Alecsandru Ştiucă, înainte cu câteva ore de a fi schimbat: „Un asemenea mod de a conduce şi de a guverna este unul neproductiv”

Date:

Alecsandru Ştiucă, venit la conducerea Instituţiei Prefectului din rândurile social-democraţilor, a fost schimbat. Odată cu demisia miniştrilor PSD şi intrarea partidului în Opoziţie, Alecsandru Ştiucă se aştepta la o astfel de decizie, dar nu atât de fulgerătoare.
„Este o decizie care va fi luată de către primul ministru, la propunerile reprezentanţilor judeţului Ialomiţa ai PD-L. Nu pot să avansez nici o formulă. Dar totul este în ordine. Noi am mai traversat experienţe de acest gen şi le vom gestiona cum se cuvine şi într-o atmosferă responsabilă. Prefecţii nu sunt numiţi politic, dar aşteptăm o decizie la vârf din partea primului ministru. Iar ea va fi luată în zilele următoare, sperăm. Pentru că nu trebuie să se mai tergiverseze cum s-a tergiversat numirea anterioară, pentru că nu mai e timp. Alegerile bat la uşă, problemele sunt multiple, activitatea trebuie continuată, iar oamenii sunt debusolaţi. De aceea trebuie lămurită această situaţie”, afirma prefectul judeţului.
Şi momentul a venit mai devreme decât credea. În acea noapte, toţi prefecţii susţinuţi de PSD au fost schimbaţi din funcţie. A doua zi, împreună cu membrii cabinetului, au părăsit prefectura.
Fostul reprezentant al Guvernului în teritoriu spune că a anticipat aceste momente, însă regretă că activitatea în Instituţia Prefectului nu va avea continuitate.
„Situaţia este destul de clară. Nu avem niciun dubiu asupra condiţiilor în care ne aflăm, legat de ceea ce se întâmplă în România în acest moment. Aşa cum anticipam, schimbarea prefecţilor va continua şi îmi pare rău să constat direct, împreună cu cetăţenii judeţului Ialomiţa, un lucru pe care îl anticipam. Că, iată, în interval de trei ani, urmează al şaselea prefect al judeţului. Un asemenea mod de a conduce şi de a guverna este unul neproductiv, care nu este în câştig sau un câştig pentru cetăţeni”, a adăugat Ştiucă.
Acesta consideră că desele schimbări de la nivelul prefecturilor şi instituţiilor deconcentrate din judeţ nu sunt favorabile pentru buna desfăşurare a activităţii din cadrul acestora.
„Noi nu am reuşit nici în acest moment să avem o guvernare deplină, prin faptul că nici acum toate serviciile nu au conducere şi încă nu este lămurită problema numirii unor directori ai serviciilor deconcentrate. Începând cu prefectura şi serviciile deconcentrate, acolo unde directorii sunt numiţi politic, vor fi schimbaţi. Vă daţi seama că o luăm de la capăt. Este complet defavorabilă pentru echilibrul, pentru buna desfăşurare a activităţii instituţiilor judeţului, şi până la urmă a României, o astfel de situaţie”, a conchis fostul prefect.
Când se va termina aiureala asta, cu prefecţii apolitici, nu ştim. Ştim doar că se joacă un film de prost gust de fiecare dată. Puşi în funcţii de un partid sau altul, prefecţii sau subprefecţii sunt nevoiţi, doar de faţadă, să-şi dea demisia din partidul care i-a propulsat, pentru că, în momentul în care se produce vreo schimbare politică, sunt ejectaţi din scaune. Un circ cum numai la noi se poate vedea. Astfel că, în numai câţiva ani, am asistat la zeci de schimbări, prin Instituţia Prefectului trecând fel de fel de oameni, cu sau fără pregătire profesională,  trântiţi în scaunele de piele şi lăsaţi acolo să-şi facă de cap. Unii şi-au văzut, însă, de treabă, dar niciodată nu a contat pregătirea profesională, ci interesele politice.
La schimbări ne aşteptăm şi în ceea ce-i priveşte pe şefii şi adjuncţii din cadrul instituţiilor deconcentrate, susţinuţi de PSD.
Un haos fără sfârşit, care îl va afecta doar pe cetăţeanul de rând. Nu spunem că unii sunt mai deştepţi ca alţii, însă ar trebui stabilite nişte reguli, concursuri adevărate bazate pe competenţe şi nu pe interese politice care conduc la acapararea puterii. Pentru că, după cum spunea Winston Churchill, „puterea corupe, iar puterea absolută corupe absolut”. (L.M.)

Alin Radu
Alin Radu
Dupa doi ani petrecuti in presa centrala (Prima TV si Evenimentul Zilei) am fondat reteaua de publicatii locale "Semnal". Astfel, in 2002 aparea ziarul Semnal in judetele Ialomita si Calarasi. Ulterior in portofoliul Grupului de Presa Semnal s-au mai adaugat si alte publicatii locale in judetele: Ilfov, Giurgiu, Dambovita, Prahova, Buzau, Arges si Olt. Cred cu tarie ca presa este cu adevarat cea de-a patra putere in stat. Conditia primordiala este sa fie presa adevarata. Sau asa cum imi place sa spun: "Presa trebuie sa serveasca cetatenii, nu guvernantii!"

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Share post:

Abonare

Popular

More like this
Related

PUZ – „CENTRU LOGISTIC DEPOZITARE STICLĂ REALIZAT ÎN TREI ETAPE”

Având în vedere prevederile Legii 52/2003 privind transparența decizională...

Anunţ public privind depunerea solicitării de emitere a Acordului de Mediu

Anunţ public privind depunerea solicitării de emitere a Acordului...

PUZ- S.C. SKELA INDUSTRIES S.R.L. si Profil Trade

Având în vedere prevederile Legii 52/2003 privind transparența decizională...