18 județe din România vor intra în etapa a treia de implementare a Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică. Inculpații vor purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere.

Data:

De la 1 octombrie 2024, 18 județe din România vor intra în etapa a treia de implementare a Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică (SIME). Județele vizate sunt: Alba, Arad, Argeș, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Buzău, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Maramureș, Olt, Suceava, Timiș și Tulcea.

Aplicabilitate extinsă:

De la aceeași dată, sistemul de monitorizare electronică va fi utilizat și în cadrul unor proceduri judiciare specifice, precum:

  • Control judiciar și control judiciar sub cauțiune,
  • Arest la domiciliu.

Aceste măsuri vor fi impuse de către organele judiciare și vor implica obligația inculpaților de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere.

Funcționalitatea sistemului:

Sistemul este conceput să asigure o monitorizare eficientă, protejând astfel persoanele vulnerabile, în special victimele violenței domestice. Deși nu reprezintă o măsură coercitivă, acest sistem permite autorităților să urmărească respectarea condițiilor impuse de către instanțele judecătorești, precum respectarea distanței dintre agresor și victimă sau respectarea condițiilor de arest la domiciliu.

Importanța pentru combaterea violenței:

Poliția Română consideră combaterea violenței de orice fel o prioritate, iar implementarea acestui sistem reprezintă un pas important pentru prevenirea contactului între victime și agresori și pentru asigurarea că măsurile de protecție sunt respectate.

Aceste sisteme moderne oferă o monitorizare non-intruzivă, dar eficientă, a comportamentului persoanelor vizate, contribuind la îmbunătățirea siguranței publice și a răspunderii penale.

Dana Mateescu
Dana Mateescuhttps://revistatreispe.wordpress.com
Dana Fodor Mateescu este absolventă a Colegiului de Jurnalism, precum şi a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii din Bucureşti. A lucrat ca reporter de teren la Radio Uniplus, apoi la Radio 21. A urmat o perioadă bogată de colaborări la cotidienele centrale, ca reporter special – Național, Cronica Română, Adevărul, Dimineața, Gazeta de Sud, Libertatea, 7 Plus, Puterea, dar a scris și pentru revistele Academia Cațavencu, Plai cu Boi, Aspirina săracului, Singurul Atu, Claudia, Povești adevărate, Femeia, Lumea credinței, ș.a.. A debutat cu poezie în anul 2000, în Ziua literară, la cenaclul „Euridice”. A publicat mai multe volume de proză: - „Fetiţele din Cimitirul Roşu” - editura Mateescu; - „Povestiri din Bucureşti” - editura Cartea Românească; - „Tembelă până la moarte” - editura Cartea Românească; - „În pielea goală pe acoperișul fierbinte” - editura ROCART. Volume de poezie: - „Regele cu coroană de hârtie”; - „Poate că melcii au fost odată îngeri”. Cărți pentru copii: - „Inimioară de căţel”- editura Mateescu; - „Aventurile lui Bâz-Bâz cel isteţ” - editura Mateescu.

Share articol:

Citiți și:

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Citește și:
SEMNAL

Pericol! Din ce în ce mai mulți urși în zonele locuite din Buzău. Autoritățile promit măsuri rapide

Creșterea numărului de urși care ajung în localitățile din...

Crin Antonescu: „Călin Georgescu și Elena Lasconi nu erau oameni din afara sistemului”

Crin Antonescu, candidatul coaliției PSD-PNL-UDMR la alegerile prezidențiale, a...