Ana Maria Ionascu, fiica primarului Sloboziei, a primit ilegal un spatiu medical la Policlinica cu Plată, prin „aranjarea” licitatiei

Data:

Cabinet stomatologic
Cabinet stomatologic

Omisiune, fals, uz de fals? Asta se tot întrebau cativa reprezentanti de frunte ai liberalilor ialomiteni, în cadrul unei conferinte de presă sustinute joi, 7 octombrie, după ce au descoperit mai multe nereguli în documentele de atribuire a unui spatiu medical chiar fiicei primarului municipiului Slobozia, Gabi Ionascu.

Liberalii sustin că licitatia privind vanzarea spatiilor situate în clădirea „Dispensarul Policlinica cu Plată Slobozia” ar fi fost „aranjată” de către Comisia pentru privatizarea spatiilor cu destinatie medicală (comisie condusă de viceprimarul Valentin Băcanu, ajutat de consilierul juridicValentin Tudoran, sub coordonarea primarului Gabi Ionascu), în asa fel încat fiica acestuia, medicul dentist Ana Maria Ionascu, să poată cumpăra spatiul unde functiona o farmacie, desi nu avea dreptul.

Pe de o parte, pentru că potrivit OUG nr. 68/ 2008 respectivele spatii puteau fi vandute doar cabinetelor medicale constituite înainte de aparitia Ordonantei (iar fiica primarului nu avea un CMI legal constituit), iar pe de altă parte, spatiul care i-a fost atribuit nu intra sub incidenta actului normativ, fiind farmacie si nu cabinet medical.

Vicepresedintele organizatiei PNL Slobozia si presedinte al Colegiului Medicilor Dentisti din Ialomita, Andrei Tron, sustine că a identificat cel putin trei elemente importante prin care se încalcă OUG. 68/2008 care consfinteste regulile ce trebuie respectate atunci cand se scot la vanzare spatiile din institutiile publice, în cazul de fată Primăria municipiului Slobozia: nu există cumpărătorul (CMI. dr. Ionascu Ana Maria), nu există obiectul vanzării (cabinet medical, ci farmacie) si are un certificat fiscal la un CMI ce nu există.

Adică, desi domnisoara Ana Maria Ionascu este medic stomatolog, nu detine un Cabinet Medical Individual (CMI) constituit si înscris în Registrul Unic al Cabinetelor Medicale de la DSP Ialomita si nici avizul Colegiului Medicilor Dentisti din Romania, conform Ordinului ministrului Sănătătii nr. 153/2003.

Potrivit unui document pus la dispozitie de liberali, ce reprezintă un precontract de vanzare-cumpărare, încheiat la data de 14 august 2010 cu Primăria Slobozia, cumpărător apare CMI Ionascu Ana Maria, adresa cabinetului unde se pun plombe fiind chiar domiciliul primarului de la blocul MB7. Din acelasi document, încheiat, atentie, la data de 14.08.2010, reiese că „în urma aprobării cererii nr. 29973/20.08.2010, de către comisia de licitatie privind „licitatia publică cu strigare pentru vanzarea spatiilor cu destinatia de cabinete medicale, situate în str. Matei Basarab, bl. 31, sc. C, a intervenit următorul precontract de vanzare-cumpărare”.

Interesant este, de asemenea, faptul că „CMI Dr. Ionascu Ana Maria, domiciliată pe Matei Basarab, bl. MB 7, et 1…”, adică unde locuieste si primarul nostru, i se eliberează o lună mai tarziu, mai precis pe 14.09.2010, de către Agentia Natională de Administrare Fiscală certificatul fiscal pentru „CMI Ionascu Ana Maria” la o altă adresă, respectiv Matei Basarab nr. 5, bl. 31, sc. C.

Ana Maria Ionascu
Ana Maria Ionascu

„Din păcate pentru domnul primar, CMI dr. Ionascu Ana Maria nu există. Este medic stomatolog, dar nu există cabinetul medical individual conform legii. De ce apare ca si cumpărător CMI si nu o persoană fizică, răspunsul îl găsim în art. 19, pct. B, alin.4: nu pot cumpăra aceste spatii decat cei ce detin un CMI constituit la data aparitiei ordonantei, cu obiect unic de activitate specializarea ce a functionat înainte de vanzare si care nu trebuie schimbată nici după vanzare. (…) Comisia de vanzare am văzut că a trecut foarte usor peste aceste lucruri, nu a identificat lipsa documentelor din dosar sau nu a vrut să le verifice. (…) Ca să autorizezi un cabinet trebuie să iei avizul Colegiului Medicilor din Romania sau Colegiului Medicilor Dentisti sau Colegiul Farmacistilor. Pe urmă se merge la DSP, se cere înscrierea în Registrul Unic si în momentul în care cabinetul este gata de functionare, se dă avizul si de a doua zi se poate începe activitatea. Noi am vrea ca organele abilitate să se autosesizeze, dar dacă nu se va autosesiza nimeni, vom face noi o plangere. Cum să numim acest demers al Primăriei Slobozia:  omisiune, fals, uz de fals? Lăsăm organele de resort să clarifice acest lucru. Noi am vrut să arătăm că totusi cuiva îi pasă de respectarea legii”, spunea vicepresedintele PNL Slobozia, Andrei Tron.

Liberalii reclamă si faptul că cineva care nu are nici o legătură cu aceste spatii poate să le cumpere la un pret modic, cu un avans de 15%, cu cea mai mică dobandă stabilită de Comisia Europeană. Pretul imobilului promis a se vinde este de 100.065 lei, avansul fiind achitat la data semnării precontractului de vanzare-cumpărare.

Asadar, Primăria Slobozia vinde fiicei primarului un spatiu generos, compus din 4 încăperi – hol cu suprafata utilă de 4,19 m.p., farmacie cu suprafata de 11,91 mp, depozit farmacie de 7,89 m.p., farmacie de 12,11 m.p., conform cărtii funciare unde este intabulat la nr. 968-CI-U14, pentru a-si face cabinet stomatologic, precum si dreptul de coproprietate indiviză de 14,326 m.p. asupra părtilor si dependintelor care prin natura si destinatia lor sunt în proprietatea comună fortată si perpetuă a tuturor cabinetelor medicale din bloc si terenul cu categoria de folosintă curti-constructii în suprafată indiviză de 10,95 m.p. Asadar, suprafata utilă a cabinetului medical este de 36,10 m.p., iar suprafata construită este de 58,804 m.p.

Vom vedea ce va mai fi, pentru că mai sunt cateva etape de parcurs pentru ca domnisoara Ionascu să intre în posesia acelui spatiu. Pană atunci, însă, reprezentantii comisiei vor trebui să dea ceva explicatii. Deoarece, cu voia sau fără voia lor, din necunoastere sau nepăsare, din interese mai mult sau mai putin evidente, s-au comis erori. Erori penale… Iar domnisoara Ionascu a declarat pe propria răspundere, cunoscand sanctiunile prevăzute în Codul penal privind falsul în declaratii, doar că nu este căsătorită si că nu detine alt spatiu cu destinatia de cabinet medical obtinut prin respectiva Ordonantă. Foarte adevărat. Nu acelasi lucru se poate spune de restul persoanelor implicate în această problemă… (L.M.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Share articol:

Ultimele articole

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Articole asemanatoare
SEMNAL

Abonamente early-bird la Bucharest Opera Festival – All Puccini Edition din 12 aprilie

Opera Națională București anunță lansarea campaniei de vânzare a...

Ursul din pădurea Ciolpani a fost văzut din nou

Ursul care a pus pe jar autoritățile în week-end...

BUCHAREST OPERA FESTIVAL – ALL PUCCINI EDITION, 7-16 iunie 2024, la ONB

Anul centenar puccinian este sărbătorit la Opera Națională București prin cea...

Un adolescent din Călărași dat dispărut a fost găsit de poliție în gara Constanța

În data de 15 aprilie curent, ofițeri din cadrul...