24 ianuarie 2025. Comemorarea Unirii Principatelor și a domnitorului Alexandru Ioan Cuza

Data:

La Catedrala Patriarhală din București, la Iași și în bisericile și mănăstirile din toată țara, Alexandru Ioan Cuza și susținătorii săi au fost omagiați prin slujbe religioase și ceremonii. Români de pretutindeni au participat la aceste evenimente care marchează Unirea Țării Românești și Moldovei din 1859.

Pe Dealul Mitropoliei din București, slujba de pomenire a avut loc lângă statuia domnitorului, în timp ce fanfara militară a însoțit solemnitatea momentului. Conducătorii țării au trimis coroane de flori, iar protocolul a inclus Hora Unirii, la care au participat oameni politici, preoți militari și membri ai unor grupuri pasionate de reconstituiri istorice, îmbrăcați în uniforme din epoca Unirii.

Ceremonii și festivități la Iași

La Iași, mii de oameni s-au strâns pentru a asista la depuneri de coroane la statuia lui Alexandru Ioan Cuza și la paradele organizate de 300 de militari ai Ministerului Apărării Naționale și Ministerului Afacerilor Interne. După ceremonii, mulțimea s-a prins în Hora Unirii, iar participanții au fost întâmpinați cu plăcinte poale-n brâu și ceai la masa populară.

Momentul de final al manifestărilor a fost retragerea cu torțe, desfășurată în centrul orașului, un spectacol tradițional care a încântat pe cei prezenți.

Hora Unirii, simbol al unității, în Galați

La Galați, un grup de 20 de sportivi a marcat evenimentul printr-un cros de 20 de kilometri, încheiat cu Hora Unirii la punctul de trecere cu Republica Moldova. Gestul simbolic a reflectat importanța istorică a Unirii și dorința de a menține legătura între românii de pe ambele maluri ale Prutului.

Dana Mateescu
Dana Mateescuhttps://revistatreispe.wordpress.com
Dana Fodor Mateescu este absolventă a Colegiului de Jurnalism, precum şi a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii din Bucureşti. A lucrat ca reporter de teren la Radio Uniplus, apoi la Radio 21. A urmat o perioadă bogată de colaborări la cotidienele centrale, ca reporter special – Național, Cronica Română, Adevărul, Dimineața, Gazeta de Sud, Libertatea, 7 Plus, Puterea, dar a scris și pentru revistele Academia Cațavencu, Plai cu Boi, Aspirina săracului, Singurul Atu, Claudia, Povești adevărate, Femeia, Lumea credinței, ș.a.. A debutat cu poezie în anul 2000, în Ziua literară, la cenaclul „Euridice”. A publicat mai multe volume de proză: - „Fetiţele din Cimitirul Roşu” - editura Mateescu; - „Povestiri din Bucureşti” - editura Cartea Românească; - „Tembelă până la moarte” - editura Cartea Românească; - „În pielea goală pe acoperișul fierbinte” - editura ROCART. Volume de poezie: - „Regele cu coroană de hârtie”; - „Poate că melcii au fost odată îngeri”. Cărți pentru copii: - „Inimioară de căţel”- editura Mateescu; - „Aventurile lui Bâz-Bâz cel isteţ” - editura Mateescu.

Share articol:

Citiți și:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
SEMNAL

George Simion, acuzat de fals în înscrisuri privind semnăturile pentru prezidențiale

Remus Pricopie, rectorul SNSPA, a anunțat luni, 17 martie...

Atacul hibrid asupra României: Cum a fost manipulată opinia publică în ultimii opt ani

Rusia a declanșat un atac informațional asupra României încă...

Un călător brazilian și-a pierdut pașaportul într-o mașină condusă de un român. Cere ajutor pentru recuperare

Gabriel, un aventurier din Brazilia care călătorește cu autostopul...