Adrian Radulescu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii, catre directorul DADR Ialomita, Maria Ardeleanu: „Ati innebunit? Daca nu sunteti in stare sa interpretati legea, luati-va un jurist”

Data:

 

Prima editie a "Zilei Fermierului" s-a desfasurat la Urziceni
Prima editie a "Zilei Fermierului" s-a desfasurat la Urziceni

 

Aproximativ 100 de agricultori si primari din vestul judetului s-au intalnit, sambata, 30 octombrie, la Urziceni, cu ocazia primei editii a Zilei Fermierului, cu secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Adrian Radulescu, cu membri ai Comisiei de resort din Camera Deputatilor, dar si cu alti reprezentanti ai agricultorilor si autoritatilor locale din judet.

Scopul manifestarii organizate de catre Radio Sud Est Urziceni, in colaborare cu o societate agricola din comuna Ciocarlia, a fost acela de a facilita dialogul intre cei care activeaza in agricultura si cei care fac politicile agricole.

Pe parcursul a patru ore, agricultorii din zona Urziceni au putut primi raspunsuri la multe dintre intrebarile pe care le-au avut, dar si noutati din domeniu, intalnirea fiind extrem de utila.

S-a discutat despre taxele mari la Legea Apelor, irigatii, culturile care nu mai sunt interesante pe piata autohtona, plata pe suprafata, subventii, programul „Primul siloz” si „Rabla” la tractoare, despre proiectele pe dezvoltare rurala, despre legea creditului agricol, Legea Camerelor Agricole si multe alte subiecte.

In ceea ce priveste platile pe suprafata, secretarul de stat Adrian Radulescu a spus ca operatiunea a fost intarziata din cauza unor probleme aparute, dar ca din 16 octombrie au fost demarate platile.

In judetul Ialomita, din 9.778 de fermieri inscrisi in baza de date a APIA, 7.095 sunt pe lista de avans, urmand ca din aceasta saptamana sa aiba banii in cont.

 

In cadrul intalnirii au fost dicutate problemele cu care se confrunta fermierii din zona
In cadrul intalnirii au fost dicutate problemele cu care se confrunta fermierii din zona

 

„Daca nu sunteti in stare sa interpretati legea, luati-va un jurist”

Un subiect care a creat ceva tensiune in sala a fost legat de Legea 150/2003 privind creditul agricol pentru productie, fermierii reclamand intarzieri la plata subventiei, dar si alte probleme pe care le intampina la Directia Agricola.

Discutiile pe marginea acestui subiect au iesit din matca obisnuita, secretarul de stat Adrian Radulescu ajungand chiar sa ridice tonul, iritat de explicatiile aberante, in opinia sa, date de reprezentantii Directiei pentru Agricultura. In cadrul acelei intalniri s-a deschis, practic, „Cutia Pandorei”, aratandu-se o mica parte din ceea ce se intampla in cadrul acestei institutii la conducerea careia se afla Maria Ardeleanu. Surse din cadrul Directiei sustin ca doamna Ardeleanu confunda institutia cu propria „mosie”, ca „taie si spanzura” dupa bunul plac al dumneaei, ca legea este interpretata „dupa ureche” si ca agricultorul pleaca mai dezinformat decat a venit.  Din cauza managementului defectuos practicat de directorul interimar, s-a ajuns ca agricultorii ialomiteni sa fie pusi pe drumuri degeaba, sa li se dea raspunsuri bulversante, iar acestia sa nu mai inteleaga nimic din legislatia actuala. Maria Ardeleanu a reusit „performanta” de a transforma Directia pentru Agricultura intr-o institutie inchisa, netransparenta, unde face ce vrea si cand vrea. Sprijinita politic de UNPR, sefa Directiei pentru Agricultura a aratat, in cele cateva luni de cand este interimar, cum NU se conduce o institutie atat de importanta pentru agricultorii din judet. Desi pe toate canalele media se afirma ca UNPR promoveaza oameni profesionisti, onesti, fara „pete”, il intrebam pe domnul Visan Dumitru, presedintele UNPR Ialomita, cum a putut garanta partidul pentru aceasta doamna care, odata asezata pe scaunul de director, interpreteaza legea dupa cum bate vantul, aspect confirmat si de un secretar de stat? Si mai dam un exemplu de onestitate, asa de control, poate se sesizeaza cineva. Doamna Ardeleanu a reusit sa-si „aseze” fratele, printr-un concurs mai mult decat suspect, organizat la sfarsitul lunii august, pe functia pe care dumneaei a detinut-o la Unitatea Fitosanitara inainte de a fi numita la Directia Agricola. Fratele Serban, inginer constructor, a reusit sa convinga comisia, din care faceau parte si sotii Rusu Constantin si Maria, ca este atat de priceput in domeniu, incat un domn cu 20 de ani vechime in institutie nu a mai avut nici o sansa.

Sa revenim la intalnirea agricultorilor de la Urziceni, unde doamna Ardeleanu, dar si un angajat al Directiei pentru Agricultura, au reusit sa-l „scoata din pepeni” pe secretarul de stat Adrian Radulescu.

Totul a pornit de la un agricultor care afirma ca a depus o cerere pentru plata subventiei la creditul agricol in luna ianuarie 2010, a luat adeverinta pe baza careia a facut credit la CEC, iar in urma cu cateva zile a primit o scrisoare prin care i se comunica faptul ca nu i se mai acorda subventia, pentru ca a fost… bun-platnic, rambursand anticipat creditul.

Scurt si cuprinzator, secretarul de stat i-a dat respectivului fermier un sfat, si anume acela de a-l da in judecata pe inspectorul de la Directia Agricola, pentru ca a incalcat legea.

Degeaba a incercat angajatul Directiei Agricole, care era in sala, sa explice ca nu stiu ce adresa a trimis la minister si ca nu stiu ce a raspuns ministerul cu privire la aceasta lege, ca secretarul de stat era de neclintit.

„Dumneavoastra trebuie sa respectati legea. Daca eu va dau raspuns de la minister sa incalcati legea, dumneavoastra intrati la puscarie. Nu aveti decat legea. Pentru dumneavoastra, legea este sfanta. Nu ministrul, nu secretarul de stat, nu directorul Directiei Agricole, nimeni. Prin lege, dumneavoastra sunteti autorizat sa o interpretati ca atare si sa o puneti in aplicare. Sunteti singurul responsabil. Nu incercati sa pasati problema”, spunea Radulescu.

Pentru ca directorul DADR Ialomita, Maria Ardeleanu, a incercat sa se scuze invocand graficele de rambursare care nu au fost respectate prin plata anticipata a creditului, secretarul de stat a sarit ca ars de pe scaun.

„Doamna director, nu este treaba dumneavoastra ce a facut. Este un contract comercial. Ati innebunit? Rambursarea anticipata inseamna ca ala s-a tinut de cuvant. Cand am facut legea 150, fir-ar mama ei a dracu, ca noi am facut-o… El trebuie sa fie bun-platnic, asta era ideea si sa nu-si depaseasca termenul. Dar cand vine si plateste mai devreme… Ati innebunit? Rambursarea anticipata nu inseamna ca a incalcat graficul. Conform legii, l-ai incalcat daca rambursezi dupa perioada din grafic, dar inainte… Rambursarea anticipata nu inseamna ca ai incalcat nimic”, preciza Radulescu.

Degeaba a incercat directorul Ardeleanu sa ii spuna ca in videoconferinta li s-au dat anumite explicatii vizavi de aceasta lege, pe care dumneaei le-a inteles asa cum le-a inteles, secretarul de stat era de neoprit.

„Nu aveti treaba cu mine, cu videoconferinta, cu nimic. Daca nu sunteti in stare sa interpretati legea, luati-va un jurist si interpretati-o, pentru ca raspundeti dumneavoastra daca o incalcati. Eu atat va spun”, a mai spus Radulescu.

Situatia a fost calmata de prefectul judetului, Madalin Teculescu, care a sugerat o intalnire a factorilor responsabili pentru clarificarea problemei.

Temele de discutie au fost numeroase, mai ales ca multi dintre fermieri au reclamat, in desele luari de cuvant, lipsa informatiilor din partea institutiilor abilitate cu privire la noutatile din domeniu.

Vesti bune si mai putin bune

In noul acord ce va fi incheiat cu Fondul Monetar International se are in vedere anularea subventiei la motorina si reducerea subventiei la pasare si porc, pe bunastare. Desi pozitia Ministerului Agriculturii a fost de respingere a propunerilor, reprezentantii acestuia au admis ca decizia finala va fi una politica. In plus, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Adrian Radulescu, a anuntat ca agricultorii persoane fizice care detin suprafete de peste 10 hectare nu vor mai putea depune dosare pentru subventia pe suprafata daca nu sunt inscrise ca Persoane Fizice Autorizate (PFA).

De asemenea, reprezentantii Ministerului Agriculturii au in plan modificarea Legii Arendei si reintroducerea clauzei prin care dreptul de preemtiune sa fie al celui care lucreaza terenul, sa fie trecut dreptul de preemtiune al vecinului, al ADS-ului, iar vanzarea terenurilor cu destinatie agricola sa nu poata fi facuta decat ca un intreg, nu faramitate, si numai in scopul de marire a exploatatiei agricole.

Despre programul „Rabla” pentru tractoare nu mai vorbim, pentru ca acesta nu a fost aprobat de Uniunea Europeana. In ceea ce priveste masura 3.2.2. va putem spune ca a aparut o noua componenta, special pentru localitatile afectate de inundatii, astfel ca va mai exista o sesiune. Agricultorii vor trebui sa se pregateasca si pentru modificarile ce vor avea loc prin aparitia legii Camerelor Agricole, a legii creditului funciar, iar angajatii ADS, ANIF si SNIF de restructurari in urmatoarea perioada.

O veste buna este ca va aparea un nou post TV, special pentru agricultori (TV Agro) care va emite non-stop.

Initiativa colegilor de la Urziceni este de apreciat, chiar daca la prima vedere a parut o intalnire mai mult cu tenta politica. Ne-am linistit, insa, cand s-a facut precizarea ca acolo nu s-a facut decat politica agricola…

Mihaela Leta

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Abonare

Ultimele articole

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Articole asemanatoare
SEMNAL

Câte limbi sunt vorbite în lume

Limba este un mijloc de comunicare extrem de important...

Consiliul Europei – ce este și cum funcționează

Consiliul Europei este o organizație interguvernamentală ce a fost...

Charles Dickens – unul dintre cei mai importanți scriitori britanici din toate timpurile

Charles Dickens este unul dintre cei mai importanți scriitori...

Legiunea pierdută a lui Crassus

Legiunea pierdută a lui Crassus este una dintre cele...