29 septembrie 1913 – Semnarea Tratatului de la Constantinopol

Cele mai citite

Tratatul de la Constantinopol, semnat la 29 septembrie 1913, a fost un acord încheiat între Regatul Bulgariei și Imperiul Otoman în urma Războiului Balcanic din 1912-1913. Tratatul a pus capăt ostilităților dintre cele două părți și a definit noile granițe și reglementări teritoriale în Balcani.

Principalele prevederi ale Tratatului de la Constantinopol au fost următoarele:

 • Imperiul Otoman a recunoscut independența statelor Balcanice care au luptat împotriva sa, inclusiv Bulgaria, Serbia, Muntenegru și Grecia.
 • Bulgaria a obținut o serie de teritorii în urma războiului, inclusiv regiunea Tracia de vest, care a inclus orașele Adrianopol (Edirne în prezent) și Kirk Kilisse (Kırklareli în prezent). Totuși, Bulgaria nu a reușit să obțină unele teritorii pe care și le dorea, cum ar fi Macedonia.
 • Imperiul Otoman a păstrat controlul asupra unor teritorii din Macedonia și a regiunii de sud a Peninsulei Gallipoli.
 • Alte prevederi ale tratatului au inclus reglementări privind schimburile de populație între Bulgaria și Imperiul Otoman, precum și garanții privind drepturile minorităților etnice în teritoriile transferate.

Tratatul de la Constantinopol a fost unul dintre acordurile semnate în cadrul procesului de finalizare a Războiului Balcanic și a avut un impact semnificativ asupra configurării geopolitice a regiunii. Cu toate acestea, stabilitatea balcanică a fost de scurtă durată, deoarece conflictele dintre statele balcanice au continuat și au escaladat în Primul Război Mondial.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.
  Captcha verification failed!
  Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

  Ultimele articole

  Incident tensionat în sediul PSD Buzău între un consilier personal al unui parlamentar din Buzău și un membru PSD din cartierul Simileasca

  Astăzi, în sediul PSD Buzău, a avut loc un incident tensionat, care s-a încheiat cu un schimb de replici...

  Alte articole din aceasta categorie