
Saptamana trecuta s-a desfasurat prima sedinta din acest an a Consiliului Judetean Ialomita, pe ordinea de zi aflandu-se cinci proiecte de hotarare. Printre acestea, si proiectul ce facea referire la aprobarea repartizarii pe bugete locale a unor sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat, pe anul 2011.
Potrivit respectivei hotarari, se aproba repartizarea sumei de 11.269 mii lei din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale in vederea sustinerii programelor de dezvoltare locala si a proiectelor de infrastructura care necesita cofinantare, repartizarea sumei de 7.930 mii lei din cota de 21% din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale si 6.924 mii lei, reprezentand sume defalcate din TVA destinata finantarii cheltuielilor privind drumurile judetene si comunale.
Ce s-a incercat…
Intr-o unitate administrativ-teritoriala, din totalul taxelor colectate la bugetul de stat o parte reprezinta sume defalcate si se acorda pentru sustinerea bugetului local. Un procent important din impozitul pe venit si din TVA este repartizat proportional localitatii respective. Functie de conditiile economice si sociale, Directia Finantelor Publice aloca, pe baza unei formule de calcul, sume de echilibrare, pentru a compensa, in plus sau in minus, diferentele de venituri bugetare. Aceasta alocare este proportionala cu numarul populatiei localitatii respective, cu suprafata de intravilan si cu gradul de colectare a veniturilor proprii in anul precedent. Un procent mai mic din aceste sume, legiuitorul l-a lasat la dispozitia autoritatii judetene sa-l aloce in functie de necesitatile localitatii respective, de proiectele si programele aflate in derulare.
Dupa aprobarea legii bugetului, Consiliul Judetean Ialomita a transmis tuturor primariilor din judet o invitatie la consultari pentru a se identifica toate nevoile localitatilor respective. Reprezentantii Consiliului Judetean au dorit sa afle mai multe amanunte despre programele de dezvoltare locala ce necesita sustinere financiara, proiectele de infrastructura ce necesita cofinantare locala, programele si proiectele cu finantare europeana nerambursabila ce necesita cofinantare locala, despre proiectele care se deruleaza prin sustinere guvernamentala, proiectele de dezvoltare a infrastructurii educationale, dar si despre alte propuneri si proiecte ale comunitatii locale.
In plus, reprezentantii Consiliului Judetean sustin ca s-a incercat o analiza a gradului de implementare, daca proiectul respectiv are un studiu de fezabilitate, daca este aprobat, daca are un proiect tehnic, dar si alte amanunte.
Vicepresedintele Consiliului Judetean Ialomita, Ioan Martin, a tinut sa precizeze ca reprezentantii C.J. s-au consultat cu fiecare primar, contabil sau director economic din localitatile judetului pentru a afla situatia reala din localitatea respectiva, iar in urma tuturor consultarilor si a analizei solicitarilor facute s-a propus un proiect de hotarare.
Ce vor democrat-liberalii?
Nemultumit de faptul ca in urma repartizarii acestor sume primarii democrat-liberali nu au obtinut mare lucru, unii dintre ei renuntand chiar la a mai solicita fonduri Consiliului Judetean, presedintele PDL Ialomita, Cazacu Marinica, a cerut explicatii presedintelui Consiliului Judetean cu privire la criteriile care au stat la baza alocarilor de fonduri in unele localitati.
„Permanent vorbiti despre felul in care sunt impartiti banii la nivel national prin hotarari de guvern, permanent aratati cu degetul spre ceilalti, dar niciodata spre dumneavoastra. Daca se face o discriminare la nivel national, se face pe bani nationali. Dar dumneavoastra o faceti pe banii judetului. Si as vrea sa consemnez cateva aspecte pe care le-am sesizat in hotararea pe care urmeaza sa o votam. Sumele defalcate din TVA pentru drumurile comunale. Din cele 6 miliarde lei care s-au alocat judetului Ialomita, 1,5 miliarde au ajuns la Armasesti, 1,5 la Movila, 1 miliard la Salcioara si la Gh. Lazar 2 miliarde. Pe ce criterii i-ati impartit? Poate o sa ne spuneti. Asta plecand de la faptul ca dumneavoastra ati dat dovada intotdeauna de corectitudine excesiva si, de regula, aratati spre gradina celuilalt, dar spre gradina dumneavoastra deloc. (…) Din analiza informatiilor aparute pe site, nu am vazut niciun criteriu prin care ati impartit banii, domnul presedinte, si as fi fost bucuros sa vad, pentru ca de fiecare data ati subliniat acest lucru. Mai mult decat atat, Ciulnitei i s-a dat din suma ceruta doar 3,2%, Alexeniului i s-a dat 70,75% sau celui de la Bordusani 175%. Care au fost criteriile? Rugamintea ar fi sa aveti in vedere sa impartiti corect banii judetului inainte sa criticati sau sa faceti comentarii cu privire la cum se impartesc banii de catre alte foruri care, asa cum va spuneam, impartesc banii la nivel national. Sa ne uitam mai intai in ograda noastra si ne-ar fi mai usor sa impartim banii nostri (…)”, spunea Cazacu Marinica.
La toate aceste intrebari, liderul democrat-liberalilor nu a primit niciun raspuns, pentru ca alti consilieri au luat cuvantul, lansandu-se intr-o adevarata campanie de batut campii.
Consilierii democrat-liberali au parasit sedinta
La un moment dat, singurul edil prezent la sedinta Consiliului Judetean, primarul comunei Ciulnita, Gheorghe Stelica, a incercat sa-si exprime un punct de vedere cu privire la modul in care au fost consultati primarii, considerand ca aceste intalniri nu si-au atins scopul. Pentru ca regulamentul de functionare al Consiliului Judetean nu permite interventiile invitatilor in timpul sedintei decat dupa acceptul majoritatii consilierilor, presedintele Consiliului Judetean a supus la vot solicitarea primarului.
„Va supun votului dumneavoastra acordul pentru o scurta interventie a unui primar care participa la sedinta de astazi. Domnul Stelica de la Ciulnita.. Cine este pentru acordul asupra unei interventii a primarului de la Ciulnita? Sase… Cine se abtine?”, intreba Silvian Ciuperca.
In acel moment, vazand ca toti consilierii PSD si PNL nu au ridicat mana in favoarea interventiei, consilierul Cazacu Marinica s-a ridicat de pe scaun, vociferand zgomotos, nemultumit fiind de faptul ca unui primar i se pune astfel „pumnul in gura”.
In conditiile in care sedinta se transformase intr-un vacarm general, presedintele Consiliului Judetean i-a replicat consilierului Cazacu faptul ca face parte dintr-un for deliberativ si ca trebuie sa aiba putin respect…
In acel moment, luand exemplul liderului lor, consilierii PDL s-au ridicat de pe scaune si au parasit sedinta, in timp ce secretarul judetului citea prevederile din regulamentul Consiliului Judetean care stabilesc conditiile in care se exercita dreptul ca un invitat sa ia cuvantul. Desi consilierii ieseau, unul cate unul, pe usa, primarul Gheorghe Stelica a mai ramas in sala, avand in vedere faptul ca presedintele Consiliului Judetean l-a intrebat daca are un alt punct de vedere fata de cel prezentat in momentul consultarii.
Gheorghe Stelica nu a vrut, insa, decat sa multumeasca pentru faptul ca i se permite sa-si spuna punctul de vedere.
„Multumesc ca imi permiteti sa-mi spun si eu punctul de vedere. Vreau numai sa informez consilierii de modul in care am fost consultati, pentru ca tot timpul se spune ca au fost consultati primarii, iar din consultarile respective au rezultat aceste sume pe care le solicitam”. Si atat. Primarul a plecat, iar secretarul a continuat cu citirea regulamentului.
Actiunea democrat-liberalilor a fost considerata doar un „exercitiu de imagine”, in conditiile in care in comisii nu au fost formulate amendamente, in conditiile in care la consultari au putut sa-si spuna punctul de vedere si, mai mult, nemultumirile primarului puteau fi exprimate de oricare dintre reprezentantii PDL in Consiliul Judetean.
„Eu regret plecarea colegilor. Apreciez ca aici este locul in care dezbatem, in comisii, unde punctele de vedere nu sunt neaparat filmate de camerele de luat vederi si poate ar fi bine sa avem presa la dezbaterile din comisii pentru ca acolo, surprinzator, se exprima alte opinii decat se exprima in plen. De aceea cred ca o sa ne gandim foarte serios sa va propunem sa avem invitati reprezentanti ai presei la sedintele comisiilor, in asa fel incat sa urmarim si coerenta intre pozitia adoptata in comisie si pozitia adoptata in plen”, spunea presedintele Consiliului Judetean.
Cum in sala au ramas 18 consilieri, lucrarile au continuat, iar proiectul de hotarare a fost adoptat cu 18 voturi pentru”.
In lupta cu „mafia”
In timp ce consilierii judeteni continuau sedinta, afara se dadeau declaratii care mai de care mai revolutionare si mai pline de venin. Cazacu Marinica vorbea despre „impartialitatea si egoismul” presedintelui Ciuperca, iar primarul de la Ciulnita compara atitudinea presedintelui C.J. si a consilierilor cu aceea a mafiei…
„Degeaba suntem consultati, ca nu se tine cont de lucrul acesta. O sa vedeti ca unele localitati nu au proiect tehnic, nu au studii de fezabilitate, nu au contracte si au primit bani. Ni s-a spus sa nu cerem toata suma. Trebuie sa cereti 40-50%. M-am conformat. De aceea a iesit procentul de 3,2%. Daca ceream la valoarea investitiei pe care o am in curs, atunci nu mai iesea nici procentul de 3,2%. Ei au cerut 100% chiar daca nu au proiecte tehnice si studii de fezabilitate iar noi, eu de exemplu, am cerut o cota parte din proiectele multianuale. (…) Nu ma asteptam sa nu mi se dea cuvantul. Pentru ca daca ar fi venit domnul Ciuperca la noi la sedinta, la Consiliul local, nu cred ca ar fi putut cineva sa spuna ca nu-l lasam pe domnul presedinte sa discute. Dar daca ar veni acum, as putea spune consilierilor, ca am opt, sa voteze contra si am termina balamucul si l-am da si afara. Ca asa se practica. Cutia Pandorei a fost deschisa tot de catre PSD cu repartizarea acestor sume. (…) Atitudinea domnului Ciuperca si a consilierilor PSD si PNL… este mult spus… de banda, de mafie… fiecare isi face jocul asa cum considera ca e mai bine pentru el”, spunea primarul comunei Ciulnita.
Si, uite-asa, Cutia Pandorei a fost deschisa, iar scandalul de-abia a inceput, scotand la iveala toate mizeriile politicii. Ce se intampla cu cetatenii in acest timp? Who cares…
(L.M.)