Abația Cisterciană de la Cârța – Partea I

Locație: Strada Principală, Cârța, Sibiu, România

În anul 540, Sfântul Benedict stabilea ca principii de bază pentru viața călugărilor trei concepte simple: fecioria, sărăcia, ascultarea. El stabilea, atunci, un mod de viață simplu pentru călugări, care avea la bază câteva reguli – celibatul, interzicerea consumului de carne de patrupede, limitarea consumului de vin, împărțirea timpului între rugăciune, muncă, meditație și dormit.

Image0
Foto: Diana Ionescu @buildingsofromania

500 de ani mai târziu, călugării unei mănăstiri din Dijon, în sudul Franței, au stabilit să trăiască respectând întocmai regulile Benedictine. Așa a luat ființă, îm 1098, sub conducerea abatelui Robert de Molesme, Ordinul Cistercian.  Denumirea vine de la localitatea în care a luat ființă prima abație Cisterciană, Cîteaux (în latină, Cistercium).

În următorii ani, sub conducerea contelui Bernard de Clairvaux, conte de Châtillon, rămas în istorie ca Sfântul Bernard, Ordinul Cistercian s-a extins până în estul Europei.

În România, au existat două mănăstiri cisterciene. Prima, cea de la Igriș (jud. Timiș), a fost construită de Ana/Agnes de Châtillon, soția regelui maghiar, Béla al III-lea. A fost construită ca metoc (supusă unei mănăstiri mai mari) al Mănăstirii Cisterciene de la Pontigny, fiind locuită inițial de călugări francezi. A fost distrusă de invazia tătară de la 1241 și nu a fost niciodată reconstruită.
Cea de-a doua, Mănăstirea Cisterciană de la Cârța a fost construită de la călugării de la Igriș în jurul anului 1205.

Primele clădiri ale Abației de la Cârța au fost ridicate, probabil, pe la 1205-1206, din lemn. Câțiva ani mai târziu s-a construit o capelă mică (astăzi nu mai există), iar pe la 1230 a început construcția efectivă a mănăstirii. Lucrările au fost întrerupte de marea invazie tătară de la 1241, în urma căreia Mănăstirea a suferit daune majore. Însă în 1260, sub conducerea unui alt arhitect, clădirile au fost refăcute și lucrările au mers mai departe.  Construcția a fost terminată pe la 1320.

https://printransilvania.ro/abatia-cisterciana-din-carta-sibiu

Citiți și:

Palatul Kretzulescu 

La începutul secolului al XX-lea, în 1902, Elena Kretzulescu...

Prima centrală telefonică automată

La 1 mai 1927 se instalează prima centrală telefonică...

Universitatea din Craiova

Monumentala clădire a sediului central al Universităţii craiovene a...

Fostul Hotel Carpați – București

Construit cel mai probabil în jurul anilor 1910-1911, imobilul...

Hotel Lido

Proiectat de arhitectul Ernest Doneaud şi deschis în august...

Casa Istrate Micescu

Situat pe strada Ioan Zalomit nr.12 din Bucureşti, imobilul...

Casa în care a murit istoricul Alexandru D. Xenopol

La numărul trei pe strada General Eremia Grigorescu, se...

Așezămintele Brătianu

Așezămintele Brătianu din strada Biserica Amzei din București au...

Hanul lui Manuc

Locație: Strada Franceză, București, România Negustorul armean Emanuel Mârzaian s-a...

Cetatea Râșnov

Cetatea Râşnov este astăzi unul din cele mai importante...

Știri:

Diana Ionescu
Diana Ionescu
Numele meu este Diana Ionescu și sunt o iubitoare a clădirilor vechi și a istoriei. Sunt pasionată de călătorii și ador să descopăr locuri noi și povești noi. Îmi place să mă plimb la pas ore întregi prin București și să fiu surprinsă de ceea ce are de oferit orașul din punct de vedere arhitectural; preferatele mele sunt plimbările nocturne - clădirile au un farmec aparte noaptea. Fotografia de arhitectură este preferata mea, iar pe profilul @buildingsofromania puteți descoperi diverse imobile de patrimoniu din București și din țară.

Biserica Kretzulescu

Locație: Calea Victoriei, București, România Biserica Kretzulescu - Cretulescu, considerata drept unul dintre cele mai valoroase monumente de arhitectura de la sfarsitul perioadei brancovenesti, este...

Abația Cisterciană de la Cârța – Partea a II-a

Locație: Strada Principală, Cârța, Sibiu, România După ce s-a terminat construcția, Mănăstirea Cisterciană devenise foarte puternică în zonă.  Încă de la jumătatea secolului 13, Abația...

Hanul lui Manuc

Locație: Strada Franceză, București, România Negustorul armean Emanuel Mârzaian s-a născut la Rușciuc în anul 1769. Hanul care îi poartă numele, cunoscut de-a lungul timpului...