4,71 milioane de dolari americani prejudici într-un dosar de înșelăciune cu criptomonede

Cele mai citite

Procurorii DIICOT au dezmembrat o reţea infracţională specializată în activităţi de fals informatic, înşelăciune şi evaziune fiscală. Prin intermediul unei societăţi comerciale, mai mulţi indivizi contactau diferiţi potenţiali clienţi, solicitându-le fonduri pentru achiziţionarea de criptomonede, cu promisiunea unor randamente ireale pentru investiţiile efectuate de aceştia.

Pentru a părea cât mai credibili, membrii acestei grupări au înfiinţat un call center, prin intermediul căruia încercau să identifice presupuşi investitori, precum şi un website unde fiecare client avea propriul profil de investitor, protejat prin parolă. Graficele prezentate pe site-ul fiecărui investitor prezentau creşteri ale randamentelor, în ciuda scăderilor suferite de piaţa internaţională a criptomonedelor în ultima perioadă. Prin aceste acţiuni, membrii grupului au cauzat un prejudiciu de aproximativ cinci milioane de dolari americani.

„În cauză s-a reţinut faptul că, în luna octombrie 2019, la momentul înfiinţării unei societăţi comerciale, reprezentanţii legali ai persoanei juridice au constituit un grup infracţional organizat, în scopul săvârşirii infracţiunilor de fals informatic şi înşelăciune, prin atragerea de fonduri băneşti către această societate, sub formă de criptomonede, de la diverşi clienţi, cărora le erau propuse randamente nereale.

Pentru atingerea acestui scop au înfiinţat departamente de call-center, apelând la întâmplare diverse persoane cărora le erau propuse câştiguri din investiţii în criptomonede, iar pentru a le întări convingerea cu privire la seriozitatea relaţiilor comerciale au înfiinţat un site, unde fiecărui client îi era alocat un profil de investitor, cu user şi parolă. După înregistrare, clienţilor li se afişau, pe contul care le era alocat pe site-ul administrat de societate, grafice false, care exprimau randamentul investiţiilor lor în criptomonede cu creştere exponenţială, de la o lună la alta, în ciuda faptului că piaţa criptomonedelor a urmat un trend descendent începând cu luna noiembrie 2021”, se arată într-un comunicat dat publicităţii de DIICOT.

După investigațiile efectuate, procurorii au concluzionat că, în ciuda corecțiilor semnificative ale prețurilor pe piața criptomonedelor, graficele clienților reflectau o creștere constantă de la lună la lună, cu condiția ca aceștia să nu dorească să-și retragă investiția sau, cel puțin, profitul generat de aceasta.

„Aceste false creşteri lunare de portofoliu, afişate pe graficul de investior din cadrul platformei, grafice nereale, le-au creat clienţilor dorinţa de a aduce fonduri suplimentare către membrii grupării infracţionale organizate, pentru a le fi investite în continuare în această piaţă nereglementată, în vederea obţinerii de profituri din ce în ce mai consistente. În aceste condiţii, majoritatea clienţilor rămâneau captivi în cadrul mecanismului fraudulos, criptomonedele fiind trasferate în fapt, în contul unuia dintre membrii grupului infarcţional organizat şi convertite în dolari. Schema infracţională dezvoltată de membrii grupării este specifică sistemelor piramidale, astfel criptomonedele achitate de ultimii clienţi erau de cele mai multe ori convertite în dolari, pentru ca ulterior cu o parte din aceste fonduri să se efectueze plăţi parţiale către clienţii mai vechi, care solicitau în mod insistent restituirea banilor, care promovau acţiuni civile la instanţele de judecată ori care susţineau telefonic că intenţionează să formuleze plângeri penale. Diferenţa rămasă era cheltuită de membrii grupării infracţionale organizate în interes personal, prin folosirea cardului de debit la comercianţi ori pentru retragere de numerar la diverse ATM-uri”, mai spun anchetatorii.

Prejudiciul cauzat clienților se ridică la suma de peste 4,71 milioane de dolari americani. Marți, în cadrul dosarului investigat de DIICOT Ploiești, au avut loc 11 percheziții în București și în județele Prahova, Olt și Ilfov. Procurorii au emis mandate de aducere pentru 14 persoane care urmează să fie audiate la sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Ploiești.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele articole

Incident tensionat în sediul PSD Buzău între un consilier personal al unui parlamentar din Buzău și un membru PSD din cartierul Simileasca

Astăzi, în sediul PSD Buzău, a avut loc un incident tensionat, care s-a încheiat cu un schimb de replici...

Alte articole din aceasta categorie