Decizia fără precedent luată de un judecător de la Curtea de Apel Ploiești, care a suspendat și anulat hotărârea Curții Constituționale prin care fuseseră invalidate alegerile prezidențiale din 2024, ar putea genera o criză juridico-politică gravă în România. Fostul judecător al CCR, Augustin Zegrean, atrage atenția că, dacă sentința nu este anulată în termen de cinci zile, aceasta va intra în puterea lucrului judecat și va trebui aplicată — ceea ce înseamnă că alegerile programate pentru săptămâna viitoare ar trebui anulate, iar turul doi din 2024 reluat.
„Nu-i de glumit. Dacă hotărârea aceasta rămâne, lucrurile se încurcă rău de tot”, a declarat Zegrean pentru RFI, subliniind că, potrivit Constituției, deciziile CCR sunt definitive și nu pot fi atacate în instanță. Cu toate acestea, judecătorul de la Ploiești a considerat că hotărârea CCR este un act administrativ și a admis cererea unui cetățean, Gheorghiță Popescu, care a solicitat anularea acesteia.
Zegrean subliniază că singura instituție care mai poate face recurs este chiar Curtea Constituțională, însă există suspiciuni că nu a luat în serios citația sau nu a fost reprezentată corespunzător în proces. „Poate au zis că nu au ce căuta acolo, că e absurd. Dar dacă nu atacă, în șase zile sentința devine definitivă și alegerile trebuie oprite.”
Fostul judecător atrage atenția că hotărârile de Guvern care au organizat alegerile din 2025 devin astfel lipsite de fundament juridic, fiind construite pe o hotărâre a CCR considerată „nulă” prin decizia de la Ploiești.
„Este o aiureală totală. Nu am fost de acord nici eu cu decizia CCR, dar ce a făcut Curtea de Apel Ploiești nu este normal. E haos”, a conchis Zegrean, care amintește un vechi principiu de drept: Fiat iustitia, et pereat mundus – „Să se facă dreptate, chiar dacă piere lumea.”
Rămâne de văzut dacă CCR va reacționa în termenul legal pentru a stopa efectele acestei decizii șocante, care ar putea schimba cursul alegerilor prezidențiale cu doar câteva zile înainte de scrutin.