„Apa este de foarte proastă calitate. Nu este vorba despre nimic politic“, susţine preşedintele PD-L Ialomiţa, Cazacu Marinică

Data:

Anularea autorizaţiei sanitare de funcţionare pentru sistemul centralizat de alimentare cu apă din Slobozia, emisă SC Urban Slobozia de către DSP Ialomiţa, pentru nerespectarea programului de conformare şi a calendarului de încadrare în termenele impuse, a stârnit tot felul de discuţii.
În seara zilei de vineri, 22 ianuarie, directorul Urban şi primarul Sloboziei au organizat o conferinţă de presă în care acuzau că decizia luată de DSP, de anulare a autorizaţiei de funcţionare, este exagerată, că este un abuz şi chiar că această instituţie ar fi acţionat la comanda politică a reprezentantului PD-L Ialomiţa, Cazacu Marinică.
Reacţia liderului democrat-liberal nu a întârziat să apară. În cursul zilei de sâmbătă, 23 ianuarie, acesta a convocat, la rându-i, o conferinţă de presă, în cadrul căreia a ţinut să facă anumite precizări legate de acuzaţiile pe care i le-a adus primarul Gabi Ionaşcu.
Acesta afirmă că nu este nimic politic în toate demersurile sale, iar legat de faptul că susţine mereu că apa nu este potabilă, ci doar menajeră, poate să vadă toată lumea că are dreptate.
„Acţiunii mele cu privire la apă se încearcă să i se dea o tentă politică. Nu este vorba despre nimic politic. Este foarte clar faptul că apa este de foarte proastă calitate, iar comentariul pe care l-am făcut pe apă, inclusiv plângerea penală, sunt din 2008. Am lăsat-o un pic mai moale, pentru că se ţipa pe la posturile de radio că fac aceste lucruri din motive politice. Deloc adevărat. Nu este adevărat, pentru că, după cum ştiţi, apa curge roşie la chiuvetă, sunt persoane care se plâng că li s-au stricat centralele şi maşinile de spălat, sunt medici care recomandă ca apa să nu fie folosită pentru a se prepara mâncare copiilor, nou-născuţilor şi, mai mult decât atât, sunt medici care spun, şi analize care arată, că fierul se află în apă în concentraţie foarte mare şi că are un efect dezastruos pentru organism. Sigur, scuzele sunt multe şi diverse. Însă, de fiecare dată am făcut apel public către toate instituţiile statului şi către domnul primar ca măcar dacă nu reuşeşte să rezolve problema apei într-un termen foarte scurt, s-o taxeze ca apă menajeră, iar oamenii, cu diferenţa de preţ, să-şi poată cumpăra apă plată“, a precizat preşedintele PD-L Ialomiţa, Cazacu Marinică.
Acesta susţine, de asemenea, că vânzările de apă plată din ultimul an de la supermarketurile şi magazinele din Slobozia au crescut de cel puţin zece ori, fapt care arată ce încredere are populaţia în apa furnizată în Slobozia.
„Mai clar decât atât nu poate fi nimic. Nu vreau să fac din asta o mare tragedie, deşi este, însă cer domnului primar să înţeleagă că nu este nimic politic şi doresc ca apa din Slobozia să fie potabilă, dacă este vândută ca apă potabilă. Faptul că nu este apă potabilă o spun instituţii ale statului. Domnul Ionaşcu ne acuză pe noi că am avea oareşce legături cu Institutul de Sănătate Publică, în condiţiile în care apa e roşie. Dacă era albă, ne împuşca…? Autorizaţia i s-a ridicat acum pentru că nu a respectat punctul 4 din programul de conformare, cu zona de protecţie sanitară severă din jurul puţurilor. Faptul că se încearcă să i se dea o tentă politică este total greşit. Eu fac într-adevăr presiuni asupra autorităţilor publice să facă în aşa fel încât apa să devină potabilă. Nu vreau să mai spun de faptul că municipalitatea a fost îndatorată cu 150 de miliarde pentru a se aduce în apartamentele locuitorilor din Slobozia această apă, care este de proastă calitate şi care dăunează sănătăţii populaţiei“, a mai spus acesta.
Cazacu regretă faptul că în 2006 nu l-a ascultat nimeni când găsise o rezolvare a problemelor dintre Amonil şi Urban, pentru plata datoriilor, astfel că acum am fi avut sursă alternativă de apă.
„În 2006, m-am implicat în rezolvarea problemei dintre Amonil şi Urban. Am fi avut sursă alternativă de apă astăzi, dacă s-ar fi ţinut cont de părerea mea. Eu am venit cu propunerea ca Ministerul de Interne de pe atunci să sprijine municipalitatea cu 76 de miliarde, municipalitatea să mai vină cu 10 miliarde şi să fie achitată datoria către Amonil în întregime. Pentru că dacă se plătea tot, Amonil renunţa, la momentul acela, la penalităţi. Şi atunci rămânea municipalitatea cu sursa de apă alternativă. Nu s-a dorit în nici un fel. La acest moment, municipiul Slobozia are 187 de miliarde datorie la Amonil, Amonil se pare că a câştigat şi ceva procese, şi nu m-ar mira ca într-o zi slobozenii să plătească, sub o formă sau alta, şi datoria către Amonil“, a mai spus Cazacu.
Chiar dacă, de la 1 ianuarie 2010, preţul apei este mai mic, totuşi este facturat ca apă potabilă şi nu ca menajeră, susţinându-se de către autoritatea locală faptul că la ieşirea din staţia de tratare apa corespunde condiţiilor impuse pentru consum.
Întrebat fiind de ce trebuie să plătim totuşi atât de mult pentru această apă, catalogată de către un jurnalist drept „jeg“, primarul municipiului, Gabi Ionaşcu, a replicat că „noţiunea de jeg trebuie probată, iar dacă nu vrem să plătim apa la preţul care e, să închidem robinetul!“ Simplu…. (L.M.)

Alin Radu
Alin Radu
Dupa doi ani petrecuti in presa centrala (Prima TV si Evenimentul Zilei) am fondat reteaua de publicatii locale "Semnal". Astfel, in 2002 aparea ziarul Semnal in judetele Ialomita si Calarasi. Ulterior in portofoliul Grupului de Presa Semnal s-au mai adaugat si alte publicatii locale in judetele: Ilfov, Giurgiu, Dambovita, Prahova, Buzau, Arges si Olt. Cred cu tarie ca presa este cu adevarat cea de-a patra putere in stat. Conditia primordiala este sa fie presa adevarata. Sau asa cum imi place sa spun: "Presa trebuie sa serveasca cetatenii, nu guvernantii!"

1 COMENTARIU

  1. Imi aduc aminte ca primul lucru pe care l-am invatat despre apa a fost ca este incolora, inodora si insipida.
    Inodora si insipida nu mai era din cauza clorului sau altor substante care ne-ar proteja se zice.
    Sincer insa nu trebuie sa fii vreun expert ca sa vezi cu ochiul liber ca apa noastra de Slobozia este maronie la culoare chiar si intr-un pahar.
    Dl. primar sa se gandeasca la faptul ca fiecare bidon de apa pe care il car cateva etaje ca sa foloseasca la mancarea noastra iclude o injuratura la adresa celor care au avizat, aprobat, semnat etc toate documentele legate de apa noastra.
    Sa aveti o zi buna dl. primar!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Share articol:

Ultimele articole

Disclaimer

„Grupul de Presa Semnal nu a cerut și nu a primit niciodată fonduri guvernamentale direct sau sub forma unor campanii de informare. Aceste fonduri sunt de fapt ajutoare de stat mascate, cu ajutorul cărora Guvernul "cumpără" presa. Consider ca astfel de "ajutoare" distorsionează piața de media fiind o practică inacceptabila într-o societate democratică. In plus, reafirm faptul că Grupul de Presa Semnal nu are contracte cu partidele politice în afara campaniilor electorale. Campanie care, bineînțeles, va fi marcată corespunzător."
Alin Radu, Director general Grupul de Presa Semnal

Articole asemanatoare
SEMNAL

Abonamente early-bird la Bucharest Opera Festival – All Puccini Edition din 12 aprilie

Opera Națională București anunță lansarea campaniei de vânzare a...

Ursul din pădurea Ciolpani a fost văzut din nou

Ursul care a pus pe jar autoritățile în week-end...

BUCHAREST OPERA FESTIVAL – ALL PUCCINI EDITION, 7-16 iunie 2024, la ONB

Anul centenar puccinian este sărbătorit la Opera Națională București prin cea...

Un adolescent din Călărași dat dispărut a fost găsit de poliție în gara Constanța

În data de 15 aprilie curent, ofițeri din cadrul...