IMM-urile din Bucuresti si Ilfov nu primesc ajutoare de la stat

Cele mai citite

Intreprinderile mici si mijlocii din Bucuresti si Ilfov nu pot accesa ajutoarele oferite de stat. Problema nu este numai la nivel local. Desi Guvernul a modificat mai multe acte normative, tocmai in scopul cresterii numarului de firme care sa aiba acces la fondurile de acest tip, se pare ca problemele esentiale nu au fost intru totul rezolvate.

Astfel, autoritatile au promis ca va fi coborat plafonul cerintelor pentru IMM-urile care solicita ajutoare nerambursabile la nivelul investitiilor de 5 milioane de euro. Noile propuneri, insa, nu vor putea fi puse in aplicare din cauza faptului ca investitiile minime au ramas la zece milioane de euro. De asemenea, este foarte posibil ca IMM-urile sa nu poata beneficia de aceste ajutoare chiar daca acestea ar  fi scazute la jumatate.

Potrivit dailybusiness.ro, pentru anul 2010 fondurile de ajutor de minimis au fost in totalitate epuizate, iar pentru anul urmator nivelul de finantare a fost crescut de la 5 la 100 de milioane de euro.

Este bine de stiut ca lista domeniilor de activitate eligibile a fost extinsa, astfel sunt permise toate activitatile, mai putin pescuitul, agricultura, prelucrarea carbunelui, achizitii de transport rutier de marfuri, proiectelor de stimulare a produselor autohtone in locul celor importate si activitatile de export.

Fondurile nerambursabile insa, pot fi accesate in toate regiunile tarii.  IMM-urile pot aplica la proiecte de sprijinire a afacerilor, de importanta regionala si locala. Nu acelasi lucru este valabil pentru firmele din Bucuresti si Ilfov, unde fondurile au fost suspendate.

Dosarele pot fi depuse in sapte zile

Dosarele pot fi depuse in sapte zile

Statul ofera doar ajutoare in sume foarte mari de bani, care nu pot fi accesate de IMM-uri, iar documentatia este laborioasa

Contactat telefonic, Presedintele Consiuliului National al Intreprinderilor  Private Mici si Mijlocii, Ovidiu Nicolescu, a declarat pentru Grupul de presa Semnal ca exista in momentul de fata doua probleme: „ Prima problema este ca o parte dintre ajutoarele de stat sunt foarte mari, iar firmele mici nu au acces. Consiliul National al Intreprinderilor  Private Mici si Mijlocii a cerut sa se reduca, sa fie de la cateva zeci de mii de euro.A doua problema ar fi documentatia foarte laborioasa pe care o firma obisnuita, mica, nu poate sa o faca.”

Solutiile pe care le propune Presedintele Consiuliului National al Intreprinderilor  Private Mici si Mijlocii, Ovidiu Nicolescu, ar fi scaderea plafoanelor si revizuirea procedurilor.

Intreprinzatorii, care doresc sa inainteze totusi un dosar pentru a beneficia de ajutorul oferit de stat, trebuie sa cunoasca insa faptul ca valoarea minima si maxima a proiectelor trebuie sa fie cuprinsa intre 185.000 lei si 1.849.999 lei, iar contributia solicitantului este de 5% din valoarea proiectului daca aplica in domeniul resurselor umane si acest procent difera pentru alte domenii.

Solicitantii trebuie sa se inscrie on-line pentru schema de ajutor financiar nerambursabil A2, dupa care pot depune dosarele aferente proiectelor de finantare in interval de sapte zile specificat în mesajul pe care l-au primit consecutiv inscrierii on-line. Dosarele se pot depune personal sau expedia prin curier rapid doar in acest interval de sapte zile la sediul din Bucuresti al Organismului intermediar sau la sediile celor sapte Oficii Teritoriale pentru IMM precizate in Ghidul solicitantului.

Angelica Biruta

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele articole

O altă victimă a sistemului medical își spune povestea… post-mortem

Ioana Săndulescu a fost medic primar medicină de laborator la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţe "Sf. Spiridon". Spunem "a fost", pentru...

Alte articole din aceasta categorie