4.705 de fermieri din județul Dâmbovița pot beneficia de sprijin financiar din partea statului, ca urmare a conflictului din Ucraina

Data:

Data de 8 martie 2024, inclusiv, constituie termenul limită pentru depunerea cererilor de acordare a grantului direct către producătorii agricoli din sectorul vegetal din județul Dâmbovița. Aceste cereri pot fi depuse la Centrele locale sau județene ale Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), în aceleași locații unde au fost depuse și cererile de plată în anul 2023. Această inițiativă vine în urma adoptării Ordonanței Guvernului nr. 5/2024, care instituie o schemă de ajutor de stat pentru sprijinirea întreprinderilor active în producția primară de produse agricole vegetale, în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, conform unui comunicat transmis către mass-media.

Grantul direct se acordă pentru suprafețele stabilite în urma controalelor administrative și la fața locului pentru anul de cerere 2023, pentru cel puțin 1 hectare cultivate cu una sau mai multe dintre culturile specificate, cum ar fi grâul comun de toamnă, grâul dur de toamnă, triticale de toamnă, secară de toamnă, orz de toamnă, orzoaică de toamnă, ovăz de toamnă și rapiță de toamnă. Plata ajutorului de stat trebuie efectuată până la data de 30 iunie 2024.

În județul Dâmbovița, au fost identificați 4.705 potențiali beneficiari, care dispun de suprafețe însumând: 4.053 hectare cu orz, 5.898 hectare cu rapiță, 27.016 hectare cu grâu, 1.794 hectare cu orzoaică, 175 hectare cu ovăz și 2 hectare cu secară.

Valoarea grantului direct reprezintă o plată compensatorie pe suprafață și se exprimă în echivalentul a 100 euro/hectar, la cursul de schimb valutar de 4,9334 lei/euro. Cuantumul maxim al grantului direct acordat unei întreprinderi beneficiare nu poate depăși echivalentul în lei a 280.000 de euro.

Resursele financiare totale alocate acestei scheme sunt de 1.200.000 mii lei, reprezentând echivalentul a 243.239,956 mii euro, fonduri asigurate de la bugetul de stat prin intermediul bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru anul 2024, conform informațiilor furnizate de APIA Dâmbovița.

Share articol:

De același autor:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
SEMNAL

Creștere alarmantă a cazurilor de fobie școlară la copii în județul Arad

Fenomenul fobiei școlare, o tulburare tot mai des întâlnită...

Alimente bogate în antioxidanți: esențiale pentru sănătatea organismului

Antioxidanții sunt substanțe chimice care protejează celulele organismului de...

Moartea lui Ögödei: Un moment crucial în istoria Imperiului Mongol

Ögödei Khan, al treilea fiu al lui Genghis Khan,...