Scandal cu bâte şi topoare la Ipoteşti-Olt

scandal Ipotesti-OltCâţiva tineri de etnie romă din Ipotești-Olt, bine ameţiţi de aburii alcoolului, s-au luat la harţă cu patronul unui magazin ce vroia să-şi închidă prăvălia, dată fiind ora târzie. Din încăierare nu au lipsit bâtele şi săbiile. Sătenii au chemat în ajutor Poliţia, trei maşini şi magazinul cu pricina fiind distruse.
Incidentele au avut loc joi seara, în jurul orelor 21.00. Ilie Ghiţă, patronul unui magazin mixt din comuna Ipoteşti, localitate aflată la câţiva kilometri de municipiul Slatina, s-a lovit de încăpăţânarea unor tineri de etnie romă din aceeaşi localitate, care, deşi aflaţi în stare de ebrietate la acea oră, i-au cerut acestuia să prelungească programul normal de funcţionare a magazinului care ţine şi loc de bar în comună. Cum patronul în cauză nu a vrut să se conformeze spunând că este magazinul său şi are tot dreptul să închidă când doreşte, tinerii în cauză – şase la număr (printre care o parte recent eliberaţi din penitenciar, n.a.), s-au simţit lezaţi de „tupeul” acestuia, astfel că au decis să-i aplice o corecţie. De la ameninţări şi până la o veritabilă bătaie cu bâte şi topoare nu a mai fost decât un pas. Patronul respectiv i-a ameninţat pe tinerii în cauză că va chema Poliţia dacă nu se liniştesc şi nu părăsesc locaţia. Urmarea a fost că oaspeţii de până atunci au început să-l înjure şi să se împingă cu patronul, apoi s-a făcut apel la pumni şi picioare, pentru ca, ulterior, doi dintre tinerii respectivi să apară la locul respectiv cu bâte, săbii şi topoare. Aceştia au început să distrugă tot ce au întâlnit în cale, magazinul fiind rapid devastat: geamurile au fost distruse, iar marfa din interior aruncată în toate părţile. De asemenea, casa patronului – aflată în aceeaşi curte cu localul, a fost şi ea afectată de distrugerile provocate de mânia atacatorilor. În apărarea patronului aflat singur în faţa tinerilor ameţiţi de alcool a sărit cumnatul acestuia, care a reuşit să facă faţă, cel puţin pentru un timp, supărărilor adverse. Pentru a fi însă siguri că se vor face „înţeleşi”, tinerii anterior menţionaţi şi-au chemat ajutoare din comuna Brebeni. Noul grup, alcătuit din opt persoane înarmate cu o serie de arme albe (bâte, securi, topoare, n.a.), au continuat prăpădul: trei maşini din imediata apropiere a magazinului au fost serios avariate, printre care şi cea a patronului localului.
La mijloc a picat şi o femeie, care s-a ales cu răni serioase la cap şi pe membre, aceasta fiind transportată apoi la Spitalul Judeţean din Slatina. La un moment dat, la faţa locului şi-au făcut apariţia şi oamenii legii, care au reuşit să potolească spiritele doar după îndelungi discuții cu scandalagii. O parte dintre cheflii s-au luat la harţă chiar cu unii poliţişti care au avut curajul să le ceară să se liniştească. În final, după aproape două ore de la izbucnirea incidentului, liniştea a fost reinstaurată în comună: o parte dintre atacatori au fost duşi pentru audieri direct la Slatina. Printre ei s-au aflat şi trei tineri cunoscuţi pentru scandalurile provocate în comună ce i-au trimis la închisoare, ei fiind cunoscuţi sub numele de: Smoală, Pintea şi Mărăraş.
Reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IPJ) Olt au confirmat incidentul şi au precizat că s-au făcut reclamaţii, iar tinerii implicaţi în incident sunt deocamdată cercetaţi în libertate. „În seara zilei de 15 august, un grup de tineri de etnie romă cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, din comuna Ipoteşti, au fost implicaţi într-un incident pe parcursul căruia au lovit doi bărbaţi, au avariat trei autoturisme, un magazin şi casa aferentă localului menţionat. În acest sens au fost întocmite dosare şi se fac cercetări asupra celor şase tineri pentru săvârşirea mai multor tipuri de infracţiuni, precum: distrugere, lovire şi alte violenţe; tulburarea liniştii şi ordinii publice; ultraj contra bunelor moravuri, precum şi ameninţări
„Cei şase tineri sunt cercetaţi la acest moment în stare de libertate, urmând ca, luni – 19 august, să fie depuse la Parchet actele premergătoare pentru infracţiunile stabilite cu propunerea arestării pe 29 de zile. Noi sperăm să obţinem fie şi reţinerea pentru 24 de ore în baza unei ordonanţe preşedinţiale“, a declarat comisar-şef Claudia Radu, responsabil relaţii mass-media al IPJ Olt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.