9 octombrie, Ziua Națională de Comemorare a Victimelor Holocaustului din România

Data:

Anul acesta marchează 20 de ani de la instituirea Zilei Naționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului din România, o dată importantă ce a fost stabilită în 2004 la propunerea Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel”.

Această dată, 9 octombrie, are o semnificație deosebită, deoarece marchează începutul deportărilor masive ale evreilor din Basarabia, Bucovina, Herța și Dorohoi către Transnistria în 1941, în timpul regimului fascist condus de Ion Antonescu.

Sub conducerea acestui regim, evreii au fost acuzați colectiv de colaboraționism cu sovieticii după anexarea Basarabiei și a nordului Bucovinei de către Uniunea Sovietică în 1940. Astfel, deportările au vizat nu doar evreii din teritoriile recucerite de armata română, ci și cei din teritoriile care rămăseseră sub controlul României. Aceste acțiuni au culminat cu execuții și atrocități pe scară largă, descrise de supraviețuitori precum Mirjam Bercovici, Norman Manea și Shabs Roif, ale căror mărturii reflectă ororile îndurate de evrei în timpul Holocaustului din România.

Deportările și execuțiile în masă din Transnistria au dus la moartea a zeci de mii de evrei, în principal din cauza malnutriției, frigului, bolilor și exterminărilor directe. Un exemplu de astfel de atrocități este masacrul de la Bogdanovca, unde aproximativ 48.000 de evrei au fost împușcați. Totuși, au existat și cazuri izolate de salvare, precum intervenția primarului Traian Popovici, care a reușit să salveze aproximativ 20.000 de evrei din Cernăuți de la deportare.

Potrivit Raportului Wiesel, România este responsabilă de moartea a între 280.000 și 380.000 de evrei în perioada 1940-1944, alături de romii deportați în Transnistria, dintre care circa 11.000 au pierit. Ziua de 9 octombrie, dedicată comemorării acestor victime, reprezintă un pas necesar în asumarea trecutului, fiind esențială pentru consolidarea unei democrații autentice.

Dana Mateescu
Dana Mateescuhttps://revistatreispe.wordpress.com
Dana Fodor Mateescu este absolventă a Colegiului de Jurnalism, precum şi a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii din Bucureşti. A lucrat ca reporter de teren la Radio Uniplus, apoi la Radio 21. A urmat o perioadă bogată de colaborări la cotidienele centrale, ca reporter special – Național, Cronica Română, Adevărul, Dimineața, Gazeta de Sud, Libertatea, 7 Plus, Puterea, dar a scris și pentru revistele Academia Cațavencu, Plai cu Boi, Aspirina săracului, Singurul Atu, Claudia, Povești adevărate, Femeia, Lumea credinței, ș.a.. A debutat cu poezie în anul 2000, în Ziua literară, la cenaclul „Euridice”. A publicat mai multe volume de proză: - „Fetiţele din Cimitirul Roşu” - editura Mateescu; - „Povestiri din Bucureşti” - editura Cartea Românească; - „Tembelă până la moarte” - editura Cartea Românească; - „În pielea goală pe acoperișul fierbinte” - editura ROCART. Volume de poezie: - „Regele cu coroană de hârtie”; - „Poate că melcii au fost odată îngeri”. Cărți pentru copii: - „Inimioară de căţel”- editura Mateescu; - „Aventurile lui Bâz-Bâz cel isteţ” - editura Mateescu.

Share articol:

De același autor:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
SEMNAL

MApN denunță afirmațiile lui Călin Georgescu: „Manipulări și dezinformare”

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a reacționat ferm la declarațiile...

Sociolog: Campaniile electorale din România sunt războaie hibride bine finanțate

Campaniile electorale din România au devenit adevărate războaie hibride,...

Bărbat accidentat mortal în Alba. Șoferul a fugit de la locul accidentului

Un bărbat de 54 de ani, care mergea pe...

Accident grav în București: Mașină răsturnată după un impact cu autospeciala poliției

Un accident spectaculos a avut loc noaptea trecută în...