35 de ani de la primul radio independent din România: Uni Fun Radio, o poveste a pionierilor undelor libere

Data:

Sâmbătă, 11 ianuarie, s-au împlinit 35 de ani de la momentul istoric în care Uni-Fun Radio, primul post de radio independent din România, a început să emită. Evenimentul a fost marcat printr-o reuniune emoționantă a foștilor colegi la Facultatea de Litere din București, locul unde au rememorat începuturile și amintirile unei epoci de pionierat.

Uni-Fun Radio și-a făcut debutul pe 11 ianuarie 1990, la ora 12:00, din Universitatea București, cu un mesaj devenit emblematic: „Bună ziua, București! Ascultați UniFun Radio pe 69,9 MHz!”, rostit de Daniel Klinger. Dotat cu un emițător mono de doar 30 de wați, oferit de Fun Radio Paris, postul reușea cu dificultate să acopere Capitala, dar a captat imediat inimile bucureștenilor dornici de libertate și muzică.

472898235 926527639681518 3132714473872277794 N

Evoluția Uni-Fun Radio

Pe parcursul anilor, Uni-Fun Radio a trecut prin numeroase schimbări, reflectând atât aspirațiile, cât și dificultățile unei industrii emergente în România post-revoluționară. După câteva neînțelegeri cu Liga Studenților, postul s-a mutat pe 23 mai 1990 în Hotel Dorobanți, adoptând numele de Fun Radio.

În 1991, conflictele dintre partea română și cea franceză au dus la divizarea radioului în două entități: Unifan Radio și Fun Radio, care emiteau alternativ pe aceeași frecvență, 69.8 MHz. Ulterior, Fun Radio a obținut propria frecvență, 67.8 MHz.

Uniplus

Transformarea în UniPlus Radio

Pe 30 aprilie 1992, pentru a evita confuziile, Unifan Radio a devenit UniPlus Radio, iar emisia s-a mutat treptat în locații noi. Postul a obținut licența de emisie pe 99.3 MHz, dar în 2001 a fost achiziționat de SBS Broadcasting și redenumit Radio Star. În timp, frecvența a fost schimbată în 90.8 MHz, iar numele în Magic FM, devenind un jucător important pe piața de radio.

Soarta Fun Radio

Fun Radio, de partea sa, și-a schimbat frecvența în 94.8 MHz și a trecut prin mai multe transformări de proprietate, fiind achiziționat de trustul RH Press, apoi de Academia Cațavencu. În 2004, postul a fost redenumit Radio Guerrilla, devenind o platformă emblematică pentru conținut alternativ.

Moștenirea Uni-Fun Radio

Astăzi, cei care au făcut posibilă lansarea Uni-Fun Radio își amintesc cu mândrie de anii în care au dat glas speranței și libertății. De la un simplu emițător cu rază limitată la o industrie de radio modernă, povestea Uni-Fun Radio rămâne un simbol al curajului și inovației într-o perioadă de transformări profunde.

Dana Mateescu
Dana Mateescuhttps://revistatreispe.wordpress.com
Dana Fodor Mateescu este absolventă a Colegiului de Jurnalism, precum şi a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii din Bucureşti. A lucrat ca reporter de teren la Radio Uniplus, apoi la Radio 21. A urmat o perioadă bogată de colaborări la cotidienele centrale, ca reporter special – Național, Cronica Română, Adevărul, Dimineața, Gazeta de Sud, Libertatea, 7 Plus, Puterea, dar a scris și pentru revistele Academia Cațavencu, Plai cu Boi, Aspirina săracului, Singurul Atu, Claudia, Povești adevărate, Femeia, Lumea credinței, ș.a.. A debutat cu poezie în anul 2000, în Ziua literară, la cenaclul „Euridice”. A publicat mai multe volume de proză: - „Fetiţele din Cimitirul Roşu” - editura Mateescu; - „Povestiri din Bucureşti” - editura Cartea Românească; - „Tembelă până la moarte” - editura Cartea Românească; - „În pielea goală pe acoperișul fierbinte” - editura ROCART. Volume de poezie: - „Regele cu coroană de hârtie”; - „Poate că melcii au fost odată îngeri”. Cărți pentru copii: - „Inimioară de căţel”- editura Mateescu; - „Aventurile lui Bâz-Bâz cel isteţ” - editura Mateescu.

Share articol:

Citiți și:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
SEMNAL

Teroare la marginea Galațiului: Șacalii pun stăpânire pe un cartier întreg

Locuitorii unui cartier din Galați trăiesc cu frica în...

Ucraina cumpără două reactoare nucleare din Bulgaria pentru centrala de lângă România

Președintele Volodimir Zelensky a aprobat achiziționarea a două reactoare...

Tragedie în Macedonia de Nord: Cel puțin 51 de morți și 100 de răniți într-un incendiu

Un incendiu devastator a izbucnit în noaptea de sâmbătă...