Uniunea Naţională pentru Progresul României, mai pe scurt UNPR, cunoscut ca „partidul independenţilor”, s-a lansat pe scena politică la începutul acestei luni. Deşi este un partid politic cu orientări de centru-stânga, reprezentanţii Grupurilor parlamentare din Senat şi Camera Deputaţilor au decis să susţină Guvernul în acele inţiative care, în opinia acestora, vizează interesul naţional. Dar nu îl vor susţine necondiţionat, evident. Astfel că, la nivelul judeţelor s-au purtat negocieri privind preluarea conducerii unor instituţii publice deconcentrate de către independenţii progresişti. În Ialomiţa, posturile de conducere ale câtorva instituţii au fost deja „câştigate” de aceştia, şi anume, Finanţele Publice, Direcţia Agricolă şi Dezvoltare Rurală, Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură, Oficiul pentru Protecţia Consumatorului, dar şi adjuncţi la Inspectoratul Teritorial de Muncă, Direcţia Sanitară Veterinară şi Direcţia de Sănătate Publică.
„Dacă omul este perfomant, el va sta acolo în continuare, dar ni-l vom asuma noi”
În cadrul unei conferinţe de presă, susţinută săptămâna trecută, senatorul Vasile Nedelcu, coordonator al partidului pe judeţele Ialomiţa, Călăraşi şi Giurgiu şi vicepreşedinte al UNPR la nivel naţional, a declarat că este normal ca în condiţiile în care acest partid susţine guvernul „să deţinem şi noi la nivelul judeţelor nişte funcţii”.
„La ora actuală susţinem guvernul, dar nu îl susţinem necondiţionat. Avem priorităţi, avem obiective pe fiecare judeţ în parte. Pentru ca să promovăm politicile noastre, avem nevoie de personal, de persoane care să reprezinte interesele noastre. (…) Noi nu venim să schimbăm oameni. Cei care au performat în administraţia publică la nivelul instituţiilor publice deconcentrate, nu avem de ce să îi schimbăm, dar sunt şi persoane care nu şi-au făcut treaba (…). Astfel că, la instituţiile care ni se vor repartiza, le vom analiza activitatea şi vom dispune, bineînţeles, schimbarea lor dacă va fi cazul. La nivelul ministerelor coordonatoare sunt servicii care răspund, care coordonează activitatea în teritoriu şi ştiu foarte bine. Am stabilit câteva direcţii deconcentrate şi nu vom renunţa la ele. Dacă omul este perfomant, el va sta acolo în continuare, dar ni-l vom asuma noi şi vom răspunde de activitatea lui până la capăt. (…) Nu am intrat în acest partid pentru funcţii, pentru privilegii, pentru un os în plus. Şi nici ceilalţi care au venit alături de mine. Dar ca orice partid care se respectă şi ajunge la guvernare îşi doreşte puterea şi în judeţe. Pe astea le-am ales eu pentru judeţul Ialomiţa. La Călăraşi, sunt altele. Am ales aceste instituţii pentru că sunt legate şi de activitatea pe care am desfăşurat-o eu, fiind de profesie medic veterinar şi făcând parte şi din comisia de agricultură la nivelul Senatului. Mi-am ales instituţii care sunt apropiate de activitatea mea şi care au corespondent în cadrul comisiei de agricultură din Senatul României”, a precizat Vasile Nedelcu.
Se pare, însă, că UNPR îşi va „asuma” aproape toţi oamenii PD-L-ului aflaţi în posturile de conducere ale instituţiilor menţionate, cu o singură excepţie, deocamdată: Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, aici vehiculându-se numele Mariei Ardeleanu în locul lui Dragoş Soare.
„Vom avea electoratul nostru”
Orice partid nou înfiinţat are nevoie de cât mai mulţi membrii, simpatizanţi, de oameni puternici care să poată pună în practică obiectivele partidului în teritoriu. Şi cum este la început de drum, este deschis tuturor. Şi totuşi, cei care vor să se alăture acestui partid trebuie să întrunească anumite condiţii.
Aşadar, Biroul Permanent de Conducere al partidului este condus de un preşedinte, un secretar executiv, un trezorier, are de la 9 până la 13 vicepreşedinţi, 7 – 12 membri, în funcţie de mărimea organizaţiei.
Preşedintele filialei Ialomiţa a UNPR este omul de afaceri Dumitru Vişan, care are alături o echipă formată, în general, din tineri care nu au mai făcut politică.
Independenţii progresişti se bazează mult pe electoratul nehotărât, pe tineri, dar şi pe cei cu multă experienţă profesională, pe cei care ştiu să fie devotaţi, care respectă ordinea, rigoarea şi disciplina.
„Nu căutăm să luăm electoratul altui partid. Vom avea electoratul nostru. Ne vom baza pe oamenii cinstiţi, oamenii devotaţi (…), de asemenea, la nivel judeţean ne vom baza şi pe militarii rezervişti, pentru că îmi place ordinea, disciplina, rigurozitatea, şi atunci când promitem şi spunem ceva trebuie să şi facem. Mai puţine vorbe şi mai multe fapte. Partidul este deschis tuturor, dar cei care vin aici trebuie să demonstreze că nu au venit pentru un interes de grup sau personal, ci pentru cel al comunităţii”, a spus senatorul Vasile Nedelcu.
În ceea ce-l priveşte pe preşedintele filialei Ialomiţa a UNPR, Mitică Vişan, acesta spune că a venit din convingere în acest partid, susţinând că, deşi nu are experienţă politică, a sosit momentul oportun să se implice, având în vedere actuala situaţie politică.
„Pentru mine este o provocare, încerc să îl „manageresc” cât mai corect şi mai bine şi să ne dezvoltăm la nivel de judeţ până în ultimul cătun. Ne aşteaptă o muncă grea, dar am alături de mine tineri, pe Ionuţ Stănescu, Popa Gabriel, dar şi oameni cu experienţă profesională, precum Aurel Slipenchi (fost director Expur). Vă garantez că veţi vedea în componenţa UNPR numai oameni de calitate”, a spus preşedintele UNPR Ialomiţa.
Reprezentanţii UNPR Ialomiţa spun că pe parcursul acţiunilor de atragere a electoratului nu vor face promisiuni deşarte, ci vor încerca să-i convingă de faptul că vor face eforturi pentru a găsi cea mai bună formulă pentru situaţia actuală în care se află ţara. De asemenea, progresiştii resping categoric atragerea electoratului prin oferirea de bani, produse sau prin alte mijloace neloiale.
„Este o construcţie nouă, luaţi-ne ca atare… Veţi vedea ce o să demonstrăm de acum încolo. Noi căutăm să lămurim cetăţenii că facem o altfel de politică. Fără mici, fără bere. Veţi vedea că vom face o altfel de politică. Noi vom da în limita bunului simţ, un pix, un pliant, pentru promovarea partidului şi a unor idei…Vrem să dăm o speranţă românilor. Dacă nu mai avem speranţe, aşteptări, atunci degeaba mai suntem aici”, a concluzionat Vasile Nedelcu.
(L.M.)