WordPress
Versiunea 3.1

Platformă semantică pentru publicări personale

Lucruri importante

Bine ați venit. WordPress — pentru mine reprezintă un proiect foarte special. Fiecare dezvoltator contribuie cu ceva al său la întreaga mixtură, iar cu toții împreună noi creăm ceva uimitor, și eu fac parte din acest ceva. Pentru WordPress au fost dedicate mii de ore, și fiecare zi este dedicată îmbunătățirii acestuia. Trebuie să vă mulțumim, pentru faptul că ați făcut din el o părticică a universului.

— Matt Mullenweg

Instalarea: acel proces de 5 minute bine cunoscut

 1. Despachetați arhiva într-un subdirector.
 2. Deschideți wp-config-sample.php pentru editare cu orice editor text și completați datele necesare pentru a crea conexiunea la baza de date.
 3. Salvați fișierul sub numele de wp-config.php
 4. Încărcați totul pe server.
 5. Accesați /wp-admin/install.php folosind un navigator web. Acest pas va crea tabelele în baza de date, necesare blogului. În caz de erori, puteți verifica wp-config.php și reîncerca. Dacă problemele persită, vă puteți adresa forumului de suport venind cu cât mai multe detalii despre ce nu merge.
 6. Rețineți parola ce a fost generată.
 7. Următorul pas unde ar trebui să ajungeți este pagina de autentificare. Folosiți numele de utilizator admin cu parola, generate în timpul instalării. Apoi vizitați «Profil», pentru a seta o parolă nouă.

Actualizarea

Înainte de a actualiza ceva aveți grijă să faceți o copie de rezervă la toate fișierele și baza de date, toate acestea pot fi modificate, spre exemplu index.php.

Actualizarea de la o versiune mai veche de 2.7:

 1. Ștergeți vechile fișiere păstrându-le doar pe cele modificare.
 2. Încărcați fișierele noi pe server.
 3. Navigați spre /wp-admin/upgrade.php.
 4. Așteptați ceva mai mult? Asta a fost tot!

Modificarea șabloanelor

Dacă șablonul pe care îl folosiți a fost modificat, este probabil ca acestea să aibă nevoie de mici editări. Dacă încercați conversia unui șablon de la versiunea 1.2, aveți un ghid ce l-am creat, special pentru această ocazie.

Alte resurse web

Dacă aveți alte întrebări, ce nu le-a cuprins acestă pagină, vă rugăm să vă adresați uneia din resursele de mai jos:

Codex-ul WordPress
Codex-ul — reprezintă enciclopedia, totul ce este legat de WordPress. Probabil cea mai completă și complexă sursă de informații despre WordPress.
Blogul dezvoltatorilor
Aici poate fi urmărit procesul de dezvoltare și ultimele știri WordPress. Salvați legătura pentru a o vizita mai des.
Planeta WordPress
Planeta WordPress — este agregatorul de știri WordPress, acesta preia articolele WordPress din tot Internetul.
Forumurile de suport
Dacă pe unde ați căutat nu ați găsit soluția, comunitate largă și activă a forumurilor de suport este gata să vă ajute. Pentru a îi ajuta pe ei să vă ajute :) folosiți un subiect cât mai descriptiv și folosiți formulări cât mai explicite și detaliate.
Canalul de IRC WordPress
În final, avem și un canal pentru discuții, care este folosit la discuțiile persoanelor, ce folosesc WordPress, și câteodată petru suport. (irc.freenode.net #wordpress)

Cerințe de sistem

WordPress — reprezintă continuarea oficială a proiectului b2/cafélog a lui Michel V. Întreaga muncă a fost continuată de către dezvoltatorii WordPress. Pentru a susține proiectul, vizitați pagina pentru donații.

Migrarea de pe alte sisteme

WordPress poate prelua datele din mai mult sisteme. Odată instalat WordPress încercați modulul pentru importări.

Interfețele XML-RPC și Atom

Acest lucru permite publicarea pe WordPress folosind instrumentele precum Windows Live Writer, Ecto, Bloggar, Radio Userland (acest lucru presupune că se poate folosi funcționalitatea email-to-blog), NewzCrawler, și a altor unelte ce oferă suport pentru Blogging API! :) Mai multe detalii se pot afla vizitând pagina dedicată XML-RPC din Codex.

Publicarea folosind poșta electronică

Articolele pot fi scrise folosind orice client de email! Vizitați panoul «Scriere» de la setări și completați informațiile pentru conexiunea secretă POP3. Apoi trebuie setat wp-mail.php pentru a fi accesat regulat să verifice setările și apariția mesajelor noi în căsuța poștală. Acest lucru se poate obține folosind unealta Cron, sau, dacă acest serviciu nu este oferit de către serviciile de găzduire, folosiți un serviciu de monitorizare a paginilor web, indicând pentru monitorizare adresa wp-mail.php la pagina personală.

Publicarea se face simplu: orice scrisoare, trimisă la adresa indicată, va fi publicată folosind subiectul drept titlu. Se recomandă crearea unui cont de email dedicat. Procesul va șterge mesajele publicate cu succes.

Rolurile utilizatorilor

Am renunțat la rolurile utilizatorilor pentru a trece la un sistem mult mai flexibil, acesta a apărut în versiunea 2.0. Mai multe se pot citi despre rolurile utilizatorilor în Codex.

În încheiere

Duceți vorba mai departe

WordPress nu are atât campanii publicitare de milioane de dolari, cât și sponsori binecunoscuți, însă avem ceva mai bun — pe voi. Dacă vă place WordPress, povestiți prietenilor, instalați-l lor, împărtășiți cunoștințele sau vorbiți cu autori media și jurnaliști pe care îi cunoașteți și convingeți-i să scrie despre WordPress.

Drepturile de autor și licența

WordPress este disponibil conform licenței GPL (vezi license.txt).