institutul de Pneumoftiziologie este foarte important pentru județul nostru. Prin intermediul acestui proiect putem crea o zonă de prevenție la nivelul întregului județ. Sănătatea trebuie tratată cu prioritate”, a declarat Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean Călărași. 

Conform statisticilor, județul Călărași se încadrează în categoria județelor cu incidența peste media națională în ceea ce privește tuberculoza (52,4 la 100.000 de locuitori în anul 2021). În urma preselecției, echipa de proiect a identificat 16 comunități din județul Călărași: Dragoș Vodă, Dragalina, Borcea, Jegălia, Roseti, Modelu, Ștefan Vodă, Alexandu Odobescu, Dor Mărunt, Plătărești, Sărulești, Gălbinași, Vasilați, Șoldanu, Curcani și Chinorogi.

Echipajul medical al caravanei va asigura timp de două luni acces facil la consultații medicale, aproape de casa pacienților, în cabinetul mobil. Pacienții diagnosticați cu tuberculoză în cadrul acestui proiect vor beneficia de servicii de consiliere și sprijin. În paralel, Asociația pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă va oferi servicii de suport telefonic pentru persoanele diagnosticate cu tuberculoză și care se confruntă cu situații sociale dificile, astfel încât aceștia să poată urma tratamentul până la vindecare.

Tuberculoza este o boală infecțioasă cauzată de bacilul Koch, care se răspândește prin aer de la persoana bolnavă la cea sănătoasă. Depistarea tuberculozei pulmonare se face cel mai frecvent prin intermediul unei simple radiografii, urmată de alte investigații medicale atunci când apare suspiciunea îmbolnăvirii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele articole

Angajată a DGASPC Sector 4, acuzată că a intermediat adopţia unui copil pentru 10.000 de euro

Vișinel Bălan, fostul vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, a dezvăluit informații despre o angajată...

Alte articole din aceasta categorie