A început sezonul țuicii și al rachiului în Argeș. „Când faci rachiul, uiți de toate necazurile!”

Data:

În satele argeșene, tradiția producerii țuicii continuă să fie o practică vie și esențială, transmisă din generație în generație. În acest an, recolta de prune a fost una bogată, iar sătenii au început să pregătească alambicurile, umplând ulițele cu mirosul dulce-amărui de sâmburi de prună fermentați. Deși prunele sunt ingredientul principal, țuica se poate face și din alte fructe.

Pentru sătenii care practică această artă, procesul de a face țuică implică o muncă migăloasă, dar bine cunoscută. Așa cum povestește un localnic, acesta culege prunele coapte, le lasă să fermenteze și apoi distilează fructele pentru a obține țuica. Chiar dacă este un proces obositor și solicitant fizic, mândria de a produce propria țuică este evidentă. „Când faci rachiul, uiți de toate durerile”, spune el, reflectând legătura strânsă dintre muncă și bucuria rezultatului.

În satele din Argeș, țuica nu este doar o băutură tradițională, ci face parte din viața comunității. Este folosită la evenimente importante, precum pomeni și înmormântări, dar este și vândută atunci când producția este prea mare pentru consumul propriu. Totuși, procesul de vânzare este adesea complicat din cauza cerințelor legale și a prețurilor scăzute oferite pe piață.

De altfel, tradiția producerii țuicii este profund înrădăcinată în istoria locală. Se spune că prima povarnă din România a fost înființată la Mănăstirea Curtea de Argeș, subliniind vechimea și importanța acestei activități pentru locuitorii zonei.

În ceea ce privește legislația, există propuneri de creștere a limitei scutirii de accize pentru producția de alcool în gospodării, de la 50 de litri anual la 150 de litri. Această modificare ar putea fi o veste bună pentru sătenii care produc țuică în cantități mai mari, recunoscându-se astfel că limita actuală este mult prea restrictivă pentru nevoile și tradițiile din mediul rural.

Dana Mateescu
Dana Mateescuhttps://revistatreispe.wordpress.com
Dana Fodor Mateescu este absolventă a Colegiului de Jurnalism, precum şi a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii din Bucureşti. A lucrat ca reporter de teren la Radio Uniplus, apoi la Radio 21. A urmat o perioadă bogată de colaborări la cotidienele centrale, ca reporter special – Național, Cronica Română, Adevărul, Dimineața, Gazeta de Sud, Libertatea, 7 Plus, Puterea, dar a scris și pentru revistele Academia Cațavencu, Plai cu Boi, Aspirina săracului, Singurul Atu, Claudia, Povești adevărate, Femeia, Lumea credinței, ș.a.. A debutat cu poezie în anul 2000, în Ziua literară, la cenaclul „Euridice”. A publicat mai multe volume de proză: - „Fetiţele din Cimitirul Roşu” - editura Mateescu; - „Povestiri din Bucureşti” - editura Cartea Românească; - „Tembelă până la moarte” - editura Cartea Românească; - „În pielea goală pe acoperișul fierbinte” - editura ROCART. Volume de poezie: - „Regele cu coroană de hârtie”; - „Poate că melcii au fost odată îngeri”. Cărți pentru copii: - „Inimioară de căţel”- editura Mateescu; - „Aventurile lui Bâz-Bâz cel isteţ” - editura Mateescu.

Share articol:

De același autor:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
SEMNAL

Accident fatal pe DN4, județul Călărași: soț și soție și-au pierdut viața, șoferul în comă

O tragedie rutieră s-a produs noaptea trecută pe Drumul...

Accident grav la stațiunea de schi Astún, Spania: 30 de răniți, dintre care nouă în stare critică

Un accident grav s-a produs sâmbătă în stațiunea de...

MApN denunță afirmațiile lui Călin Georgescu: „Manipulări și dezinformare”

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a reacționat ferm la declarațiile...

Sociolog: Campaniile electorale din România sunt războaie hibride bine finanțate

Campaniile electorale din România au devenit adevărate războaie hibride,...