Zeci de rezidenți din județul Olt, care beneficiază de indemnizații destinate persoanelor cu deficiențe de vedere, au fost depistați deținând și permise de conducere. Potrivit prefectului, numărul acestor persoane se ridică la 78 şi se pare că printre acestea se află și indivizi care activează ca șoferi. Se consideră că această situație este din cauza unui proces disfuncțional, conform opiniei exprimate de Mario de Mezzo.
“Pentru cazurile în care oamenii respectivi chiar conduc, dar primesc indemnizaţie, lucrurile se complică”, transmite prefectul de Olt.
Această situație a fost adusă la lumină datorită informațiilor furnizate de către DGASPC Olt și de către Serviciul Permise de Conducere și Înmatriculări Autovehicule.
Conform acestor date, 78 de locuitori din Olt au fost identificați ca deținând în același timp permise de conducere auto valabile și beneficiind de indemnizații pentru handicap de vedere.
“Sigur, în cazul unora este doar lipsa de preocupare pentru acest subiect. Dar am primit sesizări şi informaţii clare că sunt şi persoane cu astfel de indemnizaţii de handicap care conduc. Problema pleacă de la o procedură disfuncţională. Medicii de familie sau specialiştii (oftalmologi) sunt cei care trebuie să anunţe Poliţia rutieră, nu comisia care acordă gradul de handicap. Din datele coroborate de la DGASPC, cu situaţia indemnizaţiilor de handicap pentru nevăzători, colegii de la Serviciul permise au verificat CNP-urile în baza de date cu permise şi au extras această evidenţă”, a spus Mario De Mezzo.
Cu scopul de a soluționa această situație paradoxală și pentru a preveni orice potențială tentativă de fraudare a statului, prefectul a anunțat inițierea unei mini-anchete. Acest demers implică actualizarea periodică a situației și transmiterea datelor trimestrial la Inspectoratul de Poliție Județean Olt în scopul efectuării verificărilor corespunzătoare.
“Vom înainta aceste date către IPJ, cu două solicitări: să verifice individual această situaţie, fiecare caz în parte şi să ia măsurile legale care se impun. Sunt două feluri de măsuri: pentru cazurile în care persoanele sunt nevăzătoare şi nu a fost solicitată anularea permisului de conducere – să procedeze la anularea acestora, dar pentru cazurile în care oamenii respectivi chiar conduc, adică nu au probleme de vedere atât de grave, dar primesc indemnizaţie, lucrurile se complică.
În plus, am stabilit cu colegii din prefectură să facem acest demers în fiecare trimestru – să solicităm de la DGASPC situaţia actualizată a persoanelor care primesc indemnizaţii de handicap grav sau accentuat pentru probleme de vedere şi să le înaintăm către IPJ pentru verificări şi măsuri”, a mai transmis prefectul Mario De Mezzo.